少年成長

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

這個遊戲今天登陸香港,哥哥今早跟我介紹這個遊戲,我看了關於這個遊戲的新聞,也跟哥哥妹妹分享,我覺得這個遊戲很有創意,估唔到因為這個遊戲跟哥哥妹妹開心討論一番,大家可以利用這個遊戲跟青春期的孩子打開話匣子,做個潮媽。

大宅

開心吸收勳章

聽聞這個game很"毒",一玩就上癮!外國很多人因沉迷這個game而發生不同的意外。我已對我家那位小朋友發出嚴厲警告!可以的話不要download。

水晶宮

引用:聽聞這個game很\"毒\",一玩就上癮!外國很多

原帖由 friendfriend 於 16-07-15 發表
聽聞這個game很"毒",一玩就上癮!外國很多人因沉迷這個game而發生不同的意外。我已對我家那位小朋友發出嚴 ...
Yes,這個game的玩法,是不會理會身處任何地方,都可以捉小精靈,這就是吸引之處,但我都不贊成開發商這樣做,我唯有跟孩子正面討論,小學生可以由家長禁止,但中學生就比較困難,唯有溝通,跟他討論,才有機會令孩子適可而止 。

大宅

開心吸收勳章

MariaTsui 發表於 16-7-15 23:19
Yes,這個game的玩法,是不會理會身處任何地方,都可以捉小精靈,這就是吸引之處,但我都不贊成開發商這樣 ...
咁你就不要開post說靠這個game與小孩溝通,因為這裡有不同人看,不清楚的家長會以為這是一個好game。其實你都知它絕對不是。

水晶宮

引用:Quote:MariaTsui 發表於 16-7-15 23:19 Yes

原帖由 friendfriend 於 16-07-16 發表
咁你就不要開post說靠這個game與小孩溝通,因為這裡有不同人看,不清楚的家長會以為這是一個好game。其實你 ...
我在少年廣場開post講這個game,主要是因為青春期孩子很喜歡這個game,我的意思不是叫家長讓小孩玩,眼見很多中學生在fb已講,其實這個game是真的很有創意,無論身在何處都可以捉小精靈,我只是不認同開發商不考慮某些特殊地方,如博物館都可以捉小精靈,眼見很多家長不明白孩子為何沉迷打機,破壞親子關係,我只是想藉著這個遊戲打開話匣子,樓主的孩子可能還小,不明白要與青春期的孩子打開話匣子的難度。當然每個遊戲都有壞處,如果家長明白固中玩法,一起討論如何玩這個遊戲比較安全,如何不會騷擾別人,也是溝通方法的一種,哥哥妹妹跟我說這個遊戲,我都有分享我的看法,我只是希望藉此遊戲增加對孩子話題,不止在於學業,也可以了解孩子的想法,如不喜歡這post,看過就算吧!

不喜勿插。

KK512    發表於 16-7-30 16:45
mslung    發表於 16-7-26 12:49

大宅

開心吸收勳章

MariaTsui 發表於 16-7-16 15:07
我在少年廣場開post講這個game,主要是因為青春期孩子很喜歡這個game,我的意思不是叫家長讓小孩玩,眼見很 ...

我小孩已是中學生!BTW, 我讀大學時已學會communication!
不會再回應!道不同不相為謀!

大宅

同意樓主,家長的角色本來就應該是了解和引導,一味「禁!禁!禁!」只是大人一廂情願的「命令」,最後小朋友長大了有咩都收收埋埋。你以為佢好聽話?其實只係你一D都唔了解他生活的真正一面。

KK512    發表於 16-7-30 16:45
芝麻街    發表於 16-7-23 12:46

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我同意, 咁大個, 到你禁唔禁咩, 禁咪唔在你面前做吧了
正如上網玩GB, IG, WHATSAPP, 都可以好毒, 要勸諭仔女適可而止 (如果仔女已經唔受勸諭.....開另一帖再討論吧)

大宅

friendfriend 發表於 16-7-16 17:21
我小孩已是中學生!BTW, 我讀大學時已學會communication!
不會再回應!道不同不相為謀!
...

Communication skill 是由小開始。決不會是上到大學之後先至學會的

Sorry 有點離題。。。

大宅

開心吸收勳章

Jumboshrimp 發表於 16-7-22 21:49
Communication skill 是由小開始。決不會是上到大學之後先至學會的

Sorry 有點離題。。。
My point is I know how to communicate with my kid. Of course, we got to start communications with them since they are child. I think you got me wrong.

別墅

MariaTsui 發表於 16-7-16 15:07
我在少年廣場開post講這個game,主要是因為青春期孩子很喜歡這個game,我的意思不是叫家長讓小孩玩,眼見很 ...
中肯.好認同你既講法我覺得教小朋友唔可以你覺得對佢唔好既野就一下子ban晒
反而係令佢自己識判斷會更為可貴
所謂教育,重點應該在於教識佢地自己諗咩對自己好,咩會有問題

當然一刀切ban晒都唔係家長既錯,只係教育既制度令小朋友唔識節制姐

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

MariaTsui 發表於 16-7-14 16:28
這個遊戲今天登陸香港,哥哥今早跟我介紹這個遊戲,我看了關於這個遊戲的新聞,也跟哥哥妹妹分享,我覺得這 ...
我都同我兩個仔一齊玩,因為屋企都有精靈捉,有比卡超佢地即刻同我講,開左花又叫我開黎玩.升左隻怪又同我講.

我兩個仔一個大學一個中學了.我覺得幾好,大家話題多了.我唔明佢地會教我玩.

佢地都係去大型公園同商場玩.有冇節制一來睇自己,同埋之前會同佢講唔好係街一路行一路玩,要玩行埋一邊(大學個仔就唔講啦,佢係個咩人我好清楚),同埋我見佢地facebook都有好多片係講外國玩pokemon太專心既後果.

今日大果個都冇落街捉,有比卡超都唔去,可能太熱.細果個係學校學完野就問我可唔可以同同學去公園玩.

一味禁禁禁,禁得幾多年.當身邊朋友個個玩你又冇玩都搭唔到咀都幾無癮.除非本身個細路一d興趣都冇啦!不過真係好少數law.

其實毒唔毒都係睇你由細點教.有冇限住佢玩幾耐,呢d真係要由細開始教.有節制甘去玩.

大宅

引用:這個遊戲今天登陸香港,哥哥今早跟我介紹這

原帖由 MariaTsui 於 16-07-14 發表
這個遊戲今天登陸香港,哥哥今早跟我介紹這個遊戲,我看了關於這個遊戲的新聞,也跟哥哥妹妹分享,我覺得這 ...
我見D 阿叔阿伯都玩

水晶宮

回覆樓主:

呢個game 令到平時只在家打機的年青人肯出街, 其實算係好事

KK512    發表於 16-7-30 16:48

大宅

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我都有同仔女玩,好開心!暑假玩厭佢,開學就可以放低

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我女玩左幾日, 已經開始無咁想捉精靈

用戶要求終止服務

friendfriend 發表於 16-7-15 18:27
聽聞這個game很"毒",一玩就上癮!外國很多人因沉迷這個game而發生不同的意外。我已對我家那位小朋友發出嚴 ...

你仍有能力禁止仔女行為,恭喜你!你本事,好褔氣!

但唔係個個細路都咁易話為,禁唔到,只好分析好壞,引導他們如何安全地玩。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

珍珠宮

回覆樓主:

我同亞仔都有玩,大家都會討論如何玩,大家都多咗溝通,佢通常在家捉,或有時在屋企附近個公園玩。但佢冇走去周街追住嚟捉。因為浪費佢玩其他game嘅時間。

首頁

尾頁

跳至