嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章 開心吸收勳章 環保接龍勳章

大家好,最近同先生討論孖胎出世後既安排,工作方面有人處理可以之後以FTM去安排自己時間,屋企有兩狗,頭一個月會請時鐘陪月6個鐘,無人幫手,想聽下過來人意見,bb會自己湊為主,係咪請工人比較好?定係鐘點?

曹夫人

男爵府

過來人分享:
我同老公在職既,個時只請陪月冇工人,我媽媽話過黎幫我手,到孖b出世後,我媽只係陪左我三個夜晚已經頂唔順返左屋企(所以千祈唔好旨意老人家話幫手),坐月期間日頭得我同陪月,夜晚我同老公,其實係好辛苦,因為三個鐘餵一次(我已經唔敢餵母乳)一個b飲完掃完風就到另一個飲,兩個飲完你只係得一個鐘左右休息,之後又再下轉奶,老公上晝返工夜晚你都唔好預佢幫到你幾多,肯幫你你當bonus。

陪月走左之後我已經開始揾工人,因為當我要返工時就會冇人睇小朋友,最後佢地五個月大我先請到工人,唔係個個工人都肯湊孖b, 最後我開始發覺自己情緒出現問題,好難兼顧工作同家庭,似有抑鬱傾向所以辭職做ftm。

而家孖b四歲幾,之前個工人亦都合約完左我亦繼續請工人,我相信到佢地上小學會開始舒服d, 可以考慮唔使請工人。

大宅

回覆:kgm 的帖子

多謝你既分享

我係本人好抗拒有個人響屋企行黎行去先掙扎請定唔請,我先生又無意見,大家對湊孖有幾辛苦又未有idea,又怕遇著麻煩工人,因為啱啱朋友就遇到工人搞大肚下個月生,調返轉服侍佢,唉~

曹夫人

男爵府

我都考慮緊請唔請工人,因為除左孖,我仲有個大仔(3歲幾)要照顧,2邊屋企人都唔住得近,未必幫到手接送返放學。但請工人又唔多夠地方住,因為個大仔到而家都仲要痴住我訓,想佢同工人一間房有啲難度。打孖黎真係失晒預算。

睇錢份上,我要忍忍忍~

大宅

引用:我都考慮緊請唔請工人,因為除左孖,我仲有

原帖由 於 16-07-19 發表
我都考慮緊請唔請工人,因為除左孖,我仲有個大仔(3歲幾)要照顧,2邊屋企人都唔住得近,未必幫到手接送返放 ...
你自己湊大仔嗎?我第一胎孖,所以好鬼煩~~

曹夫人

禁止訪問

男爵府

juliababi 發表於 16-7-19 18:46
你自己湊大仔嗎?我第一胎孖,所以好鬼煩~~
大仔不嬲我自己湊開,佢浄係痴我。

第一胎、仲要孖,冇經驗真係難搞啲。
我原本諗住一個都可以自己搞掂,唔使請工人,而家請工人又搞唔掂住方面。唔請又搞唔掂湊方面。頭痛。
睇錢份上,我要忍忍忍~

大宅

kgm 發表於 16-7-18 23:47
過來人分享:
我同老公在職既,個時只請陪月冇工人,我媽媽話過黎幫我手,到孖b出世後,我媽只係陪左我三個 ...

我個case 同你一樣,湊孖B令到我真係想死,好在找到現在這個工人,頭一個月真係好後悔生小朋友,覺得人生無曬希望,現在就來3個月已經好好多!

男爵府

我老公初時又係好抗拒有陌生人響屋企出現,但冇計當佢自己落手落腳時就知道幾辛苦,尤其當你病左照顧唔到小朋友,你就要有個工人幫輕下你。

又試過一次我仔半夜發燒抽筋,即call白車,叫工人響屋企睇住一個,自己兩公婆就跟白車,如果冇工人姐姐睇你話可以點?帶埋個冇病既仔出入醫院咩?所以到最後我地都係要妥協繼續請工人。

複式洋房

我第一胎係孖女.... 反而無諗得咁覆雜...放產假時我主力湊... 好彩老公晏晝先做野,佢又係夜鬼... 所以我都可以訓到幾個鐘....餵孖b 頭尾要2-3 粒鐘// 跟住訓,一陣又要食..... 真係辛苦既...... 不過見到bbs 對住你笑....咩辛苦都唔記得啦~~~~後黎我99 湊... 頂佢唔順自己resign 湊番........孖女已經3歲幾...啱啱生左細仔3個月,.... 我自己湊........ 好滿足~~~~~~~~~~~~~你要加油呀

子爵府

要睇BB好唔好湊,頭三個月係最難頂時候,每三個鍾餵一次,已經有親戚同我一人照顧一個,我都辛苦到想死,我仔日夜顛倒,都係勁辛苦,到介左夜奶,又濕疹,而家21個月啦,晚晚仲係醒幾次,我冇幾多日係可以一覺訓天光架,我放完產假就搵到姐姐同我媽一人湊一個,我媽成日都話好辛苦,我覺得工人係需要,唔係唔知點搞.

複式洋房

回覆樓主:

我孖女出咗世十幾日
我同老公決定自己湊
宜家開刀傷口埋咗
同埋所有湊b方法上咗手都幾好
老公返咗工 自己湊都幾輕鬆
最重要老公肯幫手 同埋自己心態
好好享受見證孖b成長過程
加油!

大宅

引用:+本帖最後由+Coffeylai78+於+16-7-24+18:11

原帖由 Coffeylai78 於 16-07-24 發表

我孖女出咗世十幾日
我都係以自己湊心態準備中,其實一路有留意d 工人,不過真係睇唔啱,你係自己坐埋月呀???

曹夫人

複式洋房

juliababi 發表於 16-7-25 09:43
我都係以自己湊心態準備中,其實一路有留意d 工人,不過真係睇唔啱,你係自己坐埋月呀???

...

係呀

大宅

回覆:有無請工人需要?

我孖B偏細隻,之前又出又入醫院,攪到我
唔敢埋身要用樽餵確保佢地食到。
一日8餐乘2已經16個奶樽要洗,仲有每餐用過既紗巾同BB衫凈係洗嘢已洗到儍,好在姐姐在我臨生之前到幫到手,唔係我諗我兩公婆會產後抑鬱。

別墅

我有請工人,再加婆婆幫手湊,工人主要煮飯做家務,多左兩個b真係超多野要洗,有工人幫手可以令你多d時間同bb相處,但多左個陌生人係屋企真係吾慣。我個工人做上個月話要返印尼湊自己個仔辭職吾做,宜家我改請鐘點每日三個鐘做粗重家務,冇左工人真係覺得間屋free好多,但星期六日婆婆&鐘點放假真係做死我同老公。請工人前你可以衡量下好壞,但吾請工人都請個鐘點幫你做粗重功夫幫輕下。

首頁

尾頁

跳至