婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

del del del

[ 本文章最後由 winnie312 於 08-11-7 11:06 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章

good points!

原文章由 winnie312 於 08-10-29 13:05 發表
我祇系在婆媳關係內睇到好多新抱不斷投訴99及男家不是,但其實我想發表一下現今人對人既觀點與態度及公平性既問題。
其實我覺得做人系雙向的,正所謂人心肉做。因為好多時睇d post 根本我覺好多媽媽都會當c6的家人唔系 ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我諗你要搞清楚囉~唔係個個99都好似你99咁樣囉,而家唔係我地唔雙向,唔係我地小家唔大方囉,更加唔係我地唔尊重佢地囉!
我地呢度冇一個新抱一開始就唔尊重6299囉,我地有邊個會想個老公難做?
況且係99從來唔當我地新抱係自己人先囉,我地都有阿媽生個囉,唔係嫁左入去佢地門就要俾佢地蝦到上心口囉!
我地尊重佢呢個99,但而家係佢唔尊重我地呢個新抱,當我地係外人囉!

你有個老公幫你擋晒,但唔係人人個老公都係咁囉!同埋你講你99嗰D唔好野係好小兒科囉,唔算係極品囉!

男爵府

Good point...仲有呀樓主, 有的99係唔知呢個世界所有野應該係相向架....佢地對新抱既字典裏面, 係得"老馮"兩個字架咋....你99 識得咩係相向.....好99 一個黎架啦

原文章由 晞玥 於 08-10-29 13:24 發表
我諗你要搞清楚囉~唔係個個99都好似你99咁樣囉,而家唔係我地唔雙向,唔係我地小家唔大方囉,更加唔係我地唔尊重佢地囉!
我地呢度冇一個新抱一開始就唔尊重6299囉,我地有邊個會想個老公難做?
況且係99從來唔當我地新抱 ...

複式洋房

你做左人新抱幾耐呀?

當初我到好naïve ,真係「初歸新抱、落地孩兒」咁聽話。
直到佢老人家係我一個人面前講出佢心底話,先知佢原來咁憎我,詳細不再講啦。

佢做乜其實都係要話俾人知佢係好家婆,佢把口就係佢既武器,下下人身攻擊我。不過,我唔會用同樣方式回應佢,最多係BK 訴苦。我想信大多數 BK新抱都係同一想法。

唔係個個老人家都有教養o架,到而家,連最基本的尊重我都無辦法俾佢囉。我唔會當佢係阿媽咁看待。

原文章由 winnie312 於 08-10-29 13:05 發表
我祇系在婆媳關係內睇到好多新抱不斷投訴99及男家不是,但其實我想發表一下現今人對人既觀點與態度及公平性既問題。
其實我覺得做人系雙向的,正所謂人心肉做。因為好多時睇d post 根本我覺好多媽媽都會當c6的家人唔系 ...

複式洋房

Good, good, good points.

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主未有小朋友緊係咩都可以當佢唱歌啦

子爵府

環保接龍勳章

晞玥講出我的情况,我自問1X年對6299都很好,但6299對我就越來越差,楼主,我就係太好心,6299經常用粗口咒我單打我.....6299對外人還好過我!我6299極偏心,極重男輕女,做戲又叻...... 太多太多啦!唔係個個6299會當我地新抱係人

等待驗證會員

我諗你要搞清楚~唔係個個99都好似你99咁樣,而家唔係我地唔雙向,唔係我地小家唔大方,更加唔係我地唔尊重佢地!
我地呢度冇一個新抱一開始就唔尊重6299,我地有邊個會想個老公難做?

琋玥, 你d ""囉""功好勁呀

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實次次有人開topic話我地d新抱對6299乜乜物物,點樣講男家d人乜乜77,我地次次既解釋講黎講去都係嗰三幅皮架啦~係嗰d人唔明啫!

珍珠宮

原文章由 邱吉爾 於 08-10-29 03:15 PM 發表

琋玥, 你d ""囉""功好勁呀

子爵府

環保接龍勳章

原文章由 晞玥 於 08-10-29 15:15 發表
其實次次有人開topic話我地d新抱對6299乜乜物物,點樣講男家d人乜乜77,我地次次既解釋講黎講去都係嗰三幅皮架啦~係嗰d人唔明啫!

阿So個99D行為同我99一樣

針唔拮到肉唔知痛

男爵府

3年多了,其實我都系想講下對老人家既態度咋,大家唔洗咁激動既。我睇你地回post 既字中,睇得出你地都唔(流)架,打字下下到肉,你地(林)極有限啦!不過仲可以比99蝦到你地,真系一山還有一山1高啊!冷淨d。婆媳關係呢到系應該可以比人講出自己感受,你地可以講99什麼什麼不是,不對,我祇系想大家一團和氣,唔好勞氣。

原文章由 阿So 於 08-10-29 14:39 發表
你做左人新抱幾耐呀?

當初我到好naïve ,真係「初歸新抱、落地孩兒」咁聽話。
直到佢老人家係我一個人面前講出佢心底話,先知佢原來咁憎我,詳細不再講啦。

佢做乜其實都係要話俾人知佢係好家婆,佢把口就係佢既武器,下 ...

男爵府

係身在福中不知福, 何不食肉麋至真

P.S. 你話大家唔好係林善...唉, 我地都係比武林高手train出黎架咋....仲有呀, 我做人新抱開頭個三幾年都好開心架,不過過左呢個honey moon 之後就 ...等你生左bb,過多幾年先再番黎同大家分享啦....

原文章由 DORISL 於 08-10-29 15:29 發表

阿So個99D行為同我99一樣

針唔拮到肉唔知痛

[ 本文章最後由 碟碟 於 08-10-29 15:56 編輯 ]

男爵府

講得好!!!

子爵府

環保接龍勳章

原文章由 碟碟 於 08-10-29 15:50 發表
係身在福中不知福, 何不食肉麋至真

P.S. 你話大家唔...唉, 我地都係比武林高手train出黎架咋....仲有呀, 我做人新抱開頭個三幾年都好開心架,不過過左呢個honey moon 之後就 ...

碟碟講得好

別墅

原文章由 twc729 於 08-10-29 14:44 發表
樓主未有小朋友緊係咩都可以當佢唱歌啦

絕對認同!!
當初我未生bb果時都覺得99都幾通情達理, 之後完全變佐另一個人咁! 攪到我同老公成日嘈, 唉!

複式洋房

我個人心直口直, 如果說話有得罪, 請多多包涵!
[quote]原文章由 winnie312 於 08-10-29 08:49 發表
我睇你地回post 既字中,睇得出你地都唔(流)架,打字下下到肉,你地(林)極有限啦!

你這句說話其實我是好反感的。第一, 如果一個人想起一些不開心的事, 很憤怒, 他是不是可以好平靜地寫出他們的感受? 如果一個人可以這樣, 心理學上這種人是有心理無病的, 樓主你知道嗎? 你懂得何為情緒嗎? 無情緒的人是有精神病的。敢問樓下的會員, 他們寫的東西點下下到肉呢? 他們有用粗口嗎? 你認識他們和了解他們嗎? 你都識講這裏言論自由, 每個人的看法及經歷的事不同, 他們也是講出他們的看法。難道跟你看法不同就是不對嗎?

我身在外國, 我身邊所有同外國人結婚的朋友, 都沒有婆媳關係, 他們同99關係很好, 但相反我認得的中國人, 全部都有。我想問問你點解? 原因好簡單, 外國人6299就算不喜歡個新抱, 他們也甚少出聲, 甚少干預你的生活。他們見面好少。不過如果你做得太過份, 他們也會出聲。但中國人99會這樣嗎? 有, 但真的很少。好似我嬏, 她很好人, 很"林", 堅持不同子女住(佢自己獨居), 為的怕傷和氣, 又不理新抱的事, 所以到現在, 年紀都80age, 仲同全部新抱相處得好好。

這個世界上有好99也有衰99, 有好新抱也有衰新抱。你沒有經歷過別人的痛, 你今天大大聲聲講你的道理, 我都明白你的。我只可以說, 你講的未嘗未有道理, 但你的道理是在坐各位新抱都懂的, 當我們嫁入男家時, 我們的父母, 我們的傳統己教導我們要尊重6299, 愛鍚6299, 要忍, 要就。但為什麼最後也忍不到? 你有沒有想過這個問題?

如果你一直只用自己的角度去思考問題, 你最終都會好主觀。我只可以說, 討論還討論, 大家經歷根本不同。我都好想同你講, 你都做人雙向點, 如果你遇到這裏bk媽咪的相同問題, 又能處理得好好的, 歡迎你再上來發表你的解決問題的方法。

[ 本文章最後由 laimanw 於 08-10-29 09:26 編輯 ]

子爵府

環保接龍勳章

原文章由 laimanw 於 08-10-29 16:23 發表
我個人心直口直, 如果說話有得罪, 請多多包涵!
[quote]原文章由 winnie312 於 08-10-29 08:49 發表
我睇你地回post 既字中,睇得出你地都唔(流)架,打字下下到 ...

大宅

樓主,
你仲沒生bb同佢地相處係唔同d架..因為無咩野沖突.我以前夠對我99好尊敬啦,見到佢俾姑9激到死,我好維護佢仲開解佢..點知...唉... 我深信你要擁有自己bb之後先可以了解到在坐姊妹感受...

首頁

尾頁

跳至