單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我同老公結婚4年,有兩個小朋友,一個兩歲,一個一歲。本身老公無地方住,所以我同仔女三人係呀媽屋企住。佢放假先會過黎過夜。老公晚晩都要飲啤酒。今日我個仔係廳整親流血。之後我老公想同個仔(兩歲)係房傾下點解咁百厭?!我媽抱住個女係廳,係咁叫我抱個仔出黎。我老公抱佢出廳,然後我老公同我媽講:「我唔教係唔係你教?」點知我媽話:「我教米我教,唔洗你理。」跟住我老公話:「我以後唔x理。」又同我仔講:「你以後無爸爸架啦。」跟住就離開我屋企了。

子爵府

咁跟住你哋就協議離婚喇?

大宅

MON1223 發表於 16-6-28 05:55
我同老公結婚4年,有兩個小朋友,一個兩歲,一個一歲。本身老公無地方住,所以我同仔女三人係呀媽屋企住。 ...

我都有類似經歷
我係唔放心比工人湊
就請左我媽湊
佢不繼睇唔順眼我ex

你。 。 。 二選一
一係老公,一係阿媽
如果你老公係有負責感,對你地好就當然老公
我當時係ex無耐性湊b,成日都係掛住玩
我就由得我媽繼續湊我小朋友

你比較複雜,要老公就要搬
相信如果你有屋就唔會分開住
其實分開住兩公婆感情都唔會好好
真係要盡快處理,唔好因為咁樣而分開,你個心會怨你呀媽

男爵府

引用:Quote:MON1223+發表於+16-6-28+05:55+我同

原帖由 haydenden1023 於 16-06-28 發表
我都有類似經歷
我係唔放心比工人湊
就請左我媽湊
我唔會怨我媽。因為依件事,我睇清依一個男人。但佢話離婚,$1都唔會俾仔女。

男爵府

引用:咁跟住你哋就協議離婚喇?

原帖由 鳥嘴123 於 16-06-28 發表
咁跟住你哋就協議離婚喇?
係二揀一。

大宅

回覆 MON1223 的帖子

咁既男人唔要都罷啦!!!! 都唔關你呀媽一句說話事~

別墅

我同老公結婚4年,有兩個小朋友,一個兩歲,一個一歲。本身老公無地方住,所以我同仔女三人係呀媽屋企住。 ...
老公無地方住,甘老公平時住邊?
其實呢件事唔系大件事,唔使甘,阿媽同老公都有唔岩.
我覺得你老公系忍左好耐先會甘講同做!

Mnbvcxdsa    發表於 16-7-2 01:34

男爵府

冰封三尺,非一日之寒,你媽那句話,只是導火線啫
其實樓主有無反轉,以你老公的角度去諗。結婚 同 無結婚無咩分別,平時都只是自己一個。到放假可以見到老婆仔女,見仔女有咩不好的行為,只是想盡爸爸的責任教仔女,但外母就不停在嘈,佢會有咩感覺?已經無自己的屋企,放假去老婆家已覺寄人籬下,現在連教自己的仔女都無權,你老公應該忍咗好耐。

如果掉轉,你在教自己仔女,你99不停在外面嘈,老公又不幫我同99說句話,只係幫佢自己亞媽,你又會點?一次可能你會算,當比面老公,但 二次,三次,無限次,你會同99 或 老公吵大獲嗎?

Mnbvcxdsa    發表於 16-7-2 01:36

複式洋房

冰封三呎, 非一日之寒。
兩方面都欠缺一種包容, 如果大家平日係相敬如賓的話, 就根本唔會有這樣的情形發生。

成年人點會因為咁少事就離家出走, 可能都係忍咗好耐 ! 好可能男人覺得在外母處住, 有感寄人籬下, 自專心作怪, 成日覺得唔係自己屋企咁, 工作壓力又大, 只想借酒消愁, 所以一小小事, 一時火遮眼, 有感而發。 老人家平日又可能太過鍚D細路, 爸爸見到過份愛鍚, 反而覺得係放緃, 所以咪嘈起上來, 試下跟兩方面調解吓, 只要大家心中仍然有愛, 彼此視作一家人來對待, 一定可以化解的, 不致一句話就離婚收場。 萬事以和為貴, 其實能夠一家人共聚天倫, 是何其幸福。 你睇一場迷李倉大火, 兩個消防員就陰公殉職, 珍惜當下。萬事以和為貴。 祝福你生活和諧, 開開心心, 好快和好如初。

男爵府

引用:Quote:MON1223+發表於+16-6-28+05:55+我同

原帖由 lastLonger 於 16-06-28 發表
老公無地方住,甘老公平時住邊?
其實呢件事唔系大件事,唔使甘,阿媽同老公都有唔岩.
我覺得你老公系忍左好耐 ...
老公平時住99屋企。

男爵府

引用:+++++冰封三呎,+非一日之寒。+++++兩方面都

原帖由 yuki888 於 16-06-28 發表
冰封三呎, 非一日之寒。
兩方面都欠缺一種包容, 如果大家平日係相敬如賓的話, 就根本唔會有這樣 ...
我係佢屋企米又係寄人離下

複式洋房

請不用介意我這樣說。
其實正正就是, 雙方都覺得對方家 "是寄人籬下", 沒有一種家人的感覺, 愛屋要及烏, 無分你我, 住得一齊的就是一家人, 一家人無話計較你、我; "寄人籬下" 這個情況便不存在, 付出得多, 相對得到亦多, 付出的少, 不可期望得到會多, 當然, 這個要雙方面維繫。 每個人都包容一點, 萬事總有商量。 希望你地好快和好如初

男爵府

引用:+請不用介意我這樣說。其實正正就是,+雙方

原帖由 yuki888 於 16-06-28 發表
請不用介意我這樣說。
其實正正就是, 雙方都覺得對方家 "是寄人籬下", 沒有一種家人的感覺, 愛屋要及烏, ...
多謝你,其實最好就有自己既屋企。同埋結婚係兩家人既事。

複式洋房

當然 , 自己有個屋企係最好, "有謂相見好同住難" 不難理解 , 但世事難完美, 大家互諒互讓, 尋求共識, 世界會更加和諧。

能夠在茫茫人海中相識、相愛、以致結婚, 多少亦係一種緣份, 好好珍惜吧, 希望你倆早日和好, 及早修補關係, 不要介意是誰開口先, 結果才是最重要, 退一步海闊天空。 祝你家庭和順, 事事稱心。

子爵府

畀面勳章

長期分開住,唔離婚就奇怪。。所以都唔關你媽事。。
冇地方一齊住仲要生兩個。。。無辜的下一代,你兩公婆責任最大。。

男爵府

引用:長期分開住,唔離婚就奇怪。。所以都唔關你

原帖由 jeremylui83 於 16-06-28 發表
長期分開住,唔離婚就奇怪。。所以都唔關你媽事。。
冇地方一齊住仲要生兩個。。。無辜的下一代,你兩公婆 ...
言下之意,香港地無錢唔可以生小朋友?

子爵府

畀面勳章

樓主你曲解左我個意思了。。唔好急住着起降住…唔係唔可以,但要量力而為。。不過,你當然唔認同,因為你已經生左,仲兩個添…有時唔好成日諗自己想要想生…都要睇下自己俾唔俾到基本而合理的條件俾下一代。。如果因為一己之私而生,件事就係變左自私了。。你連完整家庭都俾唔到小朋友,居住問題都未搞得掂,點解再將問題複雜化?
古人有話床頭打交,床尾和,正係話同床而眠對夫妻感情調和的重要性。。如果想補救夫妻間的感情,就必須要先解決居住問題。。有完整有愛的家,孩子才會大機會有快樂的童年。。

男爵府

回覆:估唔到呀媽一句說話,令到兩公婆離婚。

姊妹真心說話往往係吾啱聽?中言亦耳路係要自己行落去睇路?

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

相信只係一時之氣,就咁睇你講既嘢你老公冇講過要離婚.
另外你地依家分開住係暫時性定以後都諗住係咁今次睇落你老公冇錯,佢想帶個仔入房慢慢傾做得好啱,反而你阿媽係度嘈,佢完全冇尊重你老公教仔既方法,原因係你地住係你阿媽度,佢唔多唔小會睇唔起呢個男人,所以先會用咁既語氣對佢,所以如果你地以後都係咁分開生活,相信離婚係遲早既問題

子爵府

畀面勳章

回覆 tommy715 的帖子

非常同意!忠言逆耳,世事都給你看透了。。

首頁

尾頁

跳至