親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我平日去旅行只係大約plan到時再算,但有幾個地方一定去,第三日唔知點排好,希望各位jm幫幫
第一日:下午3點幾落機,係京都市內行下食野(住京都)
第二日:嵐山,嵯峨野(住京都)
第三日:奈良,(住大阪3晚) (因為要轉酒店,我d行李寄放邊去好?京都?大阪?兩個地方都要專登去攞返/寄放)
第四日:大阪shopping,食(hea遊,早d訓,準備聽日)
第五日:環球影城
第六日:shopping, 8點機

如果我第四日去奈良,會唔會方便d,係大阪去奈良耐嗎?
另一個問題:如果第三日去奈良就買三日kansai wide pass,第四日去,就買四日,right? 咁大阪個度,駛唔駛因為環球影城買另一種pass?

thx

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Lyllianlo 發表於 16-7-10 22:01
我平日去旅行只係大約plan到時再算,但有幾個地方一定去,第三日唔知點排好,希望各位jm幫幫
第一 ...

第一、二日住京都,第三日京都 check out 後想去奈良,然後夜晚去大阪住,係咪咁樣?咁你京都 check out 後將行李寄存响京都站,嗰個係一個大站好多 locker,我地上次十一点左右仲有,但最好早少少去,放到車站close最大我地放嗰個都係700 yen,其實嵐山半日都可以,下午可以去埋奈良,上次我地去坐小火車再行去渡月橋,前後三個鐘多d。如怕趕就兩日了

男爵府

回覆:Lyllianlo 的帖子

http://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=1251500 給你參考

男爵府

引用:Quote:Lyllianlo 發表於 16-7-10 22:01 我

原帖由 kinglongma 於 16-07-10 發表
第一、二日住京都,第三日京都 check out 後想去奈良,然後夜晚去大阪住,係咪咁樣?咁你京都 check out ...
咁要返京都拎行李,再去大阪,會唔會好唔方便?定京都奈良好近,唔想太阻時間?thx

子爵府

Lyllianlo 發表於 16-7-10 22:47
咁要返京都拎行李,再去大阪,會唔會好唔方便?定京都奈良好近,唔想太阻時間?thx

...

京都去奈良一定方便過大阪去奈良,你第三日京都 check out完可放行李京都站 locker,或keep 响酒店,去完奈良先拎埋返大阪

男爵府

引用:Quote:Lyllianlo 發表於 16-7-10 22:47 咁

京都去奈良一定方便過大阪去奈良,你第三日京都 check out完可放行李京都站 locker,或keep 响酒店,去完 ...
我岩岩見到上邊有個website,話奈良近鐵有大型locker,但我搭JR去奈良,你知唔知近唔近既?

子爵府

Lyllianlo 發表於 16-7-10 23:04
我岩岩見到上邊有個website,話奈良近鐵有大型locker,但我搭JR去奈良,你知唔知近唔近既?

...

我唔知奈良近鉄locker响边,但你坐 jr 去奈良,都係响京都駅坐車,点解吾放京都駅?去完奈良坐 jr 返京都駅,拎完行李再落大阪。不過你可以去小氣少年website 睇吓,清楚好多,玩得開心d

男爵府

引用:Quote:Lyllianlo 發表於 16-7-10 23:04 我

我唔知奈良近鉄locker响边,但你坐 jr 去奈良,都係响京都駅坐車,点解吾放京都駅?去完奈良坐 jr 返京都 ...
如果奈良有locker, 諗住唔駛走回頭路返京都,可以玩完奈良直落大阪
但唔該晒你,我再搵搵資料,都係唔work既就第三日去,放行李去京都JR

子爵府

Lyllianlo 發表於 16-7-10 23:18
如果奈良有locker, 諗住唔駛走回頭路返京都,可以玩完奈良直落大阪
但唔該晒你,我再搵搵資料,都係唔work ...

enjoy yr trip,暑假去大阪都好多人,但晚飯如有心水地方,最好訂定位,呢間唔錯,最好訂位先

男爵府

引用:Quote:Lyllianlo 發表於 16-7-10 23:18 如

enjoy yr trip,暑假去大阪都好多人,但晚飯如有心水地方,最好訂定位,呢間唔錯,最好訂位先

...
呢間係唔係京都都有分店?if yes,我都食過食過,幾好食呀

子爵府

Lyllianlo 發表於 16-7-10 22:01
第一 ...

可以前一晚在京都酒店將大件行李寄去大阪酒店。細件行李去到奈良車站放locker。

伯爵府

點解唔寄存係第1-2晚間酒店,唔洗另外比錢,除非間酒店唔近車站

男爵府

引用:點解唔寄存係第1-2晚間酒店,唔洗另外比錢

原帖由 terry.wong 於 16-07-11 發表
點解唔寄存係第1-2晚間酒店,唔洗另外比錢,除非間酒店唔近車站
唔近車站呀。。。同埋想睇下咩方法最慳時間

伯爵府

回覆 Lyllianlo 的帖子

你可參考以下論壇,價錢應該有變

www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=1251500

子爵府

Lyllianlo 發表於 16-7-10 23:40
呢間係唔係京都都有分店?if yes,我都食過食過,幾好食呀

係呀,京都有呀

首頁

尾頁

跳至