自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

我見到有朋友做消防,可能要到淘大幫手。
告訴仔仔,(初小)教極都系第一個反應問:
“甘叔叔洗吾洗死?“

我即時好嬲仔仔,一次就話,
多次叫距吾好甘講,應該系問侯,做乜死死聲,比人聽到覺得大吉利是,無家教(其實教左好多次)又……唉,總之好勞氣。

我真系吾知自己個仔真傻定吾聽教,好嬲。

我沉住氣引導反距,應該點。
距初初都吾明我講乜。
後來先識講:希望個消防員無事。

點解我仔甘怪,好多時令我好鑑介。
好似甘岩有飛機意外的新聞,公公婆婆去旅行,
阿仔又系問:甘公公婆婆架飛機會吾會都有意外?距地會吾會死?

甘問我,我聽到真系好無奈。
點解甘負面。而吾系祝福/祈求?
成日諗埋一邊,我頂距吾順。

伯爵府

我睇個post, 似係你負面d

你同先生平時會唔會成日笑, 好開心, 乜都講得架

子爵府

好媽媽勳章

funnyukyuk 發表於 16-6-24 16:28
我睇個post, 似係你負面d

你同先生平時會唔會成日笑, 好開心, 乜都講得架

多謝您觀察提醒。
甘我又的確系多愁善感點。。不太說多話,少笑。

照您所說
是作為家長嘅自己要笑多點,開懷多點嘛?
相對會幫助到小朋友?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小朋友唸得直接講得直接,而且識嘅形容詞有限、表達力有限,唔駛嬲呀。

你可以引導佢:救火係好危險好危險,情況嚴重有可能會死,所以消防員真係要好專心去工作,我地要尊敬佢地。不過死係好令人好傷心好傷心嘅事,大家都唔想發生唔想聽。我知你都好擔心不過呢d說話會令人唔開心,唔好成日提住喇。我地一齊希望佢地會平安完成工作,順利返屋企見家人好唔好?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

同佢講比例囉, 不幸既事係會好少發生, 比個數字佢, 話1000單都無1單咁, 我估會易明D~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 16-6-24 16:44
小朋友唸得直接講得直接,而且識嘅形容詞有限、表達力有限,唔駛嬲呀。

你可以引導佢:救火係好危險好危險 ...

嗯,
有時對住小朋友真系未有eq去教到最好,
我希望慢慢講他會明白。
同埋有時他好驚我,可能我都比較嚴,
又多壓力,攪到個人吾多開心。
又怕一吾嚴又怕慈母多敗兒,
有時好多經歷裡,真系好考驗點教小朋友!

多謝您分享,我會參考“

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

小朋友內心欠安全感……佢內心可能恐懼死亡會隨時發生。好好的灌輸俾佢知,人總有一死,人生不貴乎長短,卻在乎好好的活一場。

同佢解釋總會有人不喜歡死死聲,所以要小心管住自己的舌頭。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

你唔好用大人眼光睇佢說話的含意,小朋友點識轉彎講野,近日負面新聞多佢都係直接接收,你要解比佢消防係高危工作,但不是每次都有人死的,佢地為市民服務,我地要用感恩同祝福佢地,每次工作能平安完成,佢明左成件事是什麼一回事,就懂得如果應對。

伯爵府

babybaby0802 發表於 16-6-24 16:35
多謝您觀察提醒。
甘我又的確系多愁善感點。。不太說多話,少笑。
我和先生都比較樂觀, 乜都可以講, 乜都會笑一餐, 乜都讚下個女

我個女見到突然大雨但婆婆出左街, 會話希望婆婆無事快d返屋企,

之後帶個女同朋友(3歲幾)去街, 發現我個女會續個姨姨讚: 姨姨你件衫好靚啊.... 你乜乜好靚啊
我果一次先發現原來我個女咁識讚人

我覺得小朋友的所有習慣和問題, 都是反映父母

當然我都有壞習慣, 有時語氣唔好, 我個女都一樣學左

翡翠宮

小朋友直線思維, death對佢黎講係一個狀態; 無emotions在內; 佢無成年人一講死下一步就係喊
我唔覺得仔仔有咩問題
話比佢聽: 未必, 不過有可能.

禁止訪問

回覆樓主:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實小朋友係接收左呢d消息不安同擔心,至會講出黎。呢幾日負面新聞太多,不停聽住對佢都有影響。你要錫返佢就真。小朋友見到呢d愁雲慘霧,大人又喊又火又急救咁,佢都驚架。
而且,佢會考慮到消防員有危險,其實都係懂關心嘅表現。試下從正面角度欣賞自己孩子,措詞同世故可以慢慢教呀

公爵府

babybaby0802 發表於 16-6-24 14:13
“甘叔叔洗吾洗死?“

中國人一向誋諱「死」這個問題,我們成年人當然曉得避忌。但小孩一向表達直接(這亦是他們純真之處),我相信你仔仔沒有惡意,亦與家教無關。

我覺得這反而是一個機會讓他們明白有生必有死,活在當下才最重要。

小兒五歲,我是這般教他的。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

回覆 babybaby0802 的帖子

小朋友幾多歲呢?其實可以嘗試同佢解釋除咗唔冇家教、不吉利之外,其實會令聽嘅人好唔開心,會hurt feeling。

子爵府

我好記得細個大概小三到,媽咪同朋友講開唔知邊個搭飛機去某個地方,我問媽咪"咁會唔會墜機架?" 當然我阿媽好尷尬話唔可以咁講野咁樣講唔岩咁啦。我個時都唔明點解媽咪咁大反應,覺得自己都係議事論事,覺得媽咪咁講係迷信,問下都唔得。

宜家中家就知當年冇俾人星一巴好好彩,但小朋友時真係唔係好明架。

子爵府

babybaby0802 發表於 16-6-24 14:13
“甘叔叔洗吾洗死?“

佢關心先咁問,你自己心多忌諱多啫。

珍珠宮

回覆樓主:

可以教佢珍惜身邊人,另外教佢中國人唔鐘意唔吉利嘅說話

侯爵府

回覆樓主:

小朋友講野單純同直接,我諗佢的思維係覺得做消防員同坐飛機都係會有危險,可能佢都接觸負面新聞。

侯爵府

回覆:babybaby0802 的帖子

其實小朋友只係將一個佢知既結果引申出嚟既反應,在佢嚟講,死並非一個不祥的字,因為佢仍未有親人死去的感受,並不明白死了親人會有幾傷心,你放心慢慢長大佢會知道乜野可以講,乜野唔可以講。

別墅

回覆樓主:

小朋友都係簡單直接,有次我姪仔
(4歲),見到平時湊放學嘅婆婆,碌左落樓梯,流哂血
返到嚟覆述我知,話好大件事,不過亞婆未死得
其實佢小朋友意思係婆婆無事

首頁

尾頁

跳至