婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

奶奶湊阿B當然同你期望既有出入, 咁就要睇吓你想工人湊定奶奶湊, 各有得失, 睇吓你想點. 奶奶有自己一套唸法, 你阿B就會跟佢那套, 如果你本身已經頂唔順你99, 就千其唔好俾佢湊, 如果唔係只會炒大獲, 嗌咬多過食飯; 如果揾工人湊, 就要睇一你好唔好彩, 請唔請到個好工人; 最好就更係自已湊啦, 但係就要放棄份工; 總之, 各有得失, 睇吓你點揀.

原文章由 碟碟 於 08-10-29 16:56 發表
阿姊妹, 你呢個打算同你老公99商量過未? 你唔叫佢湊, 如果佢睇唔開,咁你既黑暗時代就會降臨....如果你讓步比佢湊, 咁同樣地你既黑暗時代都會開始.....詳情真係唔想多講, 你放開成見 用心的睇下其他的post 就會明白.. ...

大宅

其實好多時都係有婆媳問題既人先會係到發言, 沒問題既人就未必會睇呢個TOPIC, 所以係呢道唔容易見到D好奶奶. 試問有好奶奶既會有幾多個會係呢道留言讚佢奶奶呀!?

原文章由 wmpl 於 08-10-29 17:18 發表
樓主,我同意你係想令大家都想得開啲,個心好過啲,但係你唔係喺度救火,你係喺度撥火,要完全明白情緒出問題嘅人嘅心情,係要自己親身經歷過至可以~~

就好似我未生過就係未生過,想像嗰種痛,同經歷嗰種痛完全係兩回事,而 ...

男爵府

一件事系有多面睇,我是沒意有去撥火,我祇是想大家融洽相處。咁樣會開心d咋!
原文章由 wmpl 於 08-10-29 17:18 發表
樓主,我同意你係想令大家都想得開啲,個心好過啲,但係你唔係喺度救火,你係喺度撥火,要完全明白情緒出問題嘅人嘅心情,係要自己親身經歷過至可以~~

就好似我未生過就係未生過,想像嗰種痛,同經歷嗰種痛完全係兩回事,而 ...

珍珠宮

原文章由 winnie312 於 08-10-29 15:49 發表
3年多了,其實我都系想講下對老人家既態度咋,大家唔洗咁激動既。我睇你地回post 既字中,睇得出你地都唔(流)架,打字下下到肉,你地(林)極有限啦!不過仲可以比99蝦到你地,真系一山還有一山1高啊!冷淨d。婆媳關係呢到系應 ...

呢位姐姐, 你結咗婚3年幾咋? 將來仲有大把日子你未知係點? 如果一直都冇事就梗係好啦. 如果有事對住個99唔可以當面同佢嘈, 唔係已經俾咗面佢咩? 上到呢度都唔可以用D恨D的字眼來發洩? 谷得多會癲架? 又唔係真係指住佢來鬧, 唔通我可以話:"親愛的99, 你真的很令我傷心呀!" 我相信一定有人話我傻咗.

結婚頭幾年, 當然冇嘜特別野就可以唔理, 食完飯就走, 但係可以有好多客觀因素影響到大家關係, 日子越耐, 問題越多, 唔係話尊重99就得, 都要99尊重新抱至得. D99又唔明而家時代唔同咗, 好多野同佢以前唔同, 又要人跟佢, 唔通全HK得佢1個係啱? 唔跟佢全部係錯? 有時又會喺C6面前加油添醋以為我地蝦佢, 咁會影響到我地同C6的關係, 當然, 有時係C6處理得唔好, 但係, 有好多野都要個99識做至得, 最緊要係互相尊重, 唔係單純我地就佢.

大宅

原文章由 cng 於 08-10-29 17:30 發表
其實好多時都係有婆媳問題既人先會係到發言, 沒問題既人就未必會睇呢個TOPIC, 所以係呢道唔容易見到D好奶奶. 試問有好奶奶既會有幾多個會係呢道留言讚佢奶奶呀!?

...

我唔知其他人點諗,佢哋入唔入嚟留言唔關我事,亦都唔到我管,所有人包括我,無論咩原因都好,上討論網站都只係會睇自己有興趣嘅forum,所有有時會俾人錯覺,新抱都係咁,或99都係咁,如果係,咁係嗰個人本身思想有問題,睇得哩個世界太狹窄,而出唔出post,絕對有個人自由,就好似你同我都可以喺度留言咁,其他人睇完唔出post,只係佢哋嘅個人選擇,與我無闗~~

我一路以來都冇話過全世界嘅99都係唔好,亦從來都冇質疑過人哋讚自己有一個好99係唔係事實,見到一啲讚6299嘅therad,我都會入去讚吓佢,仲會祝人哋同99嘅相處繼續好落去~~

子爵府

我以前同6299關係都好好,不過阿仔出世之後,同99就間中有d影響,同62就直頭差左好多。講真,冇BB時真係乜都冇乜所謂,儘量都就晒佢地,但係有左BB,真係會多好多問題出現,有時阿仔喊下都要俾人問長問短,教仔又俾人話攪到佢心都痛埋,所以我不斷同老公講話要搬出o黎住,始終相見好同住難,依家搬左,間中先帶阿仔見下62,反而好過一齊住o既時候。

大宅

原文章由 winnie312 於 08-10-29 17:30 發表
一件事系有多面睇,我是沒意有去撥火,我祇是想大家融洽相處。咁樣會開心d咋!

所以我一開始都話同意你係想大家都開心啲,但係如果你有睇過一啲關於點樣處理情緒病同點樣同有情緒病嘅人溝通嘅書,我諗你會明白我講咩!!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 winnie312 於 08-10-29 16:34 發表
可能真系未生呢???但點解生完bb會唔同架,我都想知!
我都打算生bb,但我plan 系請工人,唔叫99奏!應該唔會有咩事掛!

我都想話比你聽有咗小朋友嘅分別
陀住b嘅後期,我搬咗去99度暫住,佢只係比魚同菜我食,飯得半碗,佢話食太多肉唔好,住咗2個星期後我瘦咗3磅!差唔多每日都煲菜湯,我唔受得痾到死死下,c6話比佢聽,佢話,點會呀,我嗰時都係咁飲架啦,冇計,照飲!生完第二日已經食外賣!我餵人奶,但佢煮嘅餸一定落生抽,老抽,胡椒粉,麻油,同佢講要餵人奶唔可以食咁多調味料,佢都係答,點會呀,我嗰時都係咁食架!以上嘅事我都忍,因為佢唔係老馮要照顧我我地都冇乜問題出現!
生咗bb之後,我唔可以忍嘅係
1.亞b一喊,佢會門都唔敲就走入面一手抱咗亞b出去,嗰時得12度
2.餐餐奶佢都話唔食就由佢
3.搬咗之後,佢次次都唔比bb瞓覺,要陪佢玩,搞到亞b得半條人命,有次bb發高燒,佢嚟到都係要嘈醒亞b陪佢玩
4.佢會亂咁比野食
5.亞b怕生"簿"唔肯跟佢,佢話我教得亞b唔好
唉,實在太多啦,不能盡錄,唔知以上呢幾點,亞樓主喺咪仍然係嗰句"由得佢啦"

珍珠宮

樓主, 唔係我想唔尊重99, 都要佢肯接受我至得. 初時, 我做嘜都尊重佢問吓佢, 佢樣樣都話唔識, 由我地話事, 到做咗出嚟, 佢又話點解咁做? 好唔滿意咁, 咁你話日後應該點做? 或者當你睇我地D問題時, 有冇試吓幻想吓你係我地, 個99咁對你, 你會點做? 你99有冇叫你食隔夜餸, 等你食完佢地至煮D新鮮餸食? 有冇試過你唔得閒或遲到, 佢地食飯先但唔留飯菜俾你? 當你冇到? 仲要俾說話你聽? 呢度仲有好多更過份的事喎, 如果你都可以接受, 你好野.

伯爵府

樓主,

我以前都好似你咁, 依家生完bb+上一齊住, 有工人, 有陪月, 又點呢, 得一個字, 好很煩.

生完前後真係兩回事.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 cng 於 08-10-29 09:30 發表

...

等我讚下我奶奶先...我奶奶好好人,我同佢相處完全無問題...
佢對其他人亦都好好(係好度幾過份ga,我覺得佢成日比人搵笨tim)..所以個個都auntie前auntie後好尊重佢...

咁當然我地都有令大家唔滿意既地方啦,但大家會講出黎,好似同自己媽咪傾計咁....不過我知唔係人人都可以咁..好似我自己媽咪,佢唔認自己做錯事ga!我同佢講佢唔岩,佢會同我死拗ga..自己亞媽唔記仇無所謂,如果係人地亞媽,就一定唔得囉...

大宅

原文章由 winnie312 於 08-10-29 17:30 發表

Hey Winnie,

I am still single. However, even I think you are too naieve. Human's mind are very different and could not be assumed. My be your method could help to reduce the problem between you and your mother in law. But, it couldn't apply in all other situations. 99's personality, the way that C6's family deal with problem...etc are the variables as well.

May be you intention of opening this topic was encouraging or suggesting other mummies. When you don't understand the situations, your encouragement may become hurt. Someties it's better to be a bit more sensitive^^

民房

原文章由 winnie312 於 08-10-29 13:05 發表
我祇系在婆媳關係內睇到好多新抱不斷投訴99及男家不是,但其實我想發表一下現今人對人既觀點與態度及公平性既問題。
其實我覺得做人系雙向的,正所謂人心肉做。因為好多時睇d post 根本我覺好多媽媽都會當c6的家人唔系 ...

請問,當你對別人行雙向,別人卻只會行單向時,這條路還叫不叫作雙向路呢 ?

複式洋房

Winnie312,

多謝你咁睇得起我,我真係唔「流」??? 我個好有智慧的99就話我條命衰,陀衰親生父母、八字又剋佢老人家,搞到佢今時今日都無張屋契擠手。

請你得閒多d 睇「婆媳關係」版,你會知道你個99 真係萬中無一,你要好好珍惜。

祝你從今以後都「一團和氣」。

原文章由 winnie312 於 08-10-29 15:49 發表
3年多了,其實我都系想講下對老人家既態度咋,大家唔洗咁激動既。我睇你地回post 既字中,睇得出你地都唔(流)架,打字下下到肉,你地(林)極有限啦!不過仲可以比99蝦到你地,真系一山還有一山1高啊!冷淨d。婆媳關係呢到系應 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我只係想講....有頭髮無人想做癩痢
如果99係識行雙程路我地就唔洗迫住行單程路
就算佢唔尊重我地先....我地新抱都係忍到忍無可忍先會想反抗下佢....都係想下咋....好少真係會做出黎(始終要盡量顧全大局廢事老公難做)
多數都係上黎呻下互相支持下0者

別墅

原文章由 leopak 於 08-10-29 18:28 發表
樓主,

我以前都好似你咁, 依家生完bb+上一齊住, 有工人, 有陪月, 又點呢, 得一個字, 好很煩.

生完前後真係兩回事.

我一生完都未出院,99已經現形,同c6多多要求,直接干涉我同c6的家庭事!(不是一齊住)

搞到我同c6勁嗌交,我同b搬返娘家住!

生之前佢都唔敢咁多"爹"!
我都好能體會到"生完前後2回事"這道理!

大宅

我好想知點解佢地會煩咗
覺得自己權力大咗?知mummy會好忙,成虛而入?

子爵府

當我見到我啊媽有一隻腳唔太方便,
都山長水遠入黎探個孫,仲要係隔日嗰隻.
而奶奶仲要成個老彿爺,啊女出世到而家都無黎探個佢。
次次都係我要帶埋個女入去面聖。
仲有好多好多,不能盡碌。
仲有,佢話過佢唔係我啊媽,
係我奶奶喳。事緣我老公得罪佢,
所以佢拿我黎出氣。
我就覺得唔可以雙相,
我淨係相信世上只有媽媽好,
但奶奶唔係囉!

民房

原文章由 DORISL 於 08-10-29 17:23 發表

妹仔還要包生仔,生女叫冇本事,6299對你唔好係你自已囉黎,生2個女就比人咒快D死.......

係 law,真係好唔明 + 唔明 + 唔明 .......d身抱在此情況下,應點做,才是別人口中的雙向 ??? 才是對 99 公平d ?????

我想,是回敬她們所講所咒,就是雙向,就是對大家都公平吧 !

複式洋房

take it easy! 大家唔好咁, 其實我都知樓主開個topic 係想呢個婆媳關係暖和吓, 當大家太激氣時反思吓冷靜jer, 而唔係撥火, 希望你地唔好誤解佢, 有時唔係個個人既post都有人可以諒解/明白各人感受, 始終係第一身同第三身既分別, 及各人生長環境亦唔同, 好難吓吓都同一感受0既. 開post都係想舒發吓感受/討論吓自己有無做錯咁 & 問吓意見lor , 大家都會開開心心既.
我未結婚架, 我過來係因為我家近排發生咗d唔開心既事, 所以想睇吓有無辦法可以令我mami開心d, 解開佢既心結.
我mami做咗人奶奶及嫲嫲了, 自從佢做咗人奶奶後佢都未接受到家庭既變化, 佢作為第一身亦未能將自己有咩唔開心完完全全講出來!只會覺得佢自己對個新抱咁好, 點解個新抱既行為品行咁差, (點差我唔多講, 我親眼見既都唔野少) 何況作為聆聽者? 當然我mami唔係岩晒, 有好多時佢係自己攞黎辛苦! (佢會覺得佢做人新抱時, 奶奶對佢唔好, 而家佢對個新抱好好, 反而要受個新抱氣&呼喝, (我mami為咗佢個新抱不知喊咗幾多夜 , 遲d可能要搵心理醫生ka la...)) 唯有等時間沖淡一切 , (第時如果我生,我都要搵陪月啦! 我mami話明唔會幫, 要去"疏乎", 經一事始終長一智既)

P.S. 我亦都認同呢個世界係有好奶奶+衰新抱/衰奶奶+好新抱 KA, 希望我將來遇到個好奶奶 , 不過最緊要梗係遇到個好老公啦

[ 本文章最後由 a子 於 08-10-31 01:05 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至