少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

上月剛十六歲,一週有8次洗碗要求佢洗2次又話唔想洗,每週4次洗地拖地又話唔想,唔洗碗要扣佢飯錢又話唔想,佢話比錢佢做家務才會考慮,叫佢做暑期工咪有收入又唔去揾,在家有義務去做,不能根根計較收錢才做!

子爵府

今晚唔洗碗,聽日開飯無你份

要俾錢先做家務,好
請先交租同伙食費

原本係家庭成員嘅義務
但你同我計,我就同你計清楚佢

mslung    發表於 16-7-22 10:55

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

16歲先開始叫佢做家務?

其實如果唔係由細做開...依家D青少年真係好難叫得郁架喎...

我仔由7,8歲開始乜家務都要學做...
開機洗衫,晾衫,收衫,摺衫,IRON衫....
洗廁所洗浴缸...吸塵拖地,抹門抺牆(依個係潮濕天要成日用漂白水抹)
簡單煮食,飯前飯後抹枱執碗,洗碗,
掉垃圾去垃圾房,回收垃圾拎去回收站
自己換床單果D....

因為由細就開始教...所以佢依家13歲,我叫佢做佢都會做...我唔知佢16歲時會點...但我覺得有做開既野...應該會繼續做掛...

如果你仔要同你計錢...你咪又同佢計囉...
計完...佢應該唔敢再同你計錢

珍珠宮

鳥嘴123 發表於 16-7-9 18:51
今晚唔洗碗,聽日開飯無你份

要俾錢先做家務,好

同意。。其實6歲都要開始啦。。

大宅

回覆樓主:

同佢講在家做家務是大家的責任,以前無叫佢做是因為年紀少,现在已十六歲,是政府許可的工作年龄,暑期工有錢收都唔去做,只是在家吃完飯執碗,間中幫媽咪買米,就算自己煑麵食完也是拖到最後三催四請才洗。我問他是否他的同学全是無做家務,他說他不是最衰,完全唔做大把,肯做好少,仲反駁話唔想洗碗咪一齊不用洗出街食,你話激不激氣,今天改為要求他做清潔傢俱,最後又唔知佢做成点!

男爵府

但如果现在16岁了, 应已保持大家的关系好为首要目的。

伯爵府

回覆:十六歲仔要求佢做家務過份嗎?

16歲, 太遲喇。
高小開始要就佢分擔吓家務。

大宅

Bloomberg 發表於 16-7-10 10:28
16歲, 太遲喇。
高小開始要就佢分擔吓家務。

但都要逐步開始吧!要保持良好關係但不等於縱容,有時我洗碗拖地唔得閒,見他看电视或用手机,真的不是味道,唔通过多几年佢20多歲,我還做他的老工人,不如等他18歲成年後,我搬去內地住退休,佢自己獨立住看他生活成点,我都無眼睇!

水晶宮

回覆樓主:

如果你定實個仔边一日做边一樣家務, 而唔係你見佢得閒就叫佢做, 個效果可能會好d。d後生仔好憎被人点來点去, 但如果一早講明佢要負責d咩, 佢自己分配時間做, 你唔洗出聲叫, 大家免傷和氣

大宅

birdbird 發表於 16-7-11 19:32
如果你定實個仔边一日做边一樣家務, 而唔係你見佢得閒就叫佢做, 個效果可能會好d。d後生仔好憎被人点來点去 ...
當然有安排佢每週做一些家務,原先叫佢每週洗兩次碗,看見很少碗時才洗,多少少碗都唔願洗,到每週最後要洗的時候見到多碗的時候又話唔想洗, 依家不用佢洗碗, 改為每週掃地拖地, 又睇佢做成点!

複式洋房

月希 發表於 16-7-9 22:26
16歲先開始叫佢做家務?

其實如果唔係由細做開...依家D青少年真係好難叫得郁架喎...
同意 !! 養慣咗好難改.... 可以 7-8 歲開始訓練真係好理想... 我本身細個時都係7-8歲開始做家務, 大個咗自理能力真係高D的.
但依家環境好多時雨公婆返工, 細路&家務交比工人, 好難實行. 我都係冇左工人先可開始叫D細路幫 手, 單叫幫手開飯己經好似拉牛上樹咁... 不過我信依一套, 會堅持的 ....

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

duckduckbe 發表於 16-7-12 10:46
同意 !! 養慣咗好難改.... 可以 7-8 歲開始訓練真係好理想... 我本身細個時都係7-8歲開始做家務, 大 ...
咁我覺得...如果一直有工人的....到小朋友大都未必會要求小朋友做家務...會要求的...其實多數都係父母自己乜都做晒...成日覺得小朋友細唔駛佢地做..
到佢地覺得小朋友夠大做時...小朋友已經唔會聽佢地支笛...

所以...我最唔BUY係D人成日話..小朋友重細...唔識乜唔識乜..或唔應做乜咁...

大宅

回覆樓主:

最麻煩係有工人!工人姐姐情願自己求奇做,好過等阿少爺做。

水晶宮

回覆:十六歲仔要求佢做家務過份嗎?

樓主,可以試下兩夫婦去一個短trip,獨留孩子在家,孩子已16歲,不會犯法,這樣,他一定要照顧自己,自己洗衫,晒衣服,就算叫外賣,都都清理現場。我的孩子平日也只做很少家務,但我發現,原來只有他獨個兒在家時,他有做我平日叫他做的家務,回家後,出奇地整齊,還等我回來一齊食lunch,幾天無見,對我更好。

大宅

MariaTsui 發表於 16-7-13 07:08
樓主,可以試下兩夫婦去一個短trip,獨留孩子在家,孩子已16歲,不會犯法,這樣,他一定要照顧自己,自己洗 ...

但他有狂玩手机电脑的習惯,要他獨自在家,食飯便外出吃,其他時間就用机,效果應不大!

禁止訪問

珍珠宮

stanleypyk 發表於 16-7-9 18:46
上月剛十六歲,一週有8次洗碗要求佢洗2次又話唔想洗,每週4次洗地拖地又話唔想,唔洗碗要扣佢飯錢又話唔想 ...
呢樣野要從小陪養, 唔係一下子要佢做. 仲要睇埋你既語氣, 態度同你仔既性格同埋佢平日點同你相處

別墅

stanleypyk 發表於 16-7-9 18:46
上月剛十六歲,一週有8次洗碗要求佢洗2次又話唔想洗,每週4次洗地拖地又話唔想,唔洗碗要扣佢飯錢又話唔想 ...
16歲都係咁...冇啲責任心

大宅

中一已開始要求亞仔幫手吃完飯盒自己洸乾淨, 把自己衣服拾回衣櫃, 教佢煎蛋, 煮公仔麵, 間中幫手抹地, 每晚吃完飯由佢負責抹/拾檯.....
現在升中三, 暑假要求佢間日幫手洗碗筷.

有時要催佢做, 不算太願意, 但最後都做.

其實看年齡, 分配一些適合家務孩子負責是好事. 不能20歲都不懂做家務.

我不時問阿仔, [家]你有沒有份?

不過, 當佢做完, 最好讚佢一句 [做得好乾淨], 下次佢會願意幫手.

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

16歳先嚟做家務實在太遅了,應從小訓練
Susana

首頁

尾頁

跳至