網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有用過呢2間的jm覺得邊間比較好?
好久以前最初淘淘時用過幾次集運王,但去百家匯取件限總重、早收工,仲試過計體積。
呢2年都用top-link,都知唔係最平的,自提點比集運王遠少少。當時比較過同區另幾間,覺得用港幣計數,可以0.5kg咁計重,同可以到付無咁麻煩。

不過剛淘左成7單野,計落都有10kg,唔抵得又周圍格價,發現集運王減左價$10/kg之餘仲多左2個近近地的自提。

想請較下用過的jm點比較呢2間?
我多數淘風扇仔、DIY手作用品、童書幼教用品、家庭用品、少量食物之類的。

禁止訪問

回覆:集運王 Vs Top-link

侯爵府

畀面勳章

集運王就未用過
但係到未見過有JM呻TOPLINK唔好

大宅

普通野用集運王
禁運品如液體,食物就用toplink
兩間so far so good la

大宅

回覆樓主:

toplink 係我樓下,俾貴幾蚊都抵

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章

男爵府

10公斤野相差得幾多錢?有無一百幾十

別墅

集運王用過一次,5點幾落單聽曰2點幾就到.又平又快.
天水圍又可以到付.除左唔可以運禁野唔覺有咩唔好.客服又好態度又做到野.
Toplink本來心郁郁想試.但$20首重真係貴好多都唔洗咁貴,新北江又冇自提點

別墅

集運王我買枕頭x2冇計我體積

男爵府

畀面勳章

ET19 發表於 16-7-4 12:56
請問有用過呢2間的jm覺得邊間比較好?
好久以前最初淘淘時用過幾次集運王,但去百家匯取件限總重、早收工, ...

集運王$10/kg咪好貴,點解會平過Toplink ? 你用開toplink有無加朋友圈攞永久85折,如果10kg 85折後都係$71港幣,其實除左價錢,自提點近自己都好緊要,有時買得多野,如果遠攞返屋企都幾辛苦
......

大宅

ying_ma 發表於 16-7-4 20:43
集運王$10/kg咪好貴,點解會平過Toplink ? 你用開toplink有無加朋友圈攞永久85折,如果10kg 85折後都係$71 ...

多謝大家回覆。
集運王首重10蚊,之後6蚊。 toplink我都有85折。計落係差左頭果7蚊。

今次最失策係toplink平時用開最近果間自提上限8kg,路程5分鐘。。。去遠少少果間多成15分鐘路程,10kg好係野。

集運王咁樣比較平少少,自提點都係5分鐘,上限可以30kg。

但係我集成7張單,又雨傘又書又背囊,都擔心收體積。上黎問下最近用過的jm的comment,等自己下次醒少少。

大宅

侏羅紀 發表於 16-7-4 15:36
沒用過里兩間 ~
除咗食物~我都經常買樓主淘的嘢
我用果間買里滴無需計體積費,實重計算

請問妳用邊間?

大宅

doralee1977 發表於 16-7-4 13:15
我用集運王,但想棄用,佢太易計體積,要運迷你野先抵

我單邊35CM 長都無計我, 唔知我係唔係老用戶

大宅

doralee1977 發表於 16-7-4 13:15
我用集運王,但想棄用,佢太易計體積,要運迷你野先抵

我用過集運王都覺得好易計體積
談自己 只有自卑 屬於我.

男爵府

dulyleung 發表於 16-7-4 22:03
我用過集運王都覺得好易計體積

我用開又唔易計体積重,用膠袋包裝出貨就寫明唔計,客服又回覆得快,我暫時都滿意

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我用好多次,又唔覺成日收體積喎!仲有百家匯冇同佢地做啦!你有冇睇錯自提點?

男爵府

用開Toplink, so far 冇問題,不過要join朋友圈至抵,高登間中有開團可8折,早幾個月promote充值1000落錢包送250,計埋會員積分大約6折

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

我用開集運王嘅自提,我住嗰區兩間自提點只差幾個舖位,但價錢上計過Toplink貴啲,所以我無用過

但我用過咁多次集運王都未試過計體積(試過有件貨成40cm都無計體積),次次都今拍明發,所以我一直源用集運王

大宅

親子王國15週年勳章

集運王, 單件唔超過2kg, 唔會計體積重

8. 現時集運王物流服務一般以貨件之實際重量計算運費。 如貨件為膠袋包裝類別 (如:衣服, 公仔等),實際重量為2kg以內的,一律不量度尺寸及計算體積,以實際重量為入倉重量,如以紙箱或木箱等包裝的貨件, 則仍會量度尺寸及計算體積重, 集運王將保留有關貨品以體積重量 (體積重量計算公式: 長×闊×高/6000) 計算運費之權利。而有關貨件之實際重量和體積重量兩者間,則計算後以較高價格之運費為準, 如貨物的實際重量與體積重量同時小於2kg(含2kg),均以實際重量作為入倉重量。
例如:*** 一件實際重量為0.1kg,體積重量為2.0kg的貨物,入倉重量按0.1kg ***
*** 一件實際重量為0.1kg,體積重量為2.1kg的貨物,入倉重量按2.1kg ***

http://www.groupnship.com/GnsTerms.php

大宅

親子王國15週年勳章

pikpikpik2 發表於 16-7-4 21:50
我單邊35CM 長都無計我, 唔知我係唔係老用戶

集運王, 單件唔超過2kg, 唔會計體積重

首頁

尾頁

跳至