自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 mimi362436 於 08-10-24 20:38 發表
今日開車到左 kowloon city..泊左係街市 d表位..走左去 lion rock rd shopping(同埋印印)..點知行行下..見到一..咖啡仔炒牌..

我:嘩..乜原來真係會炒牌架..(眼望住印印..不如幫下人囉)
( 條友岩岩過左鍾 )
印 : ...

做得好!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 sasa@uk 於 08-10-25 00:41 發表

我有車, 都唔明 bor...

我都食過牛肉乾, 如果我錯我一定比

我都係咁話.

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

咁有無人試過以下事呢
事例1 喺九龍城爭兩個泊車位到自己架車,以為跌咗嘢垂頭望幾眼,抬高頭有差人和咖啡數個圍住我架車,唔見咗$320
事例2 天黑 啱啱到錶,同一時間C6喺右面上貨,差人係左面抄緊,佢話唔好意思,落咗筆,
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

珍珠宮

好媽媽勳章

想像得到你食牛肉乾應該食得幾開心的, 我地D窮等人家每次食牛肉乾都心有不甘, 所以好明白食少張係會開心D, 推己及人, 見人地食少張我地都會開心架咁你依家明唔明?

原文章由 sasa@uk 於 08-10-25 00:41 發表

我有車, 都唔明 bor...

我都食過牛肉乾, 如果我錯我一定比

伯爵府

你幫了一個犯法的人有甚麼值得開心呢?更何況你讓政府庫房少了幾百元的進帳(你可能覺得政府大把錢,但那是我們的錢呀!),老實說,我不大欣賞!

大宅

原文章由 sayoma 於 08-10-24 20:53 發表
但......佢都係做返份內事啫

同意

大宅

樓主都係好心o者, 善事無分大小

我支持樓主

(幫到人,自已happy WHY NOT)

大宅

我超讃同呀, 因我成日去kowloon city. 我明你講乜
唉, 好恐佈, 人地share 下又比人圍插.
都係果句. 幫下人啫! 將心比己, take it easy !!

原文章由 502 於 08-10-24 23:28 發表
但你們有沒有見過在九龍城的咖啡仔特意守候在入錶位旁邊, 等到個錶跳到逾時馬上用九秒九速度抄錶? 因為這樣抄錶比較找真的違例停車容易!

如果你有停車在九龍城街市附近的經驗, 應該知道當地白天一般很少車主夠膽不 ...

水晶宮

唔好圍打樓主
如果你係個車主 你真係要唔該佢
九龍城果度係變態架
集體圍抄
真係跑慢一秒都被人抄牌呀

大宅

車....咖啡仔都係做好份工姐...駛5駛咁都俾人玩呀 !!!
過時罰$唔岩咩 ?
唔怪得咁多人博大霧唔入 $ 啦 !!!
如果車主係有急事,返唔到黎入 $,就都情有可原叫做幫左佢
如果佢唔係的話,下次佢又霸住唔入 $ 姐 ~~~
咪以為次次咁好彩

水晶宮

唔好話人地唔係車主就唔明白樓主心情
我都係揸車的, 我俾人抄都慶
但一件事還一件事
我覺得樓主幫人無錯, 但唔好好似幸災樂禍心態, 因為黃腳立都係打份工, 返去要交數架

如果改左標題, 爭議性無咁大

大宅

我覺得個抄牌員喺嗰時系做得岩...我諗佢會好無奈....就算你討厭佢地,都五好公私不分.....過時抄牌系好應該,就算佢系企响到等架車過鐘,但如果個車主系有守法,依時返黎,個交警都抄佢五到啦

我住喺山上,呢度有條天橋系for上山,日日夜晚都有好多人將車泊喺條橋度,但呢度系有停車場....最離譜系到左朝早7點幾都仲未走,阻住d人截車同學生上校巴,搞到佢地要行出路中心上車.....好彩我前日終於見有部警車駛左上黎,個抄牌員喺警車度落黎抄牌...我喺樓上見到,真系覺得大快人心~~~

[ 本文章最後由 yumi_yim 於 08-10-25 09:23 編輯 ]

大宅

我星期六日都會落九龍城食飯,又唔覺有人抄牌喎
不過d車泊到條路過唔到就真

[ 本文章最後由 wxxyxn 於 08-10-25 09:38 編輯 ]

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 502 於 08-10-24 23:28 發表
但你們有沒有見過在九龍城的咖啡仔特意守候在入錶位旁邊, 等到個錶跳到逾時馬上用九秒九速度抄錶? 因為這樣抄錶比較找真的違例停車容易!

如果你有停車在九龍城街市附近的經驗, 應該知道當地白天一般很少車主夠膽不 ...

點解d人唔會set定手機提示呢?
我每次泊錶位都會set
遲左入錶被抄就係抵
無抄就叫好彩

男爵府

Agree!!! I would help others who are really in need.

原文章由 premum2006 於 08-10-24 20:57 發表
點解要幫佢入錶???
泊車入錶好應該呀

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 wxxyxn 於 08-10-25 09:36 發表
我星期六日都會落九龍城食飯,又唔覺有人抄牌喎
不過d車泊到條路過唔到就真

呢排去九龍城的確易d有錶位泊車
睇見d錶位無人入錢但架車霸住錶位
真係把幾火
仲有d係舖頭車
門口有錶位
見到有差人同咖啡先入錶仲

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 shannnb 於 08-10-25 05:25 發表
唔好圍打樓主
如果你係個車主 你真係要唔該佢
九龍城果度係變態架
集體圍抄
真係跑慢一秒都被人抄牌呀

又唔見我被抄
係d人無依時入錶
我知咁講會得罪好多人
到你落到九龍城無位泊車
你就會插無人做野
祝君好運

男爵府

因九龍城好多代客泊車嗎...佢哋成日霸住錶位
mouth: 想有位去到民生嗰幾條街啦...mouth:
[

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

真陰公

大宅

唔, 黃腳立都係做自己份內事姐. 俾樓主幫果個人, 係自己唔入錶, 可能都諗住唔會入錶博過骨, 樓主幫左佢, 但我諗車主唔會多謝樓主囉~

首頁

尾頁

跳至