自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

rilakkumapig 發表於 16-6-23 23:14
我覺得佢阿媽冇咩
反而個小女孩有小小好勝
唔好好地引導佢
我都覺佢媽咪無迫佢,冇比壓力佢,係佢自己好勝心強,
我話:出去比賽,如果我著住件名校校服,係咪會嬴
連小朋友都覺得名牌效應,唔係靠實力

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

yauki921 發表於 16-6-23 23:16
不過佢勁搞笑 將 麥明詩張相錶起左

偶像咁崇拜
小朋友好純真,麥明詩係佢目標/偶像,佢覺得好似佢咁就好成功

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

天生架, 我身邊有幾個豆釘睇住佢大, 佢地都係咁俾好大壓力自己, 因為佢地由細細個開始都係有種唔輸得0既心態
.........................................

子爵府

回覆 py84ko 的帖子

好有問題,再大個 D ,面對不同困難,佢點面對

伯爵府

hchu06 發表於 16-6-23 23:36
怪不得香港有吳佩孚

只是個小朋友,喜歡讀書,能力做到有突,有目標,何罪之有?大家言詞唔好咁刻薄。
係囉,唔好咁mean啦,佢都係靠自己努力去換取成功感和認同感啫,可能佢覺得有少少壓力,咁先有推動力令自己再進步

珍珠宮

男爵府

回覆樓主:

我都識一個係咁,好像天生的性格,細細個就好agreesive
但的確長大左係做左專業人士

所以我時刻都好矛盾,係我太不思進取,定佢太大壓力

伯爵府

py84ko 發表於 16-6-23 23:22
麥明詩都有失敗過,起碼今集佢講啲嘢係人話。
佢好中意睇書,從書本裡得到好多知識,但有時我覺得佢係紙上談兵,演技唔係效理論,係效實踐,做過演過先會演得好,睇本書只係知道當中的道理,就好似煮飯一樣,睇好多COOK BOOK,看似好易,以為睇左就識做大廚,到真係落場煮的時候又係另一回事

男爵府

yauki921 發表於 16-6-23 23:28
佢應該天生架

好多小朋友都想打機睇電視

我都有同感,好勝及對自己要求高性格係天生,但父母從旁開解灌輸正面人生觀也很重要!
Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.

民房

好好一個小女孩,聰明有目標又謙虚,竟然有D家長寫到咁負面,真係好心寒,世界上叻人何其多,妒忌得幾多個呀?好好教導孩子,切勿將仇恨,妒忌延禍下一代

別墅

魚子媽媽 發表於 16-6-24 08:30
有好多家長朋友,佢地都話唔谷自己既小朋友㗎, 好隨心唔強求唔執著,係個小朋友自己有要求之嘛……如果真 ...

講得好啱 唔通個女仔自己搵到咁多唔同嘅比賽咩

首頁

尾頁

跳至