跳至

首頁

尾頁

大宅

因個個網都唔同, 有D話基元1A, 白約翰1C, 有D又話基元1C, 白約翰勁D.

水晶宮

畀面勳章

tungtung131 發表於 16-7-14 12:10
因個個網都唔同, 有D話基元1A, 白約翰1C, 有D又話基元1C, 白約翰勁D.

基元、白約翰、元朗公立係英中!其實除非小朋友係尖子,選band 1尖子中學!其他中游band 1生,多數選基元、白中為自行派位必要第二志願!白中好D定基元好D?視乎你小朋友性格,基元活潑,白中斯文

男爵府

今年參觀中學時,白約翰和基元表示生源已經收100%band 1學生,而基朗亦好坦白收生有band 1&2,公立(本人沒有參觀,所以不知道)。其實,雞地3間每間都好用心,加上我自己想選擇基督教學校,再講呢3間校風都好。我的孩子也很喜歡。升中選校,別忘了要跟自己孩子一齊參觀丶商量,聆聽一下他們的想法。

大宅

回覆 的帖子

謝謝各位意見。你說基元已陳明只收100% band one生, 那麼如果是band two生係咪唔使林基元放在第一志願呢?? 我個仔100人考第50名次!

那麼, 我最頭痛係應揀公立還是基朗好?? 前者係英中, 好似好d, 後者地點方便d.

謝謝!

水晶宮

畀面勳章

引用:回覆 雲 的帖子謝謝各位意見。你說基元已陳

原帖由 tungtung131 於 16-07-18 發表
回覆 雲 的帖子

謝謝各位意見。你說基元已陳明只收100% band one生, 那麼如果是band two生係咪唔使林基元 ...
元朗區band 2一般搏公立,穩基朗,鄧佩瓊

男爵府

tungtung131 發表於 16-7-18 12:07
回覆 雲 的帖子

謝謝各位意見。你說基元已陳明只收100% band one生, 那麼如果是band two生係咪唔使林基元 ...

首先,可等6年级兩次呈分,有機會仲可以上游,確定左banding再作決。
另外,你要(帶埋孩子)去參觀下心儀的學校,確認一下自己的觀感。
所以,現在可以push孩子力游上進,也可以去向心儀的中學繼續收下風。

大宅

701003 發表於 16-7-18 13:44
元朗區band 2一般搏公立,穩基朗,鄧佩瓊
你意思是第一揀公立, 第二基朗, 第三鄧佩瓊??

三間都是2A, 我都想這麼揀。但我之前看到網上敎這樣揀, 進取策略, 第一揀2A, 第二, 三最好揀2B:

BAND 2 學生的選校策略:首個選擇可以進取,選擇心儀的 BAND 2 中學,第二至第五選擇要較穩健,選擇學位較多、非最受歡迎的 BAND 2 中學。以下列出第二派位組別學生的選校策略以供參考。

保守策略穩陣策略進取策略拼搏策略危險策略
第一志願BAND 2BAND 2BAND 2+BAND 1-BAND 1-
第二志願BAND 2-BAND 2BAND 2BAND 2+BAND 1-
第三志願BAND 2-BAND 2-BAND 2BAND 2BAND 2+

大宅

雲 發表於 16-7-18 16:03
首先,可等6年级兩次呈分,有機會仲可以上游,確定左banding再作決。
另外,你要(帶埋孩子)去參觀下心儀 ...
通常小6那兩次呈分係咪更加深? 我仔2A1B1C, 覺得即使下次能幸運考2A2B, 都未必拉到變band 1生!

我都有去基元的講座, 好像又無聽到校長說只收100% band1生. 有講過嗎...請問?? 現在基元是band1C or 2A??

男爵府

tungtung131 發表於 16-7-18 16:28
通常小6那兩次呈分係咪更加深? 我仔2A1B1C, 覺得即使下次能幸運考2A2B, 都未必拉到變band 1生!

我都有去基 ...

今年去基元參觀時,校長話已經全部1「收到」band 1學生,不是話「只收」band 1學生。即是説band 1的競爭者(學生們)多左人選基元,令學校的生源提升了。變相band 2生難入。我是這樣理解的。

大宅

雲 發表於 16-7-18 18:25
今年去基元參觀時,校長話已經全部1「收到」band 1學生,不是話「只收」band 1學生。即是説band 1的競爭者 ...
明白, 謝謝!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:tungtung131+發表於+16-7-18+16:28+

原帖由 於 16-07-18 發表
今年去基元參觀時,校長話已經全部1「收到」band 1學生,不是話「只收」band 1學生。即是説band 1的競爭者 ...
咁基朗有幾多成band1生左右呢?

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

男爵府

piglet0529 發表於 16-7-19 10:35

甘又唔知呀!sorry

男爵府

piglet0529 發表於 16-7-19 10:35

不過參觀時,佢地係雞地3間present得最好丶最有誠意的(我個人觀感)。佢地集中分享英文課程,每級介绍一個買點,又請一級一個學生上台用英文分享(非常出色)。讓家長明白,如果你孩子是band 1生,入到去一定有機會成為尖子。所以如果你想孩子成為小池中的大魚,值得想下基朗。

子爵府

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-7-19+10:35+咁

原帖由 於 16-07-19 發表
不過參觀時,佢地係雞地3間present得最好丶最有誠意的(我個人觀感)。佢地集中分享英文課程,每級介绍一 ...
咁可否可比下其他band 1中學的意見呢?如果鄉中比崇德如何? 商中又有那種學生適合呢? 趙中又如何?

1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

男爵府

piglet0529 發表於 16-7-19 13:11
咁可否可比下其他band 1中學的意見呢?如果鄉中比崇德如何? 商中又有那種學生適合呢? 趙中又如何?

...

我自己只參觀了雞地的,沒有參觀其他,希望其他家長幫到你

子爵府

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-7-19+13:11+咁

原帖由 於 16-07-19 發表
我自己只參觀了雞地的,沒有參觀其他,希望其他家長幫到你
Oic

大宅

回覆 piglet0529 的帖子

請問有無band two學生頭三志願都揀2A中學, 這麼揀可行嗎? 入三間是旦一間機會大嗎?

男爵府

tungtung131 發表於 16-7-20 11:22
回覆 piglet0529 的帖子

請問有無band two學生頭三志願都揀2A中學, 這麼揀可行嗎? 入三間是旦一間機會大嗎 ...

到中央派位時,已經不會分band幾的頭丶中丶尾,是看隨機no(所以都有抽獎成分)。如果你頭3間都選band2都算是進取型。我孩子band1(今年出生率低)我都只選頭2間band1,之後已經是band2,我自己是保守型,不敢太進取。今年,的確有朋友太進取(孩子band1),結果派了去天水圍band2/3,所以一個唔好彩也會好論盡的。

大宅

回覆 的帖子

因為我想揀近元朗市的, 例如基朗, 公立, 鄧佩瓊之類, 三間都是2A, 都唔敢揀基元了(雖然話轉左2A了), 怕唔收!

其他的2A or 2B學校都在天水圍, 遠左D!

2C & 3都唔想揀, 校風一定唔好!

大宅

我個仔排名轉左band one尾, 自行應選白中定商中易入D?

唔該!

首頁

尾頁

跳至