婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我本人無宗教信仰,因唔太識,所以想請教一下。

小時候家裡有土地公,門口公,所以知道要上香(有安牌的)。

同99住有神樓,甚少見家中拜關帝(不知是否和99日日打麻雀有關),中間是祖先,最下是地主。

門口沒有安“門神”,廚房沒有安“灶君”,99經常隨意在門邊和窗邊插上一支香,但不定每日,可能嗰排輸麻雀又會裝香。

個人感覺,既然沒有安放牌,隨意亂上香,即是裝比遊魂野鬼?

我有這個想法,是我想錯了,還是真的不可亂插一個地方上香,因為給我的感覺不好。

希望有jm可以幫到我,謝解答

大宅

回覆:99家中亂上香

咁樣亂裝香真係會惹到其他嘢埋嚟架

大宅

間屋唔係你既..唔到你介意...住則有不信則冇囉

wcpcelia    發表於 16-7-14 16:05

男爵府

ballballchan 發表於 16-7-9 23:17
咁樣亂裝香真係會惹到其他嘢埋嚟架

就係有咁嘅想法。

男爵府

Ada1031 發表於 16-7-9 23:22
間屋唔係你既..唔到你介意...住則有不信則冇囉

點樣離定間屋係邊個?間屋都唔係99㗎,係咪用戶主名登記嚟界別?

如果係有問題,都會影響任何一個人,包括我同c6,就當我係自私。

雖然我無宗教信仰,既然家中安得神樓, 自己又唔係咁識,路在口邊,多口問下都無妨呱。

純粹想家宅平安,就係咁簡單,不喜勿插!

伯爵府

引用:我本人無宗教信仰,因唔太識,所以想請教一

原帖由 karmankama 於 16-07-09 發表
我本人無宗教信仰,因唔太識,所以想請教一下。

小時候家裡有土地公,門口公,所以知道要上香(有安牌的) ...
好像做生意的會拜關帝

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

男爵府

bee918 發表於 16-7-9 23:45
好像做生意的會拜關帝

見人屋企多數供奉觀音,關帝係差館,麻雀館,黑社會,都係睇電視刻集先見到。

我99係日日打麻雀的人,唔知關唔關事。

翡翠宮

回覆樓主:

佢咁樣裝左幾十年,有無成屋鬼?
你老公未婚前又係住左幾十年,佢有無怨鬼纏身?
一係你心口掛住隻鑊,聽講可以擋下

珍珠宮

回覆:99家中亂上香

我就乜都唔信,百無禁忌!
其實你99又唔係迫你同佢一齊裝,咪由得佢囉~何必搵多樣野尼煩?!

男爵府

mini1204 發表於 16-7-9 23:58
佢咁樣裝左幾十年,有無成屋鬼?
你老公未婚前又係住左幾十年,佢有無怨鬼纏身?
一係你心口掛住隻鑊,聽講 ...

呢度住左16年,係呢一兩年,先見99亂裝香,因為比我見過,佢大開中門,插支香在鐵閘路軌,人就入左廚房,比我話佢有賊入屋都唔知。

佢答我唔打開門,神係食唔到喎,我話神可以穿牆過壁,話佢講廢話。

廚房係發現窗邊有 “香雞”,先知佢又亂拜。佢根本唔係神心,嗰排唔順咪周圍裝香。

以前見過佢拜神,d香未燒晒,祭品後唔使5分鐘,就開始收起d野,根本無耐性,心諗神未食就收枱,嘥氣,連姑9都係咁講,不過佢阿媽做咩都得,姑9唔會出聲。

因為姑9係99心目中咩都好,我c6就咩都係衰,但又要同我哋住,99只係聽古9講。

曾經見過99食 “海狗丸”,乜唔係男人食嘅咩,我同姑9講,佢居然話,佢阿媽鍾意食由佢,姑9講明唔會出聲,一句講晒,佢唔會出聲做衰人,如果唔啱食,都唔會出聲。

男爵府

做個靚太 發表於 16-7-10 00:10
我就乜都唔信,百無禁忌!
其實你99又唔係迫你同佢一齊裝,咪由得佢囉~何必搵多樣野尼煩?!

咁我都會上香比祖先,咁算唔算叫 “信”?

“百無禁忌” ,如果盂蘭節燒街衣,你會繞路行避開,還是照踩住d冥鏹行?

如果亂拜會招野,其他鬼神返屋企,我算唔算多疑?

“寧可信其有,不可信其無”,如果無唔知就無得講,如果有懷疑,問清楚都無妨啫。

珍珠宮

引用:Quote:做個靚太 發表於 16-7-10 00:10 我就

原帖由 karmankama 於 16-07-10 發表
咁我都會上香比祖先,咁算唔算叫 “信”?

“百無禁忌” ,如果盂蘭節燒街衣,你會繞路行避開,還是照踩 ...
唔會有人行街見到地下有野專登踩住佢掛~
你覺得惹鬼就惹鬼啦~我多事左~

男爵府

做個靚太 發表於 16-7-10 00:52
唔會有人行街見到地下有野專登踩住佢掛~
你覺得惹鬼就惹鬼啦~我多事左~

純粹討論下,唔係多事。

唔好介意我咁樣打比喻,怕自己太主觀,所以問下你哋意見啫。

其實c6舊年出左意外,做左兩次大手術,係我自己諗,唔知會唔會有影響。

多謝你的回覆,請你不要介意

珍珠宮

引用:Quote:做個靚太 發表於 16-7-10 00:52 唔會

原帖由 karmankama 於 16-07-10 發表
純粹討論下,唔係多事。

唔好介意我咁樣打比喻,怕自己太主觀,所以問下你哋意見啫。
我係多事左,未了解清楚~
我只係唔想你疑神疑鬼。。有時諗得多,真係會催眠左自己大腦,如果覺得屋企有唔好,可以搵人睇下風水(尼樣唔需要宗教信仰)。。
神神佛佛嘅野,我真係唔多信。。。
我唔知你99平時為人如何?
可能因為我99太衰,所以我覺得如果只係裝下香,算好少野煩~

大宅

有d師奶會去紙紮舖問下師傅,師傅可能會話係東位北位上香之類,我估人你奶奶係問過或聽人講過先係不同位上香,我覺得其實有時就算家中有拜定一個神或像之類,其他鬼要入屋你都控制唔到,最緊要係自己心安理得同埋小心火種。

男爵府

2018復活節勳章

老人家個腦諗咩都當係事實, 點會咁易聽人講, 既然你阻唔到佢最好由得佢, 你有心都係關心自己父母仲好

大宅

karmankama 發表於 16-7-9 23:34
點樣離定間屋係邊個?間屋都唔係99㗎,係咪用戶主名登記嚟界別?

如果係有問題,都會影響任何一個人,包 ...

斷估間屋唔會係你囉...如果你咁多疑既...可以同你c6搬出去囉...講真人係自私既...連你姑仔定姑奶都唔會話你99唔岩既...你呢個外人出聲咪多事囉....賭仔姓賴既你唔係唔知丫嘛...如果你有心問就去紙紮舖或者搵個風水佬問...呢度你可以呻99亂拜神...

男爵府

做個靚太 發表於 16-7-10 01:10
我係多事左,未了解清楚~
我只係唔想你疑神疑鬼。。有時諗得多,真係會催眠左自己大腦,如果覺得屋企有唔好 ...

唔通 “回覆 = 多事”,我唔會咁諗囉,每個人背後都有經歷和故事。

家家都有本難唸的經,上得嚟bk呻,實揾到知音人,想揾個地方抒發下,呻下。

我99都係好衰㗎,c6叫硬食,無得出聲,以前我都唔出聲,耐左唔出聲,就踩到上頭頂,無中生有,顛倒是非,仲要同姑9投訴,講到自己幾慘。

好在一睇佢個款,話比人恰都無人信,c6所有一清二楚,同住邊呃到人呀。

姑9明知個阿媽唔啱,扮好人,所以我都唔妥佢,兩母女同一類人,自私,縮骨,貪錢,自顧自己,淨係識得揾個仔同細佬笨。

我企得好硬,亦唔係好恰,邊個都無面俾,我講的全部事實。

已在99面前,一五一十數佢d衰野,99亦在姑9面前扮晒弱者。

所以我同你不相伯仲,路上不只你一人。

男爵府

ckso4 發表於 16-7-10 01:12
有d師奶會去紙紮舖問下師傅,師傅可能會話係東位北位上香之類,我估人你奶奶係問過或聽人講過先係不同位上 ...

我99係天下最叻嗰個,唔會問人㗎,撞左板都唔知衰,仲要死撐。

試過去觀音借庫,兩母女懶行上山還庫,求其去黃大仙還左就算,之後事有湊巧,兩母女一齊扭親腳,大大穫,姑9就知驚,等佢仲任由阿媽話咩就咩。

男爵府

bubblew326 發表於 16-7-10 01:23
老人家個腦諗咩都當係事實, 點會咁易聽人講, 既然你阻唔到佢最好由得佢, 你有心都係關心自己父母仲好 ...

如果問清楚,真的有問題,會叫c6同佢家姐講,等姑9開口,比番d責任佢。

唔想一個人的行為,影響全家人。

首頁

尾頁

跳至