自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:你們用什麼方法減肥㗎?

原帖由 blueglass 於 16-07-07 發表
你們用什麼方法減肥㗎?
其實控制食量最重要。運動係令線條靚d.

侯爵府

我呢一年中午多咗帶飯,夜晚唔食宵夜,無特別做運動,夜晚會食白飯但係少食肉,漸漸個胃口細咗食少啲都會覺得飽。零食雪糕一個星期食一次。一年減咗15磅,減返去我未肥個陣時。減肥唔好唔食飯,飯可以養顏,我識有人夜晚唔食飯係瘦但係頭髮變得好稀少,塊面好黃。

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 drizzle 的帖子

你體重+身高完全OK。
覺得肥應該係脂肪比例比肌肉多。

加強肌肉訓練, FIRM番就可以..

蛋白質你唔係練大隻比賽唔需要額外增加, 正常人食得太多會做成腎病。

重點訓練: 手二頭 (老鼠) ,三頭肌 (BYE BYE肉), 腹肌, 背肌, 臂肌, 腳股四頭肌, 後膕繩肌....
差好遠的, 點做上YOUTUBE跟上面我打既名稱就大把

冇時冇刻都唔可以比自己覺得餓,
因為一覺得餓新陳代謝會減慢, 重點係會當你下次有食物到時,
身體知你餓過, 而驚你唔知幾時會再餓而自行幫你儲定脂肪。
所以一定一定唔可以唔食野, 比自己覺得餓。

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Jolin_Yuen 發表於 16-7-8 13:54
回覆 drizzle 的帖子

你體重+身高完全OK。

thank you

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

如果你本身係超肥型, 確實係要節食 + 運動。

如果你本身係一般肉地型, 請睇#43

同時要注意休息其實佔我地KEEP FIT中的50%重要。
唔夠休息就會減低新陳代謝, 結果係點睇#43

重點:
好多人話減肥減肥, 所以成日唔食野, 以為咁就係減。
其實脂肪細胞一旦生長左係我地體內, 就唔可以去除佢..
但我地可以將細胞變做最細, 同時我地要阻止脂肪新增。
所以唔食野係死緊...
唔食澱粉死得仲快...
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

我都減肥中
用低GI飲食方法
當然冇糖尿病人咁嚴格
不過會盡量嘗試
食多o左生果(主要食奇異果,每日2粒,有時食蘋果,都係低GI生果)
戒零食同凍飲
飲黑豆水
每日30分鐘STEPPER (認真踩,大約2400-2700下)
14/6到而家輕o左4磅
今日有個不太常見o既同事話我明顯瘦o左(我自己又唔覺得好明顯,會繼續努力)

每日都唔會肚餓唔辛苦
夜晚要做運動
晚餐大約5-7成飽
我都唔係易瘦體質但暫時都唔算太辛苦
所以會keep住做~

水晶宮

畀面勳章

回覆:好無恆心,減極都唔瘦

我停食零食,加跑步一個鐘(跑咗3日),少凍飲。 夜晚9點後唔食嘢。 一個禮拜已經輕番6磅

子爵府

畀面勳章

減肥一定要食得飽,同要識揀黎食。唔好食太多油糖鹽,要多蛋白質,產生肌肉。食得少,你消耗緊肌肉而唔係脂肪,一食返野反彈得仲快。

我而家每星期跑5至6日,每次至少半個鐘,再加tabata 15-20分鐘。就黎一個月,磅數無乜上落,但明顯肌肉練左啲返黎,整體望落係瘦左,鎖骨終於見得到。

唔好太著重磅數,要開心咁減先得,我都有食薯片汽水架,不過食少啲同飲zero囉。限住自己唔可以食呢樣果樣,減得咁辛苦好易放棄

水晶宮

畀面勳章

其實跑步係辛苦㗎!又熱又攰又喘氣。
我以前認真減,游水可以減得好快。但都要唔停咁游。浸水冇用的

男爵府

我上年減左20幾磅之後無左恆心,但其實我仲要減多起碼40磅

水晶宮

我都係

放工應每晚去跑步, 但成日死c咁攤在梳化無去到

所以瘦唔到

次次都話的起心肝, 最尾又無去

仲成日出街食飯, 唔知減肥定增肥

侯爵府

請問你地會係邊到買雞扒呀?

侯爵府

畀面勳章

drizzle 發表於 16-7-8 11:03
做左個幾星期,一磅都冇輕過

做運動係增肌肉,減脂肪,肌肉比脂肪重,所以唔好睇磅數。

大宅

bowling2004 發表於 16-7-8 14:26
我停食零食,加跑步一個鐘(跑咗3日),少凍飲。 夜晚9點後唔食嘢。 一個禮拜已經輕番6磅

...

好犀利呀

大宅

miffyumiffy 發表於 16-7-8 14:54
我都係

放工應每晚去跑步, 但成日死c咁攤在梳化無去到

男爵府

drizzle 發表於 16-7-8 11:02
我都試左一星期多,甩頭髮多左,所以我食飯小小飯

會甩頭髮㗎?唔怪得我甩咁多頭髮啦…

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我目的其實唔係減肥,不過反而咁先易減到:
1 我想食健康啲,早餐食白烚蛋一隻,小饅頭三個/蒸餃五隻,朱古力奶一支(因我唔飲白奶的) 。午餐飯+菜+魚/肉。下午茶食少少餅/麵包。晚飯因太趕,多數食少少飯+茶。其實我係自由食,無限住,但多數係唔夠飽,因為煮得少.

2 點解我晚飯咁趕呢?因為我趕住去玩。逢星期二、四會做一個鐘頭gym, 之後踩兩個鐘單車(戶外)(二踩左單車、四就唔踩,輪住) 星期五做瑜伽。星期一/三會踩三個鐘單車。星期六/日朝早踩三個鐘。有時好天會晏晝做埋運動,有時游水/水上活動。

如果覺得係為左去玩,真係可以玩好耐。踩單車又涼爽,又可以周圍去。其實唔係因為要瘦,而係因為要玩,而玩既副作用係瘦囉。我四月到宜家七月,又自動減左十磅了。不過冬天又會肥返十磅,年年都係咁。運動要減,真係要一次過做幾個鐘最有效。每次三十分鐘我覺得比較減得慢。20 min warm up ,之後啲運動先消脂,你做得愈耐,愈攰先消得愈多。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

最緊要忍到口,忍唔到口,做幾多運動都無用

食得清淡D,我因為胃口唔好,平時係屋企食麵包多,加杯茶,起身一片占醬包一杯茶,下午又係,夜晚有時煮個湯飯,有肉,有瓜,有時煮個麵,唔定,通常會盡量食少少肉,2-3個星期就輕左2KG

零運動

男爵府

我做咗差唔多一個月運動淨係輕咗1磅肚腩瘦咗半吋咁大把.講白d就係唔同人講,人地都唔知我係減緊肥嗰種囉講真,晚晚都做40分鐘運動.平板+40下深蹲+100下sit up.成個月都無成果,都唔明白點解人做運動我做運動會瘦唔到.有時攰到真係想喊好想放棄.但係基於唔衰得既性格問題.唯有頂硬上.......................

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

寶媽媽 發表於 16-7-8 06:17
試過在家跟youtube做運動,但自己一個做真的冇恆心冇動力,後來呢度jm介紹在荔枝角一間fitclub做運動,嗰度 ...

想問荔枝角邊度呀?可以pm地址比我嗎?

首頁

尾頁

跳至