心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

lastLonger 發表於 16-6-28 19:23
原來係甘!畢業冇耐就搬出去住!!你好獨立!家庭團結真係非常重要!對小朋友成長影響都大!

聽你甘講,妳2 ...

佢地都25,6架喇,講出黎真係好醜怪仲一雲咁浪費時間!講到教育佢地又誇左D,又冇本事咁做。

某程度上,我係唔同意父母D生活方式,成個屋企充滿怨氣同負能量,日日嘈交咁滯,我想擺脫佢地同見識呢個世界多D,先早早搬出去。
但我媽呢,好攪笑,永遠去既地方只有自己住果區,凡要搭車既地方都唔使諗,香港90%地方冇去過,話暈車浪,可想而知個人有幾萌塞同封閉,咁樣害到D女唔敢面對呢個世界,出左做野自然力不從心壓力大又唔夠人爭,就選擇困住自己,眼界好細⋯

我真心覺得佢地唔識合做人父母!自己讀書少,又唔識教

公爵府

你應該去擔心你妹的前途就真.

伯爵府

唉…死證黎架,好似而家中午既舊劇~c9 madam咁。
當你生活係一個屋邨入面,就永遠係受人影響,越黎越比較。
講真3個女都生性就真係可以50歲前半退休,享清福。
但都要有能力生/教,有命水孕育孝順子女架。

版主,你一個全職巳嫁女,真係無能力兼顧咁多個人生活。
希望伯友及早醒覺,回頭是岸。

大宅

美之選468 發表於 16-6-28 23:15
你應該去擔心你妹的前途就真.

過左生日27歲喇,冇技能又唔上進,好多人呢個年紀多數已經有番咁上下,真係唔知佢點,基本上性格已經定形,唔話得唔受得氣,我都唔想佢咁就一世,又可以點做?好心痛

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Maya5488 發表於 16-6-27 22:09
我媽自從細妹讀完ive之後就唔肯返全職,由46歳開始只做part time樓面過日晨,佢本身怕辛苦唔捱得,諗住有三 ...

一街都係想有人養的女人

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你媽是典型C9,嫁咗就要老公養,老咗就仔要女養,從來無諗過對自己負責。應該好多人support 佢。

侯爵府

Maya5488 發表於 16-6-27 22:09
我媽自從細妹讀完ive之後就唔肯返全職,由46歳開始只做part time樓面過日晨,佢本身怕辛苦唔捱得,諗住有三 ...

我好明呀!你都好d爸爸仲肯返工,我99今年65左右,62大幾年,兩老已退休廿年(仔女出身很即退,等仔女養),62好少少每日返幾個鐘part time,又係冇乜錢,年紀大病痛多要睇私家專科(朋友介紹喎,政府排好耐),全部我老公搞掂(激死我老公)……相反我爸爸媽媽都係60左右,一直有返工,有乜病痛都係睇政府,唔洗靠我地養,雖然我媽成日激到我地嘔血,但感恩唔洗我地養

公爵府

樓主,你媽吾面對現實,要仔女養都要睇下自己d仔女有冇能力先得。其實46yrs好後生,如果佢肯做,去老人院,智障人士院舍做呀嬸有皮鬆d都好丫。

大宅

Bibibut 發表於 16-6-30 17:56
樓主,你媽吾面對現實,要仔女養都要睇下自己d仔女有冇能力先得。其實46yrs好後生,如果佢肯做,去老人院, ...

佢肯搵做梗係有,佢自己都話懶唔願郁,連家務都唔多做,屋企立立亂,叫佢做清潔話污糟,更加唔好講服侍老人家,幫佢大小便清痰

我有提議佢做校工,超市promoter,包裝員等等好岩佢年紀做,又舒服,都唔肯去.
Update一下其實佢唔返工係幾年既事,依家53,唔係老,佢真係指意hea 到65拎老人金過活

大宅

佢係果D幾十年前既農民思想,冇目標地過日晨不求進步,有時同佢傾下心底話,我去計劃進修話我㗰錢,係咁踩我呢樣果樣睇死我咁款,同佢溝通真係好辛苦,谷到一肚氣,從來唔會支持我講d鼓勵說話,明明大把機會,邊有阿媽想個女做樓面OK,7-11係咁叫我去,有時真係好想爆佢

侯爵府

到佢無得洗,無人靠,佢就死死地氣,
又或者鬧到你兩個妹做嘢
你勞氣都無用

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我媽自從細妹讀完ive之後就唔肯返全職,由4

原帖由 Maya5488 於 16-06-27 發表
之前其他版都有jm覺得成50歲要返工好慘....

其實仔大女大,想歎都要有錢架

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:lastLonger 發表於 16-6-28 19:23 原

原帖由 Maya5488 於 16-06-28 發表
佢地都25,6架喇,講出黎真係好醜怪仲一雲咁浪費時間!講到教育佢地又誇左D,又冇本事咁做。

某程度上, ...
46歲都咁?

大宅

good_pig 發表於 16-7-1 23:55
之前其他版都有jm覺得成50歲要返工好慘....

其實仔大女大,想歎都要有錢架

依家法定退休年齡都延長到70,其實5張體力同外表都仲好ok,除非後生果時投資有道,老左有樓收租或者仔女係專業人仕俾好多家用,先有資格退落黎,依家樣樣野都貴,仙都唔仙下真係唔該唔好發夢

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-7-1 23:55 之前

原帖由 Maya5488 於 16-07-02 發表
依家法定退休年齡都延長到70,其實5張體力同外表都仲好ok,除非後生果時投資有道,老左有樓收租或者仔女係 ...
你岩

所以你做左你本份就算

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-7-1 23:55 之前

原帖由 Maya5488 於 16-07-02 發表
依家法定退休年齡都延長到70,其實5張體力同外表都仲好ok,除非後生果時投資有道,老左有樓收租或者仔女係 ...
你岩

所以你做左你本份就算

珍珠宮

回覆:公屋問題家庭,阿媽完全唔為自己打算

其實好多都係咁,由其係女人,我媽由我地出世到而家都冇搵過一份part time,我14歲就出黎做野添,有咩辦法老豆搵唔多,自己讀書又唔叻,不過冇得怨,佢點都係自己阿媽 阿媽又得一個,咪做好自己先,盡左力就夠

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

佢無得洗就自有方法,擔心唔黎的。

男爵府

本未倒置,宜家兒女債唔易還

首頁

尾頁

跳至