自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

HiPP勳章(2)

見到隔離有人問唔食飯 淨食餸有無問題

我又問下 我仔咁 可以點做
我仔11個月未夠 好煩
今日早上8點半煲粥(蘋果粥) 煲滾後再入保溫瓶

之後我自己早餐食飯 (因餵人奶 早餐食飯)
見佢又想食 就俾咗好少好少飯佢食
老公食麵包 又搣啲佢食(但唔食)
9點半 我餵咗少少蘋果粥佢食
11點9埋身餵人奶 順便瞓覺
瞓到1點 1點半煲返滾啲粥 加埋少少魚肉
食咗2啖唔肯再食 即刻火都著埋 大聲閙佢 閙到喊曬

把鬼火 唔肯食 我倒曬啲粥 唔食由佢唔食
到2點3 老公買咗麥記同我一齊食
到3點3 個仔又扭肚餓 應該想埋身飲奶 我唔肯 結果老公叫我烚蕃薯佢食

烚咗蕃薯&薯仔 都係(10mins)左右
又唔肯食 又喊 更加嬲 唉…
之後餵餵下 都食咗一隻食指咁多量嘅蕃薯

我可以點做 11個月 得8kg都唔夠
以前都肯坐high chair食粥
因為10日前開始再出牙 唔多肯食 所以由佢唔坐chair食。係play mat里面餵
仲要係用保鮮紙包飯團/蕃薯/薯仔連少少菜&肉碎 一粒一粒塞入佢口 都餵到大人碗1/3-1/4碗
以為出咗牙會好啲 結果而家都係咁
情況越嚟越差 諗住1歲戒人奶會唔會好啲

一日三餐係咁 餵到好沮喪吖

子爵府

同一煲粥8點食到1點,仲要返煲。比我都唔想食
蘋果煲咁耐未黃哂羅,仲有無營養架?不如煲下瘦肉,雞呢類咸粥比bb試下。

珍珠宮

環保接龍勳章

紫色線 發表於 16-7-18 17:18
見到隔離有人問唔食飯 淨食餸有無問題

我又問下 我仔咁 可以點做

試下食爛飯仔,加肉加菜/瓜,11個月仲食蘋果粥......

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

bb開始食固時間就要規律d,唔好佢餓又餵dd,隔一陣又餵過,你想12點食粥,就9點開始唔好餵奶,飲飽奶點食粥呢?12點食完,訓下晝覺,7點令先再食第2餐粥,同埋如果佢眼訓想食奶訓我寧願比佢訓,大人眼訓都無心機食啦,bb都一樣架炸,千祗唔好食無定時,培養定時定候食先會食得好

伯爵府

回覆樓主:

你試下蘋果粥咩味?返煲又落啲魚落去咩味?成11個月大可試好多野

男爵府

我兩個仔1歳多d已跟大人食飯
(少油丶少味,大人自己後加味)
你小朋友差不多1歳可以食爛飯
各肉類(豬丶魚丶雞丶牛)加瓜菜煲
多d不同配搭
試下邊樣吸引到佢

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

我覺得你bb進餐無咩規律,我bb嗰時就一日四餐,二奶二固,一定係四小時食一次正餐,下午茶會多一份餅仔或水果咁,如果您地食野成日比少少佢食,佢有機會會食慣左您地d野,唔願食自己份正餐,同埋我無聽過人煲蘋果粥

珍珠宮

11個月,好多款粥同爛飯仔都可以試下

伯爵府

HiPP勳章(2)

豬C9 發表於 16-7-18 17:46
同一煲粥8點食到1點,仲要返煲。比我都唔想食
蘋果煲咁耐未黃哂羅,仲有無營養架?不如煲下瘦肉,雞 ...

其實我之前一日煲3次粥
但都係唔食 蘋果係今日先煲 因見佢poopoo差啲
平時係煲瓜粥 節瓜 南瓜 合掌瓜之類

但都係咁 唔食

伯爵府

HiPP勳章(2)

gracelam 發表於 16-7-18 17:52
試下食爛飯仔,加肉加菜/瓜,11個月仲食蘋果粥......

我唔識煲爛飯 煲咗2次 一次癡底 一次唔熟

我都覺得佢唔中意食粥 生果蓉之類
中意食 乾身少少

但一日三餐都飯 會唔會唔係咁好 ?

伯爵府

HiPP勳章(2)

wrongmary 發表於 16-7-18 17:54
bb開始食固時間就要規律d,唔好佢餓又餵dd,隔一陣又餵過,你想12點食粥,就9點開始唔好餵奶,飲飽奶點食粥 ...

因為未戒夜奶 所以有時瞓瞓下 啜2啖
早上就9-930先食第一餐粥

因為通常1130-12會瞓一個鍾左右
但又慣咗奶睡 所以又會啜下奶
都特登拖耐少少 1點半先餵粥
都唔肯食

之後4-430再啜奶瞓1個半鍾左右

夜晚就7點半左右餵多一餐(以前都係粥,而家係飯)

但呢排係3餐都唔多肯食 無曬辦法

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

紫色線 發表於 16-7-18 18:15

同你平時煲飯一樣之嘛, 只係加多D 水咁解O者..
你都覺得佢唔愛吃生果容, 又會加比佢既~~~....
比佢試下自己手渣食飯啦...可能佢唔鐘意人地餵, 同埋佢食野唔定時, 佢食完早餐, 之後佢肚餓都應該比佢留肚, 食午餐, 唔好埋身奶奶啦...
我女9個月大, 都已經固定時間, 朝早7點幾食奶, 中午12點食固, 3,4點一餐奶, 6點食固, 9點食奶訓覺...

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

HiPP勳章(2)

cherrywong05 發表於 16-7-18 18:04
11個月,好多款粥同爛飯仔都可以試下

其實煲粥 都係用瓜多

蔬菜方面 可以點樣多變化啲 ?
我最多係用節瓜

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你試下1比2份量煲飯仔,佢都唔食可能要食大人飯,又可能出牙仔影響食慾,慢慢來,比d耐性

wcpcelia    發表於 16-7-19 09:12
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

伯爵府

HiPP勳章(2)

lemontea520 發表於 16-7-18 18:21
同你平時煲飯一樣之嘛, 只係加多D 水咁解O者..
你都覺得佢唔愛吃生果容, 又會加比佢既~~~....
比佢試下自己 ...

但佢唔啜奶奶就唔肯瞓
唔瞓到食下一餐時因為太眼瞓 又唔肯食
係咪都係戒奶睡先係主要方法 ?

伯爵府

HiPP勳章(2)

大少爺 發表於 16-7-18 17:58
我兩個仔1歳多d已跟大人食飯
(少油丶少味,大人自己後加味)
你小朋友差不多1歳可以食爛飯

我都發覺佢中意食大人白飯
但餐餐食飯 會唔會唔好 ?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

試下蒸飯,我用4份1杯米,加熟水,加埋瓜/粟米/南瓜,豬肉或魚,一齊放落飯煲蒸12分鐘,再焗一陣,食得。如果加菜,就另外用水烚

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

紫色線 發表於 16-7-18 18:24
我都發覺佢中意食大人白飯
但餐餐食飯 會唔會唔好 ?

便便如果ok,可以開始試食飯啦

伯爵府

HiPP勳章(2)

vkk 發表於 16-7-18 18:23
你試下1比2份量煲飯仔,佢都唔食可能要食大人飯,又可能出牙仔影響食慾,慢慢來,比d耐性
...

其實食大人飯無問題
但我驚佢淨係食飯 唔食餸

營養唔夠全面 而且餐餐食飯 對胃負荷會大嗎?

珍珠宮

紫色線 發表於 16-7-18 18:21
其實煲粥 都係用瓜多

蔬菜方面 可以點樣多變化啲 ?

菜心,南瓜,蕃茄,蕃薯,薯仔,魚,瘦肉,粟米磨蓉,有時又可以煮下abc粉,我有時又會滾個魚湯煲粥比佢食,加油

wcpcelia    發表於 16-7-19 09:12

首頁

尾頁

跳至