論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我地係印尼華僑, 近年媽媽年紀開始大,我舊年開始請印尼姐姐比一般人來說, 我地同姐姐相處都無咩大問題, 因為語言上大家都溝通到

好多朋友都話, 你地識講, 當然OK 啦!
但事實, 我地同姐姐相處時, 都有唔開心時間
佢好錫我媽媽, 叫我媽媽做Mami, 但可能時間耐了, 佢都當了自己係我地家人
我地會一齊食飯, 一齊睇電視。

有一次佢發我媽脾氣, 之後我媽媽又忍唔住話佢。兩個鬥黑面
過了第二日, 姐姐主動同我媽咪Say Sorry, 又解釋了一論,
我媽咪又向她SAY Sorry, 最後又無事

其實我想同大家分享, 好多問題係, 我地願唔願意同佢地溝通
好多香港人階級觀念好重, 工人就是下等人, 但試想想, 她們離開別井工作
也會有心情低落或生病時間, 大家又有無諒解過呢?

我家姐姐, 每次出街後回來, 都會買野食和我們分享。

大家多一份溝通, 多一份了解, 問題自然會少D , 祝大家都生活愉快

daddyday    發表於 16-7-27 13:32
adrio    發表於 16-7-10 11:18

水晶宮

大宅

anniec2000 發表於 16-7-9 16:13
我地係印尼華僑, 近年媽媽年紀開始大,我舊年開始請印尼姐姐比一般人來說, 我地同姐姐相處都無咩大問題, ...

幾好woo.....係你自己選的?
我下個月姐姐到來,好驚呀,太多話佢地有木蚤,又偷錢,又打斧頭,又狂用電話等等等等……唉~都唔知睇得邊樣!
我一向有用鍾點,我個鍾點姐姐就好好架,又乾淨,做到過鍾都無計,又煮嘢俾我女食,都有d 唔捨得佢
如果唔係女就要返學,要人接送,我都唔請,唔想屋企多一個人

子爵府

「好多香港人階級觀念好重, 工人就是下等人」

不能同意更多
所以成日覺得工人唔夠忙
諗辦法用盡佢
一日到黑鬧佢死蠢,說話難聽
又剝削佢放假時間
炒人時出盡法寶唔賠錢

mini1204    發表於 16-7-11 09:48

伯爵府

其實溝通到好緊要,我用咗工人大約十年多,而家呢個姐姐差不多四年,識廣東話、簡單英文,如冇意外都會續約,喺呢幾年,佢冇試過博咀、黑面、偷嘢等,咁當然我都冇大聲閙過佢一句!佢每逢放完假,都會買嘢食氹下我個仔

禁止訪問

引用:「好多香港人階級觀念好重,+工人就是下等

男爵府

我媽咪對我工人都好好,成日有咩好野都留比姐姐,上次一家人食飯,煮咗隻新鮮雞,一隻雞脾比我家姐個女食,另一隻竟然比工人食,媽咪同我講你對人好,人地自然會對你好,咁so far我姐姐都幾ok既

男爵府

「你對人好 人對你好」呢句說話真係要睇人
上個工人開頭我都係諗住佢離鄉別井打工好慘
而且大家住埋同一間屋
都想大家相處得開開心心
所以我對佢好好 好似朋友咁
我提供wifi俾佢 日常用品長期提供
佢唔食飯只食送我尤佢
佢話細妹結婚 想返菲律賓一星期 我俾佢返
佢問我借錢 我都借俾佢
總之我覺得唔過份嘅要求 我都答應
但做耐左 就愈來愈懶
而且有時恃熟賣熟
後期仲長期一路做家務一路開住電話睇戲
有時做錯野話佢兩句就黑面
同佢講野又唔俾反應
知道我有第二胎就密謀搵工
佢離職時我剛入院生B
叫佢做多個月等我坐完月先都唔肯
唉 總之工人就始終係打工
唔會同你講感情

而家我用緊個工人都好好
我唔會刻薄佢
佢做得好會獎勵
但決定保持距離

adrio    發表於 16-7-10 11:21

大宅

Xmas吸收勳章 熱血勳章

t08 發表於 16-7-9 16:59
幾好woo.....係你自己選的?
我下個月姐姐到來,好驚呀,太多話佢地有木蚤,又偷錢,又打斧頭,又狂用電話 ...

反而對你鐘點有興趣,可pm介紹嗎?thx

侯爵府

好多工人覺得鬼佬工係好既工係可外宿或有獨立房,週末可係出面過夜或做兼職如清潔,每晚八点可停工,鬼佬全家回鄉放假佢又可回鄉,將來鬼佬離開香港有遣散費。 想工留住個工人最好月薪比市價高,其他细節如可上網佢地覺得係應該

大宅

gigichan910 發表於 16-7-10 09:03
反而對你鐘點有興趣,可pm介紹嗎?thx

佢一定要大埔做架,因佢都有3個小朋友要照顧,你啱先pm 你啦~

大宅

Xmas吸收勳章 熱血勳章

t08 發表於 16-7-10 12:00
佢一定要大埔做架,因佢都有3個小朋友要照顧,你啱先pm 你啦~

但我粉嶺唉,可能佢都唔做了

洋房

現今科技進步,有Google translate幫助溝通

男爵府

只可說每個配搭未必一样。曾經試過工人好像家人,當時第一胎咩都唔識,工人當我係女當我小朋友係孫咁照顧。多年後老工人退休,再冇遇过可當家人的工人了。老實我對工人不錯,但保持一定距離及僱主僱員的工作關係比較好。任食任用任話事太close不是对所有僱傭關係都好,如果工人有分寸當然冇問題,我以往都是如此。不過當你試过工人將这些好處當作漏洞,將小朋友新衣新玩具新文具,家中買定有多的日用品定期寄返鄉下,用你的化壯品,好餸菜留自己,隔夜的比小朋友食。同佢講野無大無細輕輕搭你搏頭。我寧願清楚劃界線,我供應什麼(其實都好多),其他的不要拎。大家分開食飯,有私人空間,你睇你fb,我有親子時間。這種關係有時更好。

子爵府

augkBB 發表於 16-7-10 21:19
只可說每個配搭未必一样。曾經試過工人好像家人,當時第一胎咩都唔識,工人當我係女當我小朋友係孫咁照顧。 ...
同意

別墅

我都想知鐘點資料,我住大埔,謝!

大宅

請pm鐘點給我,謝謝

大宅

cj.mama 發表於 16-7-11 01:14
我都想知鐘點資料,我住大埔,謝!

我先問佢仲做唔做先,佢話ok 我再俾佢電話你啦~

水晶宮

人夾人啦,難得你們大家都遇上交心的。
我對人好又點?我對佢好,佢知係好,佢都覺得好,但都要斷你約、都要吞pop、都要唔上心、都要成日整爛嘢、危險動作、黑你面...
咁我就會對佢唔好囉,好正常。

大宅

placesday 發表於 16-7-10 07:24
「你對人好 人對你好」呢句說話真係要睇人
上個工人開頭我都係諗住佢離鄉別井打工好慘
而且大家住埋同一間 ...
同意需要保持距離~~~

首頁

尾頁

跳至