媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇係"貓飛"番工既, 入o黎吹o下水啦!

Hayley mama,

you know, i can only squeeze a little time on my own leisure, so i dont hv time to study how to change the words...., if u can see my mail wz colour , bold words , whichmeans i'm improving in taking care of 2 monsters!!

oh no, Nai nai and me get along very well, i stay wz my sister is on of my schedule. I'm thinking to live my sister coz here more child-friendly, quite and better for 2 monsters. In my nai nai's place, i need to go up and down even for a bottle of hot water, the house structure is strange, divided into 6 rooms, so everytime i can only stay in 1 room wz Siuwa and Marcus, if i go to toilet, i need to take Marcus wz me, i dont know how to explain, do u "un"??
Besides, Siuwa always stay v late downstairs and dont want to go to bed, she always stay wz grandpa grandma downstairs until resturant closed!

wa, so expensive ga, who introduce the berlitz to you??

So envy you, can go anywhere you want!

ok, time to go again coz Sailow about to awake again :-x :-x

at last, sailow pooh pooh on the 6th days!!! :mrgreen: :mrgreen:

大宅

chakchak mom,

Yeah, better to talk in Cantonese, however i dont hv the writing pad wz me now, so english la!

Max! finally you named "dai dai" Max, i've thought about dz name for Marcus too. how's Max now??

congraulations! i saw you set up a new topic! , i believe no sooner you'll become 2nd Hayley mama and in prison wz platimum status!!

dont jealous me, i just realized HK mothers are the most lucky moms. It's thousand time exhaused then to be the working mom in HK.

Marcus is crying now so i got to go!!!! :evil: :evil: :evil:

複式洋房

Ho-Ma-Ma

ha-lo ha-lo, i'm back lah, doctor said just a little bit "cheung wai yim", nothing serious, baby is healthy and "she" weights 1.9kg lah. Forgot if I have told you that it's a baby girl?! So excited now but get quite nervous as the due date is getting closer and closer. (32 weeks now). I've been really exhausted these days during the "peak"......but i'm just a week away from my "unpaid", so looking forward to taking a good rest.

How're Siu Wa and Sai Lo ar? send us some pics when you are not busy la! :lol:

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

何媽媽,

緊係湊小娃同細佬緊要啲啦! 傯婆!!! 你荒遲啲你唔識咩!!!
好彩你話同奶奶相處冇問題咋, 人地生疏, 如果同屋企人相處都有問題就惨喇!!!
如果真係家姐果頭環境好啲未搬過去呢囉! 無壞架! 橫掂你都冇諗過要靠奶奶嘅, 搬近家姐有照應未仲好。
berlitz 係 BK 啲 mami 介紹嘅, 如果學得好, 都 worth 嘅!
Last night 對 hayley 大懲罰, 佢唔知做乜, 撕咗成幅牆紙落嚟, 又畫花晒張書枱, 激水人!!!
我同 基哥同一陣線, 一齊罰佢冇得玩玩具同睇電視一晚, 要等佢改過, 知錯先再會買玩具, 係咪好過份呀???
Sat 聖心 Orientation, 9 月 1 號 開學喇! 有啲緊張!!!
好喇, 遲啲再傾。

hayleymama

大宅

嘩 Hayley 作 返 呀 , 係 咪 你 呢 排 掛 住 上 BK 佢 無 聲 抗 議 呀 ??

我 諗 我 唔 會 搬 去 家 姐 庶 , 因 為 要 渣 成 4 粒 鐘 車 , '明 明 ' 每 星 期 渣 上 黎 會 好 哂 時 間 , 況 且 依 家 我 仲 頂 得 住 ,同 埋 小 娃 9 月 都 要 番 play school.

我 奶 奶 ok, 不 過 始 終 要 ' 就 住 就 住 ', 你 知 我 響 香 港 幾 惡 又 幾 懶 ga la, 呢 度 就 要 ' 收 皮 ' セ 都 唔 咁 叫 明 明 做 .好 在 ' 明 明 ' 都 識 做 , 再 加 上 一 無 人 時 我 就 b 佢 醒 定 d. 反 而 老 爺 就 冇 セ 2 句 , 可 能 我 懷 恨 在 心 , 佢 攪 到 一 獲 泡 !!!! 今 日 去 左 睇 2 間 鋪 , 第 一 間 去 到 佢 間 屋 時 ( 通 常 地 下 鋪 樓 上 住 ) 個 c9 指 住 張 床 話 ' my husband was died in this bed' 嘩 嚇 水 人 , 仲 係 1-2 weeks 前 tim. 你 知 我 幾 ' 大 ' 膽 ' la, 呢 間 唔 駛 諗 . 第 二 間 就 好 likely, 不 過 佢 話 已 經 有 人 睇 左 , 除 非 o個 個 人 唔 要 la, 同 埋 間 鋪 要 12月 先 賣 得 , 做 生 意 真 係 好 煩 , 我 驚 我 d $$ 未 開 鋪 就 ' meet ' 哂 !! 呢 度 d 野 好 貴 , 一 盒 tissue 要 2.09磅 , 你 知 小 娃 成 日 要 ' cc sir sir' 依 家 真 係 慳 住 慳 住 , 都 幾 慘 !

細 佬 有 臭 臭 喇 , 不 過 條 友 仔 好 煩 , 本 來 今 曰 打 針 , 點 知 個 nurse 探 到 佢 發 燒 37.5 話 要 第 曰 再 打 過 , 我 又 唔 覺 佢 唔 舒 服 喎 , 反 而 小 娃 夜 晚 話 好 tired, 先 發 覺 佢 真 發 燒 101, 可 能 冷 親 , 呢 到 開 始 轉 涼 , 我 又 諗 會 唔 會 去 過 個 間 屋 ,因 為 我 奶 奶 又 有 小 小 唔 舒 服 , 我 都 開 始 小 小 頭 痛 !!!

係 呢 , d 姊 妹 點 呀 ?? 你 有 冇 叫 佢 地 入 黎 chat 下 ?? 我 掛 住 上 bk 都 唔 得 閒 e 貓 比 佢 地 , 不 如 你 叫 埋 佢 地 入 黎 玩 la, 我 見 chakchak mon 掛 住 佢 觀 塘 d friend 都 唔 理 我 , 我 咋 型 架 !!

好 Zzzzzzzzzzzzzz

大宅

peppermint mama

噫 , 幾 好 喎 , 依 家 有 1.9kg, 仲 有 8 個 禮 拜 , 通 常 後 期 重 係 bb 到 , 你 自 已 重 左 幾 磅 呀 ??
我 知 bb 係 女 , 上 次 你 話 ' her daddy ' 嘛 . 女 重 好 啦 , 好 好 玩 架 ,第 時 生 個 仔 又 有 家 姐 幫 手 , ' 好 ' 字 都 係 先 寫 女 啦 !
我 都 收 到 風 你 囉 nopay leave, 不 過 記 住 行 多 d, 唔 係 就 bobo the 2nd 架 喇 !
我 成 曰 都 好 busy o個 喎 , 真 架 , 依 家 仲 慘 過 返 エ , HK d 媽 咪 好 lucky 架 ! (係 呀 , 講 緊 你 呀 , hayley mama, chakchak mom). 我 依 家 都 係 sacrifice 我 d 睡 眠 時 間 上 網 咋 ! 不 過 頂 唔 浦 喇 , 我 要 閃 , 因 間 細 佬 又 夠 鐘 食 奶 .
takecare!

大宅

何媽媽,

我重覆又重覆咁解釋過 hayley知架啦!!! 佢話知道自己曳, 所以冇得玩玩具同睇電視, 希望佢真係明, 知錯就好喇!!!

小娃點呀??? ?-( ?-( ?-( 退晒燒未? 不如試下比 vitamin 佢食吖!!! 天氣轉涼就比多件衫佢地著啦! (長氣過亞婆 hehe :mrgreen: :mrgreen: ) 唔係你自己辛苦咋!!!

睇舖嘅嘢唔急得, 慢慢嚟啦!!! 你知做生意唔易哩! 所以我都有同基哥講, 我情願打工, 比佢話我冇大志。 佢話做得成生意嘅滿足感, 好難形容啝! 希望喺不久嘅將來, 聽倒你咁講啦!

一盒 tissue 要 GBP2.09 未成 HKD30, 你要摼啲使啦! 喂! 我地訂開 tissue , 兩蚊盒嗰啲, 使唔使同你訂呀??? (講笑咋!!! 唔好 我呀!) 輕鬆吓啦! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

大家都好忙! 20 mail 咗比大家, 叫佢地一齊嚟呢庶 chat ga la! 希望過咗個 peak 會好啲啦!!!

唔講住啦! 聽朝 hayley orientation 呀! 我 ZZZzzzzz啦!!!

hayleymama

大宅

你 罰 佢 冇 得 睇 電 視 同 玩 玩 具 可 能 希 希 冇 セ 所 謂 o個 喎 , 可 能 佢 想 你 注 意 o下 佢 o者 , 都 話 你 梗 係 上 得 bk 多 得 滯 , 基 哥 有 冇 詐 型 先 ?? d 牆 紙 係 咪 基 哥 meet 架 , ( 講 笑 咋 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
明 明 就 有 怨 言 喇 , 佢 話 我 就 黎 上 網 上 到 din 喎 .
小 娃 依 家 乖 左 好 多 , 好 多 o野 都 迫 到 自 己 做 , 好 似 刷 牙 , 著 衫 , 換 衫 , 沖 涼 , 食 完 自 已 d 野 放 番 d 碗 響 kitchen, 個 衰 妹 仲 戒 埋 奶 粉 / 奶 樽 , 剩 係 朝 早 飲 杯 奶 / 阿 華 田 . 同 埋 依 家會 唔 該 前 唔 該 後 .
事 關 初 初 黎 時 佢 爺 爺 話 佢 冇 禮 貌 , 去 到 我 家 姐 到 我 家 姐 覺 得 我 地 縱 佢 , セ 都 問 佢 好 唔 好 , 太 民 主 喎 , 我 地 自 己 唔 多 覺 , 不 過 經 過 我 三 家 姐 教 導 下 真 係 乖 好 多 . 我 之 前 太 心 軟 .
細 佬 都 係 依 然 好 ' 狂 躁 ' 時 時 大 叫 , 真 係 可 能 胎 教 !!
tang 曰 orientation?? 唔 水 緊 張 喎 , take it easy, 何 況 你 依 家 咁 social tim!
good luck! 得 閒 報 o下 料 我 知 啦 .

大宅

何媽媽,

基哥都有詐型架! 話我唔使瞓! 不過我通常等 hayley 瞓咗先上, 咁佢冇奶油要引我注意架!!!

有時啲嘢真係迫出嚟架! 小娃越嚟越聽話未好囉! 話時話我都覺得你對小娃太 free 喇! 唔知你記唔記得我話食飯要坐定定, 絕對不能夠兩頭走, 你話冇乜所謂。 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

hayley 而家有 eva 姐姐真係懶咗好多! 以前喺太婆度, 玩完玩具都有執, 而家淨係叫姐姐"幫手"! 吹脹!!! :evil: :evil: :evil: 不過我都有話佢要自己執架!

今朝 hayley 都算定, 我地冇坐佢旁邊, 專登坐後兩行, 佢喺 hall 度都定定睇 slide 介紹學校, 老師介紹四週學校環境佢都一路跟住聽, 最後入到班房都有坐定定, 等老師派手冊。 希望 9月1號都 okay 啦!!! 佢班主任係陳老師同曾老師, 唔知係咪小娃以前嗰個呢??? ?-( ?-( ?-(

好喇!!! 要陪 hayley 玩喇!!! 廢事佢引我注意, 又搞破壞! hehe!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

hayleymama

複式洋房

Ho-Ma-Ma,

wai, sorry ar, long time no talk lah~~~~ Everytime when I started to type a message, we get terribly busy here! hahahaha

This is my last day at work b4 my "long vacation"!
(just half day jar) hor hor hor

My feets now are big like elephants' , lucky that I can have a break and take a good rest!

Sounds like Siu Wa is growing up lot now.... How heavy is Sai lo now?

大宅

何媽媽,

做乜又幾日唔見人呀? ?-( ?-( ?-(
hayley 今日返個半鐘, 佢都 okay bor! 我冇全程陪住佢, 久唔久又出下去課室, 久唔久又入去睇吓佢, 不個 15 個小朋友都係得一兩個有喊咋, 而家啲細路醒咗好多! 希望佢 keep 住, 我會一日比一日遠離佢 ga la!!!
你點呀? 明明睇鋪有冇新消息???

hayleymama

複式洋房

Hayley ma ma, Chak Chak mom,

How's work these two days? busy still?
"peak" should almost end, so "gam ba dei"
I just went to the doctor's this morning, "lum ba" and throat has a little bit inflection. (remember we had that koren food for lunch on monday, chak chak mom?) My throat doesn't seem right after then.
Other than that, i'm pretty ok, although boring sometimes, but do enjoy the "peace" and the "pace" at home. Baby weights 5 pounds 3 now, and i'm at my 34th week now.

Oh, forgot if Haley ma ma is on leave this week?
Coz Haley starts school, right?

Say hi to "bo-lin" ma for me la!!

Ho-ma ma, where are you ar? seems like you're busy lately wor, please "po-tau" la!
:-P

大宅

[size=x-large]何媽媽,

[size=x-large]我地要報警通揖你喇! 作水你回應隔嚟個 topic 唔 so 我地!!!

[size=x-large]hayleymama

大宅

Perppermint-mama,

你要休息多啲呀! 隻腳仲有冇咁腫呀? 小心身体, 唔好再食熱氣嘢喇!
嘩5 磅 3! 勁! 仲有成 6 個禮拜啝, 一定係個巨 B, 你決定咗自己生定開刀呀???
hayley 開咗學 3 日喇! 佢 okay 啝! so far 都未喊過! 希望 keep 住啦!

Chak Chak mom,

公司點呀? 都係咁忙? 有一日成 270 客啝...... 咁咪.......
哥哥開學點呀? 有冇同佢轉褓母車呀? 星期三見啦!

hayleymama :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

民房

Sorry,呢排又忙又懶,Max 啱啱打咗18months嘅針,好慘呀,成隻上手臂腫哂,掂吓都喊哂,又發燒,好彩依家退咗燒,早知聽朋友嘅advise去私家打pat pat啦!pepermint mom,第時記住呀!我諗你都喺生個巨B,一定好cute!!如果我冇估錯,你一定開刀啦!你千祈唔好喺咁大食,又唔行吓,否則越嚟越肥,第時好難減!聽講好快有調動,大概1-2個,因為出面有啲人未入過去,希望我哋同hayley mama都有得留低!!

Hayley Mama,
Hayley 真叻女喎果然冇喊,佢有冇放學后講好多學校嘅嘢你聽,我個囝囝就唔多講,我諗女仔會番屋企唱吓歌仔咁啦!我冇轉校車呀,因為問過同學媽咪,佢話喺咁早,等佢早D番去玩吓同同學聯絡吓感情啦!!我想同佢考St.Joesph,好似好啲叻啲,但全男校又驚好naughty,十五十六,不過收先諗啦!
其实呢排2pm後好忙,嗰日其实得240几到啦!你快啲番嚟!!

何媽媽
你仲セ玩失蹤?喺咪揾到鋪喇,快啲出現吓啦!!
我老公要用电腦喇,下次再傾!!Bye

複式洋房

Haley MaMa
我終於買咗手寫板啦!好開心呀。我對腳好似冇咁腫啦,不過昨日医生都話依然勵喎。至於喉嚨發炎已食消炎葯咯。我想因為之前返工忙太辛苦依家一次過病囉!嘩27○個客呀?咪忙死?Haley咁叻女冇喊呀!你陪佢返到幾時呀?好啦下次再傾過啦!我未知開刀定自己生住要睇吓阿b几重先哈哈

複式洋房

Chak Chak Mom,細佬點呀,腫晒呀?咁咪喊7彩?
我都知要運動多D架啦如果唔係.........哈哈....返嚟迫爆件衫就唔好啦!話晒出自名設計師之手,吓嘩?哈哈
調動呀?點調法呀?,我有冇份呀?收到風唔好唔記得8俾我知喎!係呢,嗰個MR VEGETABLE點呀?好嘈呀?屈我呀?得閒CALL我啦

民房

Peppermint-mama,

都未知點調呀,江湖傳聞,應該冇錯,知道一定第一時间話你知!
個嗰Mr. Vegetable 正一奸人一個,明知V.V話過佢聽唔出得嗰隻"U look 巴士",一嚟到話出,想害我!又唔啱"家事",仲話喺你幫佢整,又唔知我哋有哂"歷史"家嘛!總知佢講咗3次被拆穿嘅大話,我發覺Mr P 好過佢好多!!

大宅

ChakChakmom,

你冇一早同細佬食定退燒藥牙??? 有冇用冰袋同佢敷吓? 陰功!!!

比想像中好啦! 問佢都未好識講, 不過老師話佢坐唔定, 同一派茶點未祈禱就食, 真係比佢激水!!!

點解想轉校嘅??? 民生唔好咩??? 第時細佬又可以一齊!!!

都 9 月啦! 都唔知點解仲咁水忙??? 我地都係辛苦命架喇!
大地震!!! 有冇我地份呀??? 敬請第一時間報料!!!

hayleymama

大宅

Peppermit-mama,

有咗手寫板, 係咪寫得好爽呢?
冇咁腫咪好囉! 不過你都要休息多啲! 有乜咪點陳生做囉! 大肚婆幾時都大晒架喇!!! hehehe :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
hayley 算係咁啦! 我陪咗佢 3 日喇! 聽日開始由姐姐試吓自己湊佢喇!
如呀 B 太大, 你叠埋心水開刀啦! 唔使試完, 痛水! 唔掂先再開刀, 要捱痛兩次嘛!!!

hayleymama

首頁

尾頁

跳至