烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

先來相片欣賞一下 ~~

早兩日係街食過一次, 返屋企試一下自製 ~~~

麵質"煙un" 90%似街上的 ~~ 唯煮麵時要注意一下技巧 ..

[ 本文章最後由 tamtamtam 於 08-10-30 17:01 編輯 ]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

嘩!好通透喎!
請問妳用邊隻粉整?
盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

你好 ~~ 多謝你欣賞呢 ~~ 剛剛 post 了 recipe 在 leo 個網...召藥師這個名字好像看過呢 ~~~

你也是那裡的會員罷 ~~

簡譜提供
材料:
麵粉 50%
*木薯粉* 50%
salt 少許
*溫水*開粉 自測

詳細可看Leo 那裡的粥..粉...區

煮麵時沒落油 ~~ 拍攝時沒用閃光 ~~ d麵自己閃閃亮的 ~

當然其他會員真心想知我也會在此 post, 不過好似無咩.... 費事成日打一大堆嘢又無回應...

[ 本文章最後由 tamtamtam 於 08-10-30 00:47 編輯 ]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 tamtamtam 於 08-10-30 12:42 AM 發表
你好 ~~ 多謝你欣賞呢 ~~ 剛剛 post 了 recipe 在 leo 個網...召藥師這個名字好像看過呢 ~~~

你也是那裡的會員罷 ~~

簡譜提供
材料:
麵粉 50%
*木薯粉* 50%
salt 少許
*溫水*開粉 自測

詳細可 ...

原來木薯粉比例較多,做到如此通透效果!
我都經常整麵食,前日整烏東試過用5%木薯粉(因為成日睇d麵成份都有佢),不過做出來口感同顏色都同平時冇乜分別。見妳用咁高比重木薯粉,我聽日又試試漸漸加份量上去先!

leo個網我以前日日都去架!不過可能d高手都升仙,開blog嘅開blog,忙嘅忙;當年新手而家都變成老手,再加上個網曾經長時間俾人hack,又試過關網一段時間,攪到冇哂人流,而家都好少去。

水晶宮

原文章由 召藥師 於 08-10-30 01:05 發表

原來木薯粉比例較多,做到如此通透效果!
我都經常整麵食,前日整烏東試過用5%木薯粉(因為成日睇d麵成份都有佢),不過做出來口感同顏色都同平時冇乜分別。見妳用咁高比重木薯粉,我聽日又試試漸漸加份量上去先!

l ...

那真是可惜啊~~ 我自己最近都好少去...... 那裡的人都很有熱誠...

你一定要到那裡看一下啊~~ 我有說重點的..
http://www.lifeofelegancy.com/viewtopic.php?t=17062&highlight= (唔知版主會唔會不喜歡...)

大宅

回覆 #3 tamtamtam 的文章

請問邊度可以買到木薯粉,請指教

水晶宮

原文章由 280933 於 08-10-30 11:40 發表
請問邊度可以買到木薯粉,請指教

1.一般印尼或泰國什貨鋪
2.惠康超市的 "泰國生粉"是也

大宅

回覆 #7 tamtamtam 的文章

thanks!

大宅

畀面勳章

你整D烏冬很靚,很想一試!但請問你可以在什麼地方找到 LEO個網站呢?
謝謝!

DLP38

[ 本文章最後由 dlp38 於 08-10-30 19:45 編輯 ]

水晶宮

原文章由 dlp38 於 08-10-30 19:42 發表
你整D烏冬很靚,很想一試!但請問你可以在什麼地方找到 LEO個網站呢?
謝謝!

DLP38

#5 有條link....

有留心看嗎...

超級版主

我今日試整左25%木薯粉烏東,通透度唔算好高,叫做好過完全唔加,不過我遇到一d問題:

1.麵團冇乜根性(我用25%木薯粉,75%為中筋麵粉),輾薄時容易d,不過邊位會唔靚;

2.麵皮好易乾水,唔似得高筋麵粉咁鎖水,唔即刻處理的話,面會有少少乾裂紋;

3.我已冇乜用手粉沾麵條,但煮麵水都變得好濁,即有唔少麵粉溶左係水,同埋麵條少左筋性,煮熟時攪佢好易斷。

不過麵條係幾有0趙口,我地都好鍾意食,但平時我整開400g麵粉會夠食,但加多左木薯粉就發覺唔見食,唔知係唔係有部份溶左係水度。唔知樓主妳整咁高比例木薯粉麵條時,麵團會唔會好易乾?cut麵條後會唔會好軟同好易斷?煮麵水會唔會好杰?妳做到咁通透真係好犀利!

大宅

可唔可以post個菜譜出黎呀

我想知唔同既粉比例...做法會唔會唔同?

謝謝

水晶宮

唔好意思...leo 個網我忘記了原來post到他們的會員區...一般人看不到....

copy 到此:

看上去60%透明(正版70%透明), 有咬勁, 煙un, 吃在咀有90%似正版 ~~ 都幾滿意 ~~

材料:
麵粉 50%
*木薯粉* 50%
salt 少許
*溫水*開粉 自測

(想做接近正版可以改為麵粉 40%,木薯粉60%, 不過我覺得會很難趙 ~因為在口中會又滑又煙韌,要條條咬到會很難..)

做法:
都係搓下...切下....煮下......

不過煮要留意...
我昨晚用手切...都靚靚的...不過煮時火候不好, 水沒有大滾便下麵條, 怕麵條痴底所以不停攪...d麵斷晒~~唔靚 ~~ (個女話:都係出去食啦 !)

今晚沒時間便用機切...*水要大滾, 麵條放下後要輕手用陰力攪, 保持麵型....(個女話:快d再整呀 ~~~)

**超級重點, 必須即做即食 ! 湯要先準備, 用大煲水煮麵, 麵
好了置於湯底中.....吃**

水晶宮

原文章由 召藥師 於 08-10-30 21:31 發表
我今日試整左25%木薯粉烏東,通透度唔算好高,叫做好過完全唔加,不過我遇到一d問題:

1.麵團冇乜根性(我用25%木薯粉,75%為中筋麵粉),輾薄時容易d,不過邊位會唔靚;

2.麵皮好易乾水,唔似得高筋麵粉咁鎖水,唔即刻處理的話,面會有少 ...

點解唔做50%呢 ~~
答問題1: 是這樣的, 要認命 ~~ 介意條邊便切走佢 ..
答問題2: 要多少少水, 要可以搓揉到, 之後輾麵皮時要大量手粉..
答問題3: 水要大大滾 ~~(不過妳有煮開麵應該不是這方面問題)

會是這樣嗎...煲不夠大, 水不夠多, 麵條一次全放下導致水溫轉低, 影響煮麵溫度, 令麵粉糊掉 ~~

重點1: 麵團是極度沒有彈性, 原因當然是因為泰國生粉的關係--用溫水(約60度)有幫助增加麵團彈性; 要多搓也是在增加彈性 ~

重點2: 剛切好的麵條如果隨便地放置一堆的在碟上, 切好所有麵條很快便又"糖痴豆"了--麵條切好後首先立即先弄散, 用手感測一下濕潤度, 散少少乾粉, 每一堆(約正常一個上海麵的大細罷), 用上海麵的捲法, 或是意粉上碟方法, 輕輕手捲成一堆堆, 不要重疊,滿了一碟便先放雪櫃(uncovered), 如下也照此方法去處理

重點3: 煮麵時水要多, 要大大滾 . 煮400g麵可以分2-3次下, 不要一次全倒進熱水中. 先下1/3, 此時水溫沒多大改變, 麵條不會沉底, 會很快浮面. *水再大滾後 (約15-20秒)再下1/3, 重複* 麵水是比較杰, 不過我覺得平時煮上海麵都很杰....相差不多..

重點4: 煮麵時如果想攪拌麵條, 要用陰力 ! 呵護它, 愛護它.

重點5: 麵條煮好後不要過冷河 , 很易斷 !! 可以按每人的食量先分配到碗中, 用之前己煮好的上湯微微過一下 ~~ 再淋上湯及配料 ! 食 ~~

水晶宮

友情提示啊~~

如果沒有做麵經驗的, 請先做普通的麵練習一下...

沒有看清楚上面重點的...也請不要做 ~~

大宅

0甘...我又想知....搓要搓幾耐呢?

重有呢....果d碎粉係麵粉定係木薯粉?(麵粉的話有無分高中低的???)

謝謝

水晶宮

原文章由 hidecatcat 於 08-10-31 00:52 發表
0甘...我又想知....搓要搓幾耐呢?

重有呢....果d碎粉係麵粉定係木薯粉?(麵粉的話有無分高中低的???)

謝謝

搓這個問題.. 搓得耐當然會好好多 ~~ 起碼也要7-15mins罷..

手粉用最cheap的可以了 ~~

麵粉用中筋或高筋都可以 , 我手上只有中筋便用中筋, 妳手上有高筋便可以用高筋啊~~ 低筋唔洗try都知不適用....

食譜就是這樣試出來的 ~~ 歡迎妳一起去改良啊~~

大宅

因為未整過麵食...呵呵呵

我一直都係用買的.....

等我整比祖母吃吃看先

佢好鐘意呢d手作仔既野

水晶宮

唉哎 ~~ 比老人家食唔好整呢款 ~~ 很危險

提議妳用中筋粉去整 ~~
100%中筋粉
salt 少少
溫水 冷水都可以
落少少油會滑d...

老人家飲食安全最緊要 !!

水晶宮

原文章由 hidecatcat 於 08-10-31 01:07 發表
因為未整過麵食...呵呵呵

我一直都係用買的.....

等我整比祖母吃吃看先

佢好鐘意呢d手作仔既野

友情提示啊~~

如果沒有做麵經驗的, 請先做普通的麵練習一下...

沒有看清楚上面重點的...也請不要做 ~~

首頁

尾頁

跳至