婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

tansyneko 發表於 16-7-8 16:40
月入五萬都生唔到仔

你6299竟然唔恨抱孫?
佢舉既例子係好笑,我諗得超人先可以生仔,因為依個世界太多菌,bb岀世係受苦62一開始都覺得幾好,唔洗湊有孫抱
之後俾99洗腦,話我地到個bb 6 7歲養唔掂就會要佢地湊

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 Celia726 的帖子

依個世界太多菌,個bb會好痛苦<-----睇到我無言....咁應該無人可以生BB...

大宅

回覆 ling_198710 的帖子

佢:依個世界好多菌,bb岀世好痛苦,好似邊個親戚個女前排又發燒....我:咁個個bb岀世都易病,會發燒,我以前都會
佢:NO~ 以前d菌無依加咁勁....
我仲可以講乜,佢都係想說服我落姐

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

Celia726 發表於 16-7-8 17:23

佢:依個世界好多菌,bb岀世好痛苦,好似邊個親戚個女前排又發燒....我:咁個個bb ...
就算以前D菌無咁勁,但D醫療都無而家好哩....遲D BB出世你可能仲多說話聽

伯爵府

你99真係好特別,竟然要你唔要個BB我有個朋友又係嫁圍村人,佢話見親面,佢99都問佢地有動靜未,佢已經生左2個喇,佢99都仲想佢地繼續生
不過講翻你件事,其實你要做嘅已經夠,既然當初佢唔領情咁對你,你而家都冇必要客氣,我係你唔會見佢,生BB都唔好俾佢知邊間醫院生!安心坐完月先再算

大宅

QY08040408 發表於 16-7-8 17:28
你99真係好特別,竟然要你唔要個BB我有個朋友又係嫁圍村人,佢話見親面,佢99都問佢地有動靜未,佢 ...

好羨慕你朋友
最記得佢老母講唔搞野咪得囉,好似搞野都要佢批准咁
佢屋企人習慣依種模式,但我唔係,但我對佢都好客氣啦

大宅

我又無諗過咁答佢果時淨係識喊,覺得好歪理好委屈

侯爵府

我的育兒心得勳章

你要做既唯一一樣野就係:叫你老公接受現實!如果佢要委屈你去成全佢既幻想,叫佢放生你搵個無呀媽生既女人代替你!男人係咁架啦,要佢揀又話你難為佢,咁就幫佢揀埋囉,一了百了!

大宅

回覆樓主:

其實我覺得你唔使理佢架
平日一啲都唔需要接觸,所有野叫你老公頂佐佢
至於大圍要食飯,同你老公講要有保護妻兒既決心,先好一齊食飯

大宅

Celia726 發表於 16-7-8 12:54
好中,佢真係講過有依種父母無得揀,同已經好少見(但人地真係無叫過佢)&#128557;&#128557;&#128557; 佢係希 ...

記仇?不如試下叫佢岳父岳母生安白做啲嘢話佢睇下佢記唔記?傻傻地!

大宅

ling_198710 發表於 16-7-8 17:11
回覆 Celia726 的帖子

依個世界太多菌,個bb會好痛苦

而家啲食物好多都致癌呀唔乾淨呀做假呀乜乜乜,叫佢奶奶唔好食,食返佢自己嗰啲(emoji)最安全。

大宅

cream090909 發表於 16-7-8 17:52
你要做既唯一一樣野就係:叫你老公接受現實!如果佢要委屈你去成全佢既幻想,叫佢放生你搵個無呀媽生既女人 ...
手心又係肉,手背又係肉喎咁之前過份到一個地步搞到我喊,佢試過爆佢媽一大獲,佢媽一開頭仲死撐,之後話到佢一棟都無,佢媽喊,佢話佢都心痛果隻囉,之後仲隔一日就短訊佢媽講I love u

大宅

回覆 clippy 的帖子

佢叫我坐係度食下野笑下,一餐飯2個鐘好易過,我寧願係屋企煮公仔麵食

珍珠宮

回覆:應該點做好?就黎抑鬱

無得忍,只有拒絕來往~
我99某啲方面同你99好似,例如中意人前扮好,扮委屈,總之令你無所適從!
你6299有樣野好過我99,講明唔要個bb,你第時可以光明正大自己湊!唔駛驚佢地搶又嘈~
我99係要b唔要乸~
你可能唔想去到咁盡,但又真係唔想對住佢地,尼種心情我都試過,尤其你依加有左BB,情緒會再差啲,尼啲你都要俾你老公知~

珍珠宮

引用:回覆 clippy 的帖子佢叫我坐係度食下野笑下

原帖由 Celia726 於 16-07-08 發表
回覆 clippy 的帖子

佢叫我坐係度食下野笑下,一餐飯2個鐘好易過,我寧願係屋企煮公仔麵食 ...
笑佢條命咩~壓力大到想喊啦!仲點笑得出呀?!唔好兩個鐘啦~30分鐘,都好似坐左成年咁啦!

大宅

做個靚太 發表於 16-7-8 20:25
笑佢條命咩~壓力大到想喊啦!仲點笑得出呀?!唔好兩個鐘啦~30分鐘,都好似坐左成年咁啦!

...
係!佢如果星期一同我講今個星期六食飯,我心情可以由星期一down到星期六與其話係嬲到唔想見,我係想逃避多d,我覺得見到佢地好無人情味,好冷漠,好無尊嚴,唔主動俾錢又俾人黑面,無做錯事又要睇人面色

珍珠宮

引用:Quote:做個靚太 發表於 16-7-8 20:25 笑佢

係!佢如果星期一同我講今個星期六食飯,我心情可以由星期一down到星期六與其話係嬲到唔想見,我 ...
我99要面,唔會直接開口叫我埋單,不過要埋單戈陣,佢一定係唔出聲,又完全唔會郁嘅,佢認為,佢係長輩,尼啲野一定係後輩做嘅!
反而我媽咪會爭住埋,當然我同老公會埋啦!
只係老唔老奉嘅問題!
我嚴重啲,一知道邊日要食飯過節,就提早一星期肚痾架啦!
有左仲誇張,因為覺得99會咬實我唔放,成個孕期一直肚痾,搞到醫生要開腸胃藥我食!

大宅

做個靚太 發表於 16-7-8 20:58
我99要面,唔會直接開口叫我埋單,不過要埋單戈陣,佢一定係唔出聲,又完全唔會郁嘅,佢認為,佢係長輩,尼 ...
尊敬長輩係要,但真係老奉到覺得我自己好無尊嚴我有時會諗病左咪真係唔洗去見,不過都用唔得多次依招

公爵府

引用:Quote:做個靚太 發表於 16-7-8 20:58 我99

尊敬長輩係要,但真係老奉到覺得我自己好無尊嚴我有時會諗病左咪真係唔洗去見,不過都用唔得多次依招
...
唔好再俾人攪到喊啦!做人強硬啲,盡之令自己唔開心唔舒服嘅嘢就要拒絕。人係記仇㗎啦,大家唔鍾意大家最好就少見。如你所說,大家卜尸

公爵府

引用:Quote:原帖由 Celia726 於 16-07-08 發表尊

原帖由 littledot 於 16-07-08 發表
唔好再俾人攪到喊啦!做人強硬啲,盡之令自己唔開心唔舒服嘅嘢就要拒絕。人係記仇㗎啦,大家唔鍾意大家最好 ...
未打完
如你所說,大家族聚餐時咪出席吓囉,反正係人面前,你99都會扮晒嘢對你好,你咪陪吓佢一齊做戲囉!其餘時間就免啦!c6想嘅咪自己返去見吓亞媽囉!盡之你唔想嘅就就要say no,千萬唔好勉強自己,唔係真係好容易抑鬱!

首頁

尾頁

跳至