論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

真係好恐怖, 我對工人都失晒信心, 所以都係請番本地媽咪湊仔算喇
親子王國以外之相冊連結已被刪除

侯爵府

醒目開學勳章

你既經歷真係好恐佈呀, 十足十那套與敵同眠咁.........唉...鄧你那段日子慘, 而家總算叫做好d, 有新既新活. 一個女人要睇大又要睇細, 仲要有野咁既瘟神係屋企, 都真係大獲...

多謝你係到提醒其他媽咪...祝你早日生活回覆正常! 睇怕你呢世都唔敢再請工人了!!

複式洋房

What is her name?

PM to us pls.

原文章由 wan-wan-ma 於 08-10-29 00:41 發表

哈哈,佢走前同後,我要見教會傳道人做心理輔導!

佢不嬲都想話事,同我起衝突。到佢偷利是,俾我發現,佢又靜雞雞放番好,本來要炒!但想到佢都知錯,煮食幾好,話佢又肯改(不過整爛你d野發洩遮!),算湊得掂我bb就算。(我俾佢湊日頭,夜晚自 ...

別墅

原文章由 tsunmom 於 08-10-29 13:54 發表
What is her name?

PM to us pls.

我諗諗下都係post佢個名俾大家參考:

Filipinas Bxxxxxxxx Lxxxxxx
身份證 W 652xxx(x)
1960年1月2日出生,差唔多49歲

相等下次有時間再試下放上黎!

別墅

原文章由 wan-wan-ma 於 08-11-3 16:25 發表

個精神病,好鍾意人地叫佢做 Fairy!

別墅

原文章由 wan-wan-ma 於 08-10-28 20:35 發表
我剛剛經歷過無人格兼精神有問題的工人,依家自己一個人湊兩歲大bb,還要睇住大果兩個(初中和高小),我都抽時間寫顛婆d惡行出黎,點解?因為我發現佢自己衰就算喇,佢仲教其他工人只要僱主一話佢地,就刮花傢私洩憤。僱主問到就話唔 ...

The most important info you forgot to tell us

WHAT IS HER NAME AND ID NUMBER???

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

都好得人驚哦。。。破壞力咁強!
都係49歲啦,仲會有人請嘅?
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

都唔知有幾多 lei d 外傭係香港打工

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

睇完樓主o既遭遇, 我覺得香港o既僱主真係好可憐

別墅

唉.......恐怖到"O"晒咀, 都唔知講物好.
見樓主肯張件事講出嚟分享, 即係心情已經平靜咗好多, 希望你快D忘記D唔開心ge野, 同小朋友重過開心快樂ge生活
祝嗰精神病快d落地獄 因果報應.
我哋香港人(外傭僱主)唯有咁阿Q精神安慰自己, 如果唔係好快同條蛋散一樣"痴線"

大宅

恐報

男爵府

真係好似果套與敵同眠咁, 真係好得人驚

原文章由 happypiano 於 08-10-29 11:31 發表
你既經歷真係好恐佈呀, 十足十那套與敵同眠咁.........唉...鄧你那段日子慘, 而家總算叫做好d, 有新既新活. 一個女人要睇大又要睇細, 仲要有野咁既瘟神係屋企, 都真係大獲...

多謝你係到提醒其他媽咪...祝你早日生 ...
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

珍珠宮

樓主....聽你咁講, 佢真係short架....唉....又一不幸小僱主....God bess you!!

今朝睇到段新聞, 話HK婦女不生小孩, 要鼓吹一下大家生育~ 政府! 你收皮啦! 生左唔洗做你養呀? 咁我養係米你湊呀? 連我地要咩你都唔理唔知, 學咩人講野呀!!

大宅

好恐怖呀, 香港人真係慘, 尤其我地呢D請工人的所謂中產, 最唔受政府幫助. 佢係你家做了多久呢? 你幾時發現佢的惡行呢?

原文章由 wan-wan-ma 於 08-11-3 16:25 發表

別墅

原文章由 Siuchoi 於 08-11-5 13:32 發表
樓主....聽你咁講, 佢真係short架....唉....又一不幸小僱主....God bess you!!

今朝睇到段新聞, 話HK婦女不生小孩, 要鼓吹一下大家生育~ 政府! 你收皮啦! 生左唔洗做你養呀? 咁我養係米你湊呀? 連我地要咩你都唔 ...

要兩公婆返工請個外傭係屋企湊仔的僱主都知,其實等同自願放條肉參俾個工人劫持,遇上唔好的外傭就會演變成屋內勒索,外傭要借錢,僱主好難唔借!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wan-wan-ma
唉,剩係您請工人既血淚史都夠出半本書啦.
您唔好太激心啦,為呢D人唔值得呢.睇下我地幾時有聚會,您一齊出黎開心下啦. [好似得我見過您咋喎,其他義工未見過? ]

大宅

原文章由 wan-wan-ma 於 08-12-18 03:10 發表

要兩公婆返工請個外傭係屋企湊仔的僱主都知,其實等同自願放條肉參俾個工人劫持,遇上唔好的外傭就會演變成屋內勒索,外傭要借錢,僱主好難唔借! ...

我以前仔細女細,兩公婆要返工時,我都有呢種感覺.自己又唔好彩,未曾遇過好工人,就算唔好都要忍,或是貼錢炒工人再貼錢比agent再請另一個. 經過多年來的衰工人教了我很多野,而依家唔駛返工先唔駛受咁多工人氣同唔怕佢咋! 唉, 雖然變態工人我都試過,但好似你個咁勁癲,我就未試過.我都一面睇你所寫,一面替你擔心,好彩小朋友無比條傻婆攪咋. 香港正苦抵打,外傭政策玩死僱主,玩死香港最有生產力的一班人.

別墅

原文章由 qqqqqq 於 08-12-18 10:02 發表

我以前仔細女細,兩公婆要返工時,我都有呢種感覺.自己又唔好彩,未曾遇過好工人,就算唔好都要忍,或是貼錢炒工人再貼錢比agent再請另一個. 經過多年來的衰工人教了我很多野,而依家唔駛返工先唔駛受咁多工人氣同唔怕 ...

睇怕香港d高官(制定政策果班)咁忙都唔生仔或者個獨生仔獨生女都大個唔怕外傭玩野,民間疾苦佢地又點會知同關心呢!淨係知道人口唔夠,齋叫人生三個,又無長遠政策配合。例如生三個可有更高免稅額,教育資助,甚至請外傭湊仔可扣稅。

又或者社會福利處或自願機構提供更多地區性初生嬰兒托兒服務俾小家庭有更多選擇,令他們可安心工作。另一方面又創造中年婦女就業機會。真係國泰民安!當然咁又會威脅眾多外傭公司、航空公司、甚至係領事館等既得利益者,阻力可想而知。徵結係個政府真係福為民開,有決心克服一切困難,定只顧保住自己個官位,做少錯少就算!我地就放長雙眼睇下會有mud長遠政策出台。若然政府短視就祝佢同佢d政策一樣,年效短!眼光長遠者,就真係抵佢久治長安!

子爵府

越睇越心寒! , 你工人癲到咁, 落w forty向水到比小朋友, 再遲d真係搞出人命!

大宅

不如將呢段經歷send俾香港正苦/蘋果日報啦!
最好整大件事, 引起社會各界關注, 等嗰個眼盲心盲既香港正苦無面見人.

我真係越睇越同情你 , 遇到個咁既工人. 比著係我, 我就會fire咗佢, 請個鐘點好過.
祝樓主好運, 小朋友健健康康
全新hp officejet printer~只售$1250 有意者請pm我!

首頁

尾頁

跳至