跳至

首頁
45678...11

尾頁

複式洋房

Hi,Mrcheung,我想問問循道會理跟聖母聖心邊個好D,我所謂既好D意思係老師愛心方面,學術和派位方面邊間會突出D,尼兩間小學好似好少被人提起,搵到既資料都係早幾年的,阿女係幼稚園都算表現幾好,聽老師話,係乖乖牌,K22尾開始佢話寫功課好累,一寫就眼訓,近來問過佢,佢話要功課少既學校,我想佢小學可以開心既同時,中學都能派返好既學校,所以宜家心大心細,如果尼兩間學校我填第二志願是否有機會入?我既第一志願係寶舊,不過宜家見個女寫功課咁辛苦,自己又要好勞氣,所以想放棄寶舊

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 epple 的帖子

如果你一定要循道跟聖母聖心揀,我建議循道

但兩間學校近年老師流失較多,可能與管理層有關,你可能要考慮一下

男爵府

黃建常放第二,官小第三,安唔安全?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 anembb15 的帖子

你第一係咩?有冇宗教或舊生或長子或兄弟姊妹分?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

anembb15 發表於 16-9-4 12:18
黃建常放第二,官小第三,安唔安全?

乙二黃建常 今年未有成功中彩
要視乎首輪有幾多必收生佔位
上年乙二只有數個晉入首輪超額收生

複式洋房

回覆 mrcheung1987 的帖子

其實阿女一開始上幼稚園我已經開始留意小學,咁本身最開始最鍾意既小學係黃建常,都見到近幾年評分好高,大熱,後來見到阿女讀書都尚算叻,又開始想選寶舊,點知K2下學期因為生第二件,所以開始放鬆左阿女學習果方面,好少去抓佢,慢慢佢開始對寫功課比較抗拒,一開學已經話淨係鍾意返學唔鍾意寫功課,聽到佢咁講,我就唔敢選寶舊了,我想請問下如果我第一志願係黃建常或者阮鄭銀禧,兩間邊個會好D,兔年太多人爭了,兩間我都唔敢抱太大希望,第二志願如果填聖心或者循道邊間機會會大D?第三志願填梁省德或者黃福鑾,這樣填得唔得?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 epple 的帖子

"我第一志願係黃建常或者阮鄭銀禧,兩間邊個會好D,兔年太多人爭了,兩間我都唔敢抱太大希望,第二志願如果填聖心或者循道邊間機會會大D?第三志願填梁省德或者黃福鑾,"

如果無額外分數,我覺得你報教會學校會爭少少,你係咪以上咁多小學之中其中一間的舊生?

男爵府

有舊生分,但應該唔會用啦⋯⋯得番長子分,第一可能係田家炳或循小。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 anembb15 的帖子

兩者比較田家炳偏學術d,循小偏happy
兩種路線,諗下自己小朋友走咩路

別墅

請問聖心和阮鄭分別是屬於學術型定係偏happy型呢?

複式洋房

幾間學校都唔係舊生呀,冇加分,就係因為全部冇加分,所以間間都係博運氣咋,梁省德有加分,不過總不能把梁省德擺第一志願🙈🤔

複式洋房

報教會學校係因為屋企有人信基督教,強烈要求我報聖心,我自己就冇所謂

大宅

Mr cheung, 我同先生兩個都比較鐘意賽小同田千呢類happy school, 請問乙一同乙二分別揀田千同賽小,乙三揀蔡小/梁省德,會唔會太冒險呢?

大宅

Thx

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

ckw2000 發表於 16-9-6 00:05
Mr cheung, 我同先生兩個都比較鐘意賽小同田千呢類happy school, 請問乙一同乙二分別揀田千同賽小,乙三揀蔡 ...

乙二田千有風險,除非明年再次加派電腦派位學額後揀田千為乙一既人少於電腦派位學額,才有機會乙二有人派入

賽小乙一都唔夠派,大家都鬥運氣

別墅

ckw2000 發表於 16-9-6 00:05
Mr cheung, 我同先生兩個都比較鐘意賽小同田千呢類happy school, 請問乙一同乙二分別揀田千同賽小,乙三揀蔡 ...

我會考慮之後如需要叩門的話,那間機會大d而去排位;賽小上年一定要111先可以叩門,而田千不用,我有朋友上年將田千放乙四,也叩門入到。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 Chaufamily 的帖子

兩間都唔似走HAPPY
循道賽小就走HAPPY路線

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 ckw2000 的帖子

cherrycheung717

已代答了,睇位做人

大宅

想問下邊間小學對有特殊需要的小朋友有多D支援和接受?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 gabbychan1981 的帖子

唔知你小朋友係邊方面特殊需要?
你去小學概覽

http://applications.chsc.hk/psp2016/sch_detail4.php?lang_id=2&sch_id=379

翻查心儀學校教師資料

[size=13.3333px] 特殊教育培訓一欄比例愈高,即代表該校愈多老師接受相關培訓,對貴小朋友或有幫助

首頁
45678...11

尾頁

跳至