懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛驗到第2胎,一個人湊住個仔陀B比上一次緊張好多,諗緊想請人幫手

別墅

有無媽媽同經驗可分享下,雖然陀過生過,仍然好緊張咁,要打機打大佬咁關關過,今次5週5照,醫生話見到兩個胎襄,又興奮又緊張,加上自己一個湊住阿仔,多好多野諗

大宅

回覆:剛驗到有左既媽媽,自己一個湊緊個仔

恭喜
要休息多d呀。。開頭唔舒服睇下有無人可以幫輕下睇住大仔。。仲要打 孖

別墅

LOVEWS 發表於 16-6-28 18:02
恭喜
要休息多d呀。。開頭唔舒服睇下有無人可以幫輕下睇住大仔。。仲要打 孖

多謝哂
打孖超緊張,自己又好似失哂億咁唔知咩食得唔食得,我第一胎生完暴肥到衣家,呢胎想肥胎唔肥媽,想好好控制飲食,touchwood 上胎無糖尿,想衣家開始控制,今胎千萬不要有糖尿
因為不嬲一個人湊開,無人幫到手唔知點算,又唔想請姐姐,因為始終唔放心,但要養胎,照顧大仔,真係一個人驚驚地,大仔9個月左右

水晶宮

請人幫下你手啦,以後個肚大好難湊一個大仔

別墅

dinosaurmum 發表於 16-6-28 19:30

想請人照顧我飲食,幫下手湊仔,如果唔想請姐姐可以請咩?保母?

大宅

騰雞媽媽 發表於 16-6-28 17:23
剛驗到第2胎,一個人湊住個仔陀B比上一次緊張好多,諗緊想請人幫手

我都係第二胎依家13w!大仔就三歲!由7w開始又嘔又暈又冇胃口!成日訓床!直情照顧唔到大仔!所以我就返娘家住!超碼有人照顧大仔!

男爵府

騰雞媽媽 發表於 16-6-28 18:38
多謝哂
打孖超緊張,自己又好似失哂億咁唔知咩食得唔食得,我第一胎生完暴肥到衣家,呢胎想肥胎唔肥媽,想 ...

大仔得9個月,識行果時你肚又開始大,真係要揾人幫手㗎,一係請鐘點日日嚟買餸煮飯清潔,不過長遠都係要工人姐姐幫手做啲,你係嚟緊2個喎。。。。。

別墅

dinosaurmum 發表於 16-6-28 19:30

衣家都已經小心翼翼,好多操重野唔敢做,就住就住

別墅

smileyan423 發表於 16-6-28 19:44
我都係第二胎依家13w!大仔就三歲!由7w開始又嘔又暈又冇胃口!成日訓床!直情照顧唔到大仔!所以我就返娘家 ...

我衣家都開始多啲訓床,老公放工幫手湊好多,但長遠唔係辦法,老公會好辛苦

別墅

minimirror 發表於 16-6-28 20:08
大仔得9個月,識行果時你肚又開始大,真係要揾人幫手㗎,一係請鐘點日日嚟買餸煮飯清潔,不過長遠都係要工 ...

之後一打三,其實衣家請定人差不多,我就係掙扎緊請唔請姐姐

伯爵府

騰雞媽媽 發表於 16-6-29 00:56
請工人好d

大宅

一定要搵幫手,我仔十個幾月已經成隻牛仔咁,又爬又企又學行,普通人睇住都覺得攰,我又係大住個肚睇住個大嘅一陣已經想死!更何況你如果係孖胎,妊娠反應仲勁過普通孕婦,日日都要抖.加油呀!

男爵府

騰雞媽媽 發表於 16-6-29 00:56

一打三,會辛苦啲,唔係唔得
但係 newborn 屋企要乾淨啲,加上一歲識行要睇實!

姐姐唔好都可以淨做清潔,去買餸,BB 嘢唔好俾佢搞,你可以點佢做但係唔可以由佢做,我個仔啲食物我煮多,如果我睇住個仔都會去廚房忙下。。

你咁嘅情況可能要請海外。。。或者經驗淺啲

別墅

p_s 發表於 16-6-29 08:12
一定要搵幫手,我仔十個幾月已經成隻牛仔咁,又爬又企又學行,普通人睇住都覺得攰,我又係大住個肚睇住個大嘅一 ...

多謝媽媽
我會多加爭取休息時間
呢幾日食左安胎藥好好多touchwood(emoji)(emoji)
你大仔幾大有左bb?有人幫手湊嗎?

別墅

minimirror 發表於 16-6-29 09:07
一打三,會辛苦啲,唔係唔得
但係 newborn 屋企要乾淨啲,加上一歲識行要睇實!

多謝媽媽意見,我都係咁諗,bb 野最多我自己店番,最主要煮下食,做家務
請姐姐真係好講彩數,講真如果真係好好,乾淨企李,我8千都肯比,但成日睇新聞多有哂陰影
但衣家真係唔請唔得

大宅

當我係4月尾知道自己中孖, 個大仔3歲幾... 突然覺得好多野諗... 最初打算生多個都唔請工人姐姐, 依家唔到我唔請, 我由7週開始有嘔, 完全無精神理個大仔, 只係盡量交比老公同婆婆, 直至上2星期先無再嘔, 醫生都話陀孖妊娠反應係比單胎大... 又要搬屋, 自己又唔可以動手, 又要靠屋企人幫手..
我覺得工人就一定要請, 一對手點照顧到3個呢...

別墅

Pekkle112003 發表於 16-6-29 11:46
當我係4月尾知道自己中孖, 個大仔3歲幾... 突然覺得好多野諗... 最初打算生多個都唔請工人姐姐, 依家唔到我 ...

衣家搬屋咪好大工程,你照左同卵定異卵未?
照顧大仔一個人湊開都捱慣,但前兩日真係超累,同埋見紅比上胎多,食左安胎藥無流
咁你請左工人未?

大宅

我租個大既地方住, 都只係自己屋企油油, 買下傢具, 又唔算大工程, 話晒都只係租, 唔係自己物業, 唔使搞咁多.
我係異卵呀, 但有問題出現, 要返政府keep住照超聲波.
開頭未開始嘔, 照顧大仔無問題, 但嘔, 再加上攰就真係辛苦喇, 係呀, 第一胎真係無擔心咁多, 再加上我高齡呀, 所以仲擔心...上2星期簽左文件喇, 依家等工人姐姐9,10月黎, 我預產期12月.

大宅

你既情況係一定要請姐姐啦,今次仲要孖胎,快啲請呀~

首頁

尾頁

跳至