自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

我有幾個小朋友,
我KEEP起左阿哥家姐的試卷俾最自己個細仔溫習,
有個同校+同細仔同班的同學家長知道,
叫我借D試卷俾佢

背景: 我同個家長一D都唔熟, 最多都係學校WHATSAPP GROUP傾兩句, 曾經同班其他同學仔生日會見過面!

你係我, 你會唔會借俾佢?

男爵府

男爵府

KiNnK 發表於 16-6-21 16:06
我有幾個小朋友,

借呀。唔借有排俾人講

公爵府

回覆:唔熟的家長問你拎學校試卷, 你會唔會俾

話自己都要用。。。
or借左俾親戚

子爵府

回覆樓主:

唔借,又唔熟,冇義務借,借得一個又要借埋其他,好煩

水晶宮

NEVER

珍珠宮

回覆樓主:

唔熟唔俾 ,
同佢講小朋友試卷內容好私隱,唔方便俾人睇 ,抱歉。。。

好熟好fd既,我就會俾,不過我會放落電腦擦咗小朋友啲答案先俾,唔想俾人睇到小朋友考試結果。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:唔熟的家長問你拎學校試卷, 你會唔會俾

唔會,就算比較熟都唔借,點知人地 copy 左之後會唔會揚開哂。

總有離別的時候

男爵府

唔借,死都唔借

伯爵府

開心吸收勳章

我唔會借,唔會借俾唔熟既人

伯爵府

如果係你自爆有卷既, 唔借肯定俾人唱...

如果對方只係猜測你有卷, 咁打死都話無留卷, 屋企好多野, 唔會留, 全靠哥哥/姐姐教....無又點借......(BUT呢樣會有問題係你小朋友知道後, 會覺得你講大話同唔分享之類....)

我覺得借卷事小, 但當一些人老憑事大, 下下都要預對方一份, 又要印又要交收...好麻煩...

wcpcelia    發表於 16-6-21 16:31

子爵府

試過唔同學校嘅問我借,我遮咗名同分數影一份俾佢。

男爵府

醒目開學勳章

貓山公主 發表於 16-6-21 16:26
如果係你自爆有卷既, 唔借肯定俾人唱...

如果對方只係猜測你有卷, 咁打死都話無留卷, 屋企好多野, 唔會留, ...
根本唔熟又點會同佢講我會KEEP起試卷俾仔仔溫習!
現在學期尾叫我留低D卷俾佢

子爵府

我有幾個小朋友,

家長谷有share喎。

伯爵府

KiNnK 發表於 16-6-21 16:35
根本唔熟又點會同佢講我會KEEP起試卷俾仔仔溫習!
現在學期尾叫我留低D卷俾佢

咁你話"好..好....好....",
到時到候又扮唔記得, 跟主佢催你又話'好, 好...等我得閒先...'..
好正常問幾次都無, 就唔會再問既....

拖住都催你既, 咪用WHATSAPP影一次俾佢, 跟住話真係好忙...
叫佢下次問第二個, 睇下有冇人可以留俾佢....
正常真係唔會咁厚面皮呀....

呢D嗱渣招好多時工作都有人會用...拖字訣....
係感覺麻麻地...
但係有用....D人會知難而退....
希望你唔使煩咁耐啦...

熟就話啫, 唔熟...真係留係人情, 唔留都道理啦~~

wcpcelia    發表於 16-6-21 16:53

伯爵府

唔會借

伯爵府

回覆 KiNnK 的帖子

唔會

侯爵府

2018復活節勳章

我有幾個小朋友,

我家姐同你一模一樣情況呀

對方家長個小朋友係細我姨甥仔一年, 同我姨甥坐同一校巴

有日無喇喇同我家姐講話叫佢留卷比佢

我家姐話冇keep, 點知對方叫佢今年keep起, 之後係點就唔知了

因為啱啱先考完試

公爵府

回覆樓主:

scan然後剪咗小朋友嘅答案。俾得人知keep咗試卷,如果唔借就預咗俾人唱,但一定唔會俾小朋友嘅答案流出街,無論好與壞都係小朋友嘅表現,如果對方就圍唱,即使係讚,小朋友聽到都未必開心。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔借
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至