美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

呢期好少上來分享, 因為好忙, 又飽受額上粒粒困擾, 由今年4月尾左右開始, 頭皮好痕, 然後由額角起開始長粒粒, 初時係細粒紅色, 冇濃頭, 慢慢就由額角髮線漫延至有留海cover到o既位置。
最嚴重時係好似下圖咁樣 (cap網圖)...

直到上個月, 轉左洗頭水後(之前用Melvxx), 頭皮冇再痕, 額上粒粒冇再出新o既, 但冇少到。

最近兩星期, 決心轉用哂Atorrege AD+產品(只用額頭, 其他位置用番平時d skincare), 毛囊炎完全好番哂, 冇哂粒粒, 平滑哂, 印都淡左9成以上。

毛囊炎係毛囊上部受細菌感染, 可以化濃或不化濃只係紅腫, 愈後輕微或不會留印, 但易復發。

伯爵府

Hello Elenalan,

真係好耐無見你啦,好彩你面上情況已受控制,但請問你知唔知點解會引發嘅?因為洗頭水問題?因我好易有毛囊炎,諗住自己油皮膚,故易dirty閉塞,所以咁樣,每次都要食一個月抗生素先可完全好番

但記得你唔係油皮膚,又好小心保護皮膚,點解都有機會引發嘅?

水晶宮

我現在用緊呢d產品對付毛囊炎, 好work:

Atorrege AD+ (只用額頭)
1. Cool Lotion (5)
2. Skin Treatment (2)
3. Acne Spots
4. Skin Solution
5. White Up UV Milk SPF 30 PA++

Jason Natural, Treatment Shampoo, Dandruff Relief (2% Sulphur)

雖然幾乎好番哂, 但我呢個夏天都會keep住用以上產品防止毛囊炎再復發。
本來book左睇皮膚科醫生都cancel了, 因為唔想食或塗抗生素, 影響抵抗力, 仲難斷尾。

男爵府

Elenalan 發表於 16-7-6 11:22
呢期好少上來分享, 因為好忙, 又飽受額上粒粒困擾, 由今年4月尾左右開始, 頭皮好痕, 然後由額角起開始長粒 ...
我前幾個月都係咁!!!!!!!!!!!!!!!成個額頭都出事...我都唔知係毛囊炎..依家SEARCH返好似呀..不過網上D圖好嚴重....好驚
用果酸先好返..NEOSTRATA (BUT NOT AHA)..!!

洗頭水真係好重要...好多用完頭髮都超正..但皮膚又受唔到..
依家寧願頭髮無咁好..但皮膚無事..
得POLA我覺得係最PERFECT..可惜太貴

男爵府

mabel7705 發表於 16-7-6 11:29

真係好耐無見你啦,好彩你面上情況已受控制,但請問你知唔知點解會引發嘅?因為洗頭水問題 ...
上網話夏天好易有~~HK又熱又濕..易生細菌...毛孔又要散熱...抵抗力弱好易出事

唔知點解我冬天出事..

水晶宮

mabel7705 發表於 16-7-6 11:29

真係好耐無見你啦,好彩你面上情況已受控制,但請問你知唔知點解會引發嘅?因為洗頭水問題 ...

我冇睇過醫生, 因為知到又係食或搽抗生素, 本身我體質都係敏感底+免疫系統容易受干擾, 易肚柯, 易有虹膜炎, 所以更加唔想食抗生素。

上網搵資料, 毛囊炎係好難搵到真正病理原因, 通常身體抵抗力弱、夏天皮膚易出油或糖尿病都易有毛囊炎。

我估我係由頭皮痕開始, 應該係洗頭水令頭皮太乾, 頭皮屑多左, 加上夏天易細菌滋生, 就引發左毛囊炎(我係第一次發)。

轉左shampoo + Atorrege AD+ skincare, 已經可以話完全好番哂。

伯爵府

Elenalan 發表於 16-7-6 11:50
我冇睇過醫生, 因為知到又係食或搽抗生素, 本身我體質都係敏感底+免疫系統容易受干擾, 易肚柯, 易有虹膜炎 ...
Take care

子爵府

回覆樓主:

無事就好嘞,原來洗頭水可以影響咁大。Ad+真係一套好好嘅產品,正!
melvxxx我係覺得佢花水好用,同埋蜜糖我都飲緊,都幾好。其他試用過幾樣好似麻麻,枝cleansing oil成枝擺係度封曬塵(可能我唔慣亦唔識用oil)

首頁

尾頁

跳至