跳至

首頁

尾頁

複式洋房

昨日下朝五點二十分到同bb落樓下玩完返屋企...想幫bb沖個涼再比奶佢飲..於是..放佢係大床度(我已經好小心放係中間,預佢翻一個身位不會跌個隻..因為佢平時最多都係翻一個身...不會翻反轉...)點知..我入厠所..一開始放水就已經聽到出面"bom"一聲跟住bb就係度勁喊...喊到收唔到聲啦..前後都無1分鐘...我lala聲幫佢檢查吓頭仔..手手腳腳..好似無咩事...但bb就一路喊..喊到攰想瞓覺...我就比佢食d嘢瞓..."num"住等佢瞓一陣之後同佢去睇醫生...

趁bb瞓緊時我打比老公..同佢講..佢勁擔心..不停係度問有無整親邊度啊..佢既刻趕返來etc...又打電話去睇開間診所book位...同個姑娘講咗個情況之後..佢就叫我唔好比bb瞓...同佢落去睇咗先..之後打比我細路..啱啱佢都差唔多返到屋企...就叫佢陪我同阿b去睇醫生...

check落就話右邊頭仔有小小"num"...建議我地同佢去醫院照x光睇下有無骨裂..勁擔心...怕跌親佢...於是立即同老公(我地睇完醫生佢都返到)去瑪嘉烈(因為無insu..去私家好貴..同埋經過觀察覺得bb情況都算穏定..無扭計).....係瑪嘉烈.我媽咪啱由江蘇返香港..打比我..我就忍唔住喊..由6:45等到成10先返屋企...好彩頭仔無咩事..我先安心d...到今朝..bb情況都算ok...但就可能個頭仔仲痛...所以瞓覺就要抱住佢等到佢瞓熟咗先抱佢落床..如果唔係就喊...

各位媽咪...經過呢件事之後....想提下大家一定要小心...我哋以為好小心...但意外還是會發生...同埋...如果bb碌咗落床..要留意有無吐...有無休克...當然有無傷口...係頭仔先落地or身...頭仔有無"num.num"哋...

仲有我哋既bb就識爬啦...一定要更加留意..更加小心...因為bb隨時都會令我哋感到意外...防都防唔到..我都會啦...因為bb有咩事..我相信大家一定會同我一樣..寧願自己有事..真係好痛心...

子爵府

sophinalam
你個bb冇事就真係太好喇,我地做人父母真係要好小心照顧佢地。
我個仔前兩日都幾乎由大床碌落地,果晚我將佢擺得好入,預佢轉3個身位都唔會跌落去,仲特登叫老公睇住bb先去沖奶,點知佢睇睇下走左出廳做嘢,我沖完枝奶入到房,見到佢差一個轉身就跌落地喇,嚇得我呀,嗱嗱林叫埋老公過黎,佢一睇就話好彩bb冇跌,如果唔係佢會後悔一世。
由果次後,我行開既話一定擺佢落地或床仔,張床仔既高度我已經較到最低,佢應該爬唔到出黎喇。

別墅

回覆 #2 sophinalam 的文章

Sophinalam,

我睇到你既文章一半已經眼濕濕, 我替你好心痛, 好在bb無事...

做人父母真係寧願自己有事. 就好似我bb近日咳到死死吓同流鼻水, 見佢咁辛苦我都想喊....

多謝你提醒&分享你既經歷.我平時都係經常放bb在我哋張床訓覺or 走開開奶ar (我會放個枕頭在床邊), 但都係要小心d.

[ 本文章最後由 kianmaggie 於 08-10-30 11:55 編輯 ]

男爵府

其實應該買張床仔比佢, 我地行開行埋就放佢落bb床...佢最多只係喊, 唔會碌左落地....

本來我都無買床仔架, 但係湊仔媽媽話佢開始識轉身同埋扶野企向度, 好容易就會發生意外, 除非真係另外有個人會隨時睇住佢, 佢咁講完之後, 我都決定買返張床仔比佢喇

唔好太擔心喇..bb無事最緊要, 我地真係要小心d呀

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好彩 bb 冇事 ! 不過 bb 呢幾日都可能會有陰影扭計 d, 要陪 bb 多 d 比多 d 安全感佢好快冇事架啦 !

子爵府

我個呈b都跌左落地....
勁喊嚇死我...
不過我最終都冇同佢去睇e生,
因為唔覺佢有唔舒服同埋腫,仲勁玩...=.=!!
但每次諗番起"砰"一聲,個心都好痛...

禁止訪問

複式洋房

多謝你哋安慰我...其實我都有買床仔比佢...因為平時都會間中比佢係大床玩...完全都無諗過會係咁...就係無唸過就出事..所以各位媽媽真真係要小心d...

我同阿b到依家...阿b就唔肯瞓咁...我同老公估計可能個頭仔痛...因為今日摸落個"仲"位比較明顯係"num"d...所以要呵佢多d..而家..就慘啦..一離開佢視線就開始驚佢唔知道會唔會又碌咗出去or會唔會有d咩其他事...真係好辛苦呢種感覺..

希望過多日會好d....

別墅

原文章由 sophinalam 於 08-10-30 14:11 發表
多謝你哋安慰我...其實我都有買床仔比佢...因為平時都會間中比佢係大床玩...完全都無諗過會係咁...就係無唸過就出事..所以各位媽媽真真係要小心d...

我同阿b到依家...阿b就唔肯瞓咁...我同老公估計可能個頭仔痛... ...

哎呀!頭仔肯定好痛....
你都唔好咁擔心la, e 生check 過都話無事, 為有呵佢多d 同睇實d la

大宅

謝謝你的提點, 各媽媽都要注意了。
另外, 我最近發現BB床也有機會有危險的, 跟大家分亨一下。
囡囡成日隻腳(1隻)由BB床伸了出去, 夾住左, 跟住大哭。
有次放她落BB床, 行開去開奶, 聽見她哭得很大聲, 即刻走去睇睇, 原來她在BB床轉了身(本身已識轉身, 但都在大床, 沒試過在BB床), 但雙手不會伸出來按住床, 好像海洋公園的海獅/海豹一樣。
有次她在BB床由直訓轉到橫訓, 雙腳又夾住.............又大哭。
都不知是囡囡太頑皮, 還是........每個BB都有同樣的喜好。
後來將這件事告訴照顧她的姨婆聽, 她提點如果家中有其他大些的小朋友就要特別留意, 怕他們在這情況下去拉/推BB的腳(想幫BB, 但不懂)會整親BB, 所以要教導小朋友, 在這情況下不要動BB, 找大人幫手。

複式洋房

原文章由 sophinalam 於 08-10-30 14:11 發表

我同阿b到依家...阿b就唔肯瞓咁...我同老公估計可能個頭仔痛... ...

好彩你BB冇事咋. 好多謝你咁詳細咁講番成件事, 提醒我地要特別留意. 我覺得真係好難得. 我之前都覺得我已經好小心照顧我BB, 但睇番你地既分享, 意外真係隨時會發生, 我以後行開行埋都一定要擺BB落床仔.
我阿嫂個囡囡之前都試過跌落床, 而家3歲都紮紮跳, 好活潑. 最緊要你睇完醫生冇事, 唔好太擔心.

大宅

我個囡成日比老公少佢係"雷霆救兵",我只係轉身唔夠十秒,佢已經喺廳爬左去食BB車軚
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

另外即使bb在bb車或 high chair 有安全帶扣住都不要行開, 我見到其他 forum 有家長提醒, 話bb腰仔有力, 即使在bb車或high chair 扣住, 如果佢見不到大人要找大人, 大力用腰力可能會反車, 所以都係要看實

我亦有朋友提點, 到bb學企和行時, 佢地在bb床係可以用 bumper 做力 "跨床欄" "琴" 出來, 所以到佢地大個啲就即使在bb床都不可掉以輕心

大宅

我個仔早排都由梳化跌左落地,只係爹地轉身一秒間嘅事(真係一秒,無誇張)。觀察左一陣,見無大礙就無睇醫生!佢起左個瘤,一掂到就喊!但我唔敢幫佢搽去瘀膏,因為唔知可唔可以搽,只係碌雞蛋!好心痛!
依家只放係地下playmat俾佢反身,如果遲少少識爬就放入網床。

複式洋房

我99都試過碌左我個囡落地, 即打電話比我係醫院等......
嚇死我去到時知佢冇事先放心哂,再見到99時佢仲心痛過我,我都冇話可說......算啦如果比工人湊跌左都吾出聲la....

原文章由 sophinalam 於 08-10-30 10:09 發表
昨日下朝五點二十分到同bb落樓下玩完返屋企...想幫bb沖個涼再比奶佢飲..於是..放佢係大床度(我已經好小心放係中間,預佢翻一個身位不會跌個隻..因為佢平時最多都係翻一個身...不會翻反轉...)點知..我入厠所..一開始放 ...

複式洋房

我個女早三星期前都由大床跌咗落地, 情況同樓主差唔多. 有D唔同嘅係, 佢右面頭骨裂咗. 我一知道時就即刻喊咗出嚟. 又係每次一諗起佢跌落嚟嗰"BOMB"一聲, 都好心痛......
之後我超級小心, 行開行埋會放佢係網床 (我發現床仔都唔係十分安全). 我老公仲話要馬上請個工人, 多一對眼睇住.

別墅

多謝大家嘅分享,最緊要BB無事!我相信大家都好好好小心唔想有任何大小意外....我都試過放大床左右放枕頭防趺但都唔敢行開視線範圍外,宜家放大床只可一齊玩要行開寧願佢喊放番床仔...其實床仔都要密密望,佢成日想撐隻腳出去,有時由直訓轉到橫訓,就算有床圍都有危險,睇少陣都唔掂,大家繼續分享,加油小心

伯爵府

見到你地的case, 都好心痛!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

仲有, 各位媽媽要留意啲枱角, 我初初諗住bb未識爬應該唔會踫到枱角, 但原來有時抱住佢, 佢大力 "bill", 又冇定向, 有角的地方都會危險 (e.g. 大人床的床 "pang"), 所以呢啲安全措施都要準備吓了

大宅

我幾個禮拜前都試過.... BB由大人床碌左落地啊, 喊死我! 不過佢喊一陣就冇事, 所以冇睇醫生, 可能因為張床得一呎高, 同埋佢係身跌先(曲左身跌)... 但之後都好驚, 即刻去買張網床, 安全至上!

首頁

尾頁

跳至