跳至

首頁

尾頁

大宅

大家有什麼看法!?
個校長是新來的/舊有的?

大宅

回覆:有關71區東華三院鄧肇堅小學的新聞

点解揀呢間電訊商(無金色)平$300/点解唔直接apple shop 買。感覺去貨多,有古怪/解釋不合理。要有人跟進,個人感覺

大宅

我同事的仔女讀的小學都開始一人一ipad, 因為是教育局推行的,遲早都要,但人地學校呢,有資助,可用舊ipad, 跟學校訂指訂有9折。

侯爵府

呢間學校。。。真心覺得反感

伯爵府

lazywife 發表於 16-7-8 21:41
呢間學校。。。真心覺得反感

我見早上好多中港旅游巴接送的

洋房

我大女係千禧既3年級生.....亦準備要用iPad
我有朋友讀鄧小4年級,其實我諗成件事係學校無寫明有沒有資助,所以先咁大迴響,學校要家長買ipad原意是教學用途,我相信學校不是賺家長學生既錢,是這個年代時勢所趨,當教育局推行這個教學方法,2016年你既子女就讀的小學未必需要買,但2017/18呢?

伯爵府

回覆樓主:

青松(湖景)都要準備用ipad

大宅

比學生用I Pad太名貴了, 好易唔見或跌爛
除了i pad冇平宜d既選擇嗎?

大宅

回覆 tzelok1314 的帖子

請問千禧的i pad又係要家長買?講真小學生買i pad太名貴了, 好易唔見或跌爛
如果係學校借i pad上堂會比較好囉

禁止訪問

複式洋房

coffeeling 發表於 16-7-8 23:12
青松(湖景)都要準備用ipad

想問你青松幾年班開始用ipad?

侯爵府

引用:Quote:lazywife 發表於 16-7-8 21:41 呢間

原帖由 kiki523 於 16-07-08 發表
我見早上好多中港旅游巴接送的
唔關呢D事。。係曾經去面試。。感覺超差超惡劣。。叩門已經係好辛苦。佢俾果種面口你睇仲係:你家下麻煩我。。。面試個主任問小朋友問題。。好似個官審犯咁。。使唔使呀?依家你收天才呀?未夠6歲既小朋友。。想佢識飛呀?老實講。。佢係屯門一D都唔算咩band1 小學。。真係打死隻馬都追唔上果隻。只係因果個校網一係天堂,一係地獄。佢呢種唔上唔落揾黎墊下底。但果種態度衰過曬我in其他band 1 既小學。。依家仲搞咁多花神。。我收入唔錯。我都覺得用呢D電子產品係極度奢侈。。而且無咁既需要。。用左真係聰明D? 學到更多野?

大宅

我覺得五六年級用就可接受。

大宅

回覆樓主:

我反而想知如果小朋友在自己返學時比人搶左,學校唔見,玩的時候比人唔小心整爛左,其實會由邊個負責?到時家長可以點算
同埋對得多i pad我擔心對小朋友視力同腦仔有影響,我覺得電子野幅射都唔少

伯爵府

ycmelody 發表於 16-7-9 01:05
想問你青松幾年班開始用ipad?

一年級開始

大宅

回覆 tzelok1314 的帖子

hihi, 我女都係千禧三年級, 但未收到通知要用i-pad.....是四年級開始要用嗎?

大宅

屯門仲有邊間要用ipad電腦上堂/請告知

大宅

千禧小學暫時也未見有出通告話要帶ipad返學

大宅

http://orientaldaily.on.cc/cnt/c ... 0914/00180_007.html
好唔鍾意幼稚園同小學用ipad教學,錢係問題,但最唔好係影響孩子視力,若果控制得唔好,會好似睇電視一樣影響專注力。

學校用電子教學最好係可以令老師容易批改功課

複式洋房

某些幼稚園K1開始會使用電腦甚至說用平板download apps (即EV.)睇故事再做閱讀報告!說可以培養孩子閱讀習慣!培養專注力!好像有三十幾個故事完成整個學期有嘉許獎狀!這樣又會否增加近視?!雖然幼稚園不是強迫性
我看網上不段瘋傳這回條帶來的問題後,我就想像是不是應該要由幼稚園講起,現在是不是連報幼稚園也要問學校會否使用EV.!跟校長說擔心小朋友近視,看看有甚麼回應這個時勢報幼稚園小小年紀就要面試,一點都不容易!但你所做所揀既都係為孩子好!我想問問大家會否比小朋友做EVI?! 我小朋友有做佢仲因為EV⋯⋯由唔鍾意聽故事到現在會主動叫我講故事書比佢聽
其實post上網個位家長揀學校前有否先考慮清楚?!或向學校了解過未?早2年我和朋友一起去過小學簡介會,當年
有說過某科目會推行電子教學,正嘗試中,老師還解釋說想運用不同的教學方法學英語令學生更容易掌握,其實我覺得都沒有甚麼問題,又唔係中英數常音樂體育通識堂堂都要用到,又唔覺有咩影響喎!當然安全性係要校方做到後才能購買,或許學校正了解當中呢⋯⋯
供應商減300覺得唔夠可以出去專門店自己買或買二手機,有沒有資助?!生仔前唔係要預留錢既咩!還有人問為何沒有金色
中學d書都好貴 ,有無必要用咁多?!我小朋友明年升中一點都要買架啦,揀得間學校都係要讀

首頁

尾頁

跳至