自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

我唔會,容易有心病,到時仲麻煩,適當地保持距離應該的,有時d嘢要實際面對時就唔同講法咧!費事你怨我我怨你啦!一陣遲到都唔知誰怪誰

珊瑚宮

回覆樓主:

唔好諗太多,呢個係人哋既好意嚟,應該感激又多謝

只係,我覺得小朋友要適應自己屋企能提供的生活環境,少瞓一個鐘唔係咩咁大問題,坦白講,我唔習慣响人哋慣性幫忙下生活,那管可能只是順水推舟的舉手之勞,那管亦有投桃報李的機會

大宅

唔會!因為小朋友不會永遠相好,夾唔到好麻煩

大宅

回覆樓主:

我也會擔心安全問題,我本人唔係放心,有咩事唔怪得人。

男爵府

熊大 發表於 16-7-15 00:48
我也會擔心安全問題,我本人唔係放心,有咩事唔怪得人。

不會搭,安全,意外責任,保險等

侯爵府

ipipipip 發表於 16-7-14 22:41
如果對方開聲先
我會"nur"飯認.....

我都係咁諗

伯爵府

呀女同學以前都跟過我先生車, 話每月比車費, 我地話唔洗, 收錢就係責任, 無咗自主權. 之后每年都會買份禮物比呀女.
對方可能真係一番好意, 亦想呀女有個伴, 你坐唔坐架車都係咁行, 樓主可以主動提議比車錢, 表示你唔係貪便宜, 唔收咪過年送份得體禮物.

伯爵府

judy_cheung 發表於 16-7-14 22:29
同學仔嘅媽咪新學期會買私家車接送返學,放學。佢地住我屋企附近,隔一條街。佢同我小朋友係好朋友。今日佢 ...

新學期先至買車
即係好可能平時無乜點揸,
又或者無揸車好耐,
又或者新牌仔bor………

大宅

同學仔嘅媽咪新學期會買私家車接送返學,放學。佢地住我屋企附近,隔一條街。佢同我小朋友係好朋友。今日佢 ...

我試過,我比返錢,同你要預左人地唔車你都可帶返放學。早上唔好遲,唔好要人等。你仔同佢仔如放學有唔同興趣班,要自己接送。
我覺得錢唔係問題,係早上瞓多1個鐘好緊要,又唔洗坐到眼瞓。

大宅

回覆:judy_cheung 的帖子

除咗病,重有校際音樂節,朗誦節,課外活動,都未必夾啱時間,倒返轉你自己個仔病,又要同佢交代,咁麻煩,我情願搭校車。

大宅

回覆樓主:

如果簡單d諗有車嘅係你,你會唔會想車埋同學仔丫諗咁多做咩,搭啦!

男爵府

從身教方面諗,如果小朋友問你點解我地每日都坐人地車番學放學,吾自己搭車嘅?你會如果回答,告訴小朋友因為可以瞓多一個鐘? 因為對方家長邀請? 還有其他更適合的理由嗎?
利申:不會接受。假設兩個小朋友爭玩具,或對方小朋友不合理地要你小朋友讓佢,就算你每月有付部分車資或平時已經有送小心意,你還好意思拒絕嗎?你的小朋友問你為何對方不講理也要讓他,你又如何回應?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我就唔想我小朋友靠人地而生活嬌貴左啦。
你今日backup左未?

珍珠宮

熱血金章

回覆:judy_cheung 的帖子

why not,仲係人地主動邀請,推人,人地都覺好瘀架。如果真係方便左,就上車啦。有時做人唔洗咁多心計,掉轉頭我幫到人,我都會幫。証明你仔都好得人中意,否則邊會主動幫你湊仔。
你話要付油錢比佢,如果佢唔肯收,你直說自己都唔好意思啦,隨量都要收d. 大家好下台。

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

Pulmma 發表於 16-7-14 22:48
我會睇下同個阿媽媽有幾熟。 熟, 我唔介意。

公爵府

回覆樓主:

我又覺得唔駛顧慮太多,人地主動提出係一番好意,應該係同你相熟先邀請你啦

安全問題,其實搭巴士都會有架啦,咁佢個小朋友都在車上,個媽媽自己都會盡量安全啦

大前題係夾返油錢俾人,同埋到時商量好個流程,我覺得ok喎

水晶宮

回覆樓主:

偶然一兩次順風車無問題,但長期咁載埋,我唔會接受,唔想欠人人情,雖話可以夾返錢,但家長間最好唔好涉及金錢瓜葛,將來有咩變化又麻煩

emt1314    發表於 16-7-15 15:22

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我都唔㑹搭
有時應承人地好易,拒絶人難。
我擔心安全問題。

珍珠宮

我愛芝麻卷 發表於 16-7-14 23:34
其他jm擔心嘅,我都有諗過。
反而你嘅回應係少數,但值得細想。
接受別人的幫助或好意,都係衝破自 ...

謝謝你認真睇我嘅回應。

我以前都好怕接受人好意,怕麻煩人,心底係怕唔知點還,潛意思係唔想同你咁close......

現代人表面禮貌左,considerate左, 但心胸又窄左,除了自己家庭(老公仔女,什或有時對老公都會) 之外嘅人都起左層隔膜。社會愈富庶,隔膜愈大。

接受朋友嘅好意同樣係付出嘅一種呢個道理,我都係好後期至明。但當我將呢樣野apply喺我生活,我同朋友嘅關close左。

好簡單,調轉角度,可能你識到個你好欣賞嘅朋友,你好熱心為佢做d事,可能係整野食比佢,順道幫佢湊仔,幫佢買野但唔使收返錢,佢樣樣都拒絕,唔接受,你仲想唔想繼續同佢friend落去?你都會覺得無癮啦,係咪?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我會婉拒,我情願坐校車,比較安全、方便,亦不怕會遲到。學校如有課外活動,對方小孩子有,你小孩子冇,坐校車有兩輪接送,你小孩子可先返屋企,但如坐別人車,你小孩子要等埋佢才可回家,調轉亦然,別人要等埋你才可回家,就浪費時間了。

首頁
34567...9

尾頁

跳至