烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想問下有咩魚蒸會好食~價錢係30蚊左右~
蒸魚可以有咩花款?hehehe:

我仲想問蘋果雪梨水有冇話要用邊一隻蘋果邊一隻雪梨架?因為市面有好多隻種我都唔知買邊隻黎煲好 有冇話邊一d煲出黎會好飲d架?

侯爵府

好媽媽勳章

蒸魚; 平d - 梅菜蒸鯇魚 ($20內有手掌大)
貴d - 桂花 (around $20-30 有一條)
PS: 99話蒸前用d粟粉薄薄地撲一層, 蒸出黎會滑d, 我最愛佢既梅菜蒸鯇魚, 真係好好味.

蘋果雪梨水 - 我會用華盛頓蘋果(甜d) + 鴨梨 (多汁+平d)

原文章由 孖b妹 於 08-10-25 18:57 發表
我想問下有咩魚蒸會好食~價錢係30蚊左右~
蒸魚可以有咩花款?hehehe:

我仲想問蘋果雪梨水有冇話要用邊一隻蘋果邊一隻雪梨架?因為市面有好多隻種我都唔知買邊隻黎煲好 有冇話邊一d煲出黎會好飲d架? ...

複式洋房

其實咩魚都好食, 睇你識唔識蒸? 你可以試吓將魚洗乾淨, 用蔥墊底, 在魚身上落d鹽及糖, 加薑絲, 再落小許油, 蒸7-8分鐘左右la,條魚蒸出來就唔腥及好好味. 因為得都用呢個方法蒸, 連我個女都話好味.

紅萍果及鴨咀梨就可以.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實買細條魚都係 $30樓吓,
魚洗乾淨, 用蔥及薑墊底,
面落蒜茸粒 + 薑粒 / 薑絲, 蒸10分鐘,
蒸完, 將魚汁出來, 然後讚熱油 + 生抽.
(係魚上面再加埋蔥 + 芫茜更好味及靚d,
要係讚熱油時加落去抄一陣)

另外 ~ 烏頭蒸檸檬都好好味.

紅萍果及鴨咀梨.

洋房

如果唔用薑蔥你可以試下用"冬菇+肉絲"去蒸,
"冬菇肉絲"要加豉油糖豆粉鹽no一no,跟注放在魚上面去蒸,如果想再好味d,先炒一炒之後加少少水&蠔油煮熟,條魚蒸熟後會上面好好味架.

華盛頓蘋果+鴨咀梨

首頁

尾頁

跳至