自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

蘋果粥焗幾個鐘。。再返煲,你個仔唔食係正常。。
btw.....蘋果用黎煲粥我第一次聽。。
你用下瘦用南瓜呢啲正常野煲粥俾佢啦陰功,
唔識就買本書學下。。

禁止訪問

男爵府

我仔同你一樣,都係11 個月大,成日都係食2-3 淡就唔肯食。現在我知佢係食幾淡,我分3 次餵飯仔,每次幾淡,起身食麵包,下午有時都係麵包加埋身。

我都餵到好煩,但我唔會鬧個仔。有時大人都唔知自己想點,BB 都係架。我有時整薯仔粒佢食,整生果佢食。我囝維持9kg 已2 個幾月無重過。

禁止訪問

伯爵府

恕我直言,樓主應該加強一下廚藝
我真係從未聽過蘋果用黎煲粥,可能本人真係好憎食粥,所以更加明白要整d好食既粥畀阿b食lo
同埋聽你講到咁少花款,我而家都早上煮粥,晚上煮星星粉阿b食
我覺得成日食粥真係好慘~買個bb粥煲啦,勁方便,不過要提早d煲,臨食我先蒸送,蒸完撈落去即食架喇
我b而家下星期就8個月,差唔多18磅

伯爵府

紫色線 發表於 16-7-18 22:26
其實我想戒奶睡&夜奶
如果得返夜晚睡前奶&早奶 咁我都可以餵到佢自然離乳

先介夜奶。你哄距訓左之後,醒就唔再俾。係會喊,喊到累又再訓返。Sleep train 幾日就可以一覺訓天光了。距介左夜奶其實就已經學識左醒左點樣自己再入睡。之後就容易搞好多。

伯爵府

紫色線 發表於 16-7-18 21:53
因為要整到一團團塞入佢口
如果係麵或烏冬 都唔知點餵

星星粉或者bb貝殼意粉

烏冬煮完剪短就搞掂

伯爵府

HiPP勳章(2)

jeremylui83 發表於 16-7-18 23:53
蘋果粥焗幾個鐘。。再返煲,你個仔唔食係正常。。
btw.....蘋果用黎煲粥我第一次聽。。
你用下瘦用南瓜呢啲 ...

其實蘋果&魚 呢個配搭 係3個月都未必有一次

平時係肉(雞肉or豬肉) 配瓜多

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我細女細個又係唔鍾意食粥,好快就開始食爛飯。通常煲湯留多d冰左做冰粒,之後用黎煲爛飯

佢識坐之後我就比佢自己食,佢開心好多,雖然都係食得少

要明白每個小朋友食量都唔同,大人都會有部分係食得比較少架啦!唔好迫bb食,越迫越衰架(我細女細個都係少食寶寶,試過一日只係食大半碗飯

同埋出牙會好唔舒服,可能影響到佢唔想咬。加油呀
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

引用:Quote:豬C9+發表於+16-7-18+17:46+同一煲粥

原帖由 紫色線 於 16-07-18 發表
其實我之前一日煲3次粥
但都係唔食 蘋果係今日先煲 因見佢poopoo差啲
平時係煲瓜粥 節瓜 南瓜 合掌瓜之類
Popo 差更加唔好食太多蘋果,蘋果鐵質高,試下食蕉,木瓜等

珍珠宮

長通粉、通粉呢d咪可以自己揸住食,你逐舊餵又得,長通粉仲可以釀d瓜蓉肉蓉入去

子爵府

紫色線 發表於 16-7-18 22:26
其實我想戒奶睡&夜奶
如果得返夜晚睡前奶&早奶 咁我都可以餵到佢自然離乳

日頭固體食得好,夜奶就會易介,同埋其實到一歲最好可以連續訓到天光,咁對腦部發展會好好,我仔都係人奶b,家陣2歲半仲餵緊,固體一樣食得好好,埋身餵奶 唔係為左填飽個肚就算,而係比到好大滿足感 安全感比我仔,所以你話因為想生多個所以打算餵奶粉,呢點係無需要,因為就算大肚都可以餵人奶,食物方面,如果佢鐘意食大人野 可以準備啲無落鹽糖既餸比佢,因為我覺得啲粥個款好唔吸引,同埋11個月大 係唔應該繼續食粥,會影響口肌,口肌有問題,亦會影響講野。

公爵府

你試下用電飯煲煮飯仔(比平時我地煮飯多少少水)、可以節瓜蒸肉餅、

伯爵府

畀面勳章

回覆:又係餵BB固體問題 - 11個月B

11個月可以食爛飯+肉碎(豬、牛、雞都得),餐餐食蔬果粥,係人都厭啦!而且唔食就唔好鬧,bb以後會驚咗食飯。其實通粉、麵都係一啲好嘅選擇!

男爵府

開心吸收勳章

紫色線 發表於 16-7-18 17:18
見到隔離有人問唔食飯 淨食餸有無問題

我又問下 我仔咁 可以點做

唔好怪我比較直接, 你煲的粥應該唔太好食
我仔10 個月,咩都食,我都係餵人奶, 一日兩固加3 餐奶, 養到肥肥白白。 菜粥瓜粥咩都願食烏冬,自製麵包, 饅頭, 生果,全部自己拿黎食! blw 加食粥都好叻!

我覺得小朋友唔識的,係家長令到小朋友咁, 呢個係我的兒科醫生講, 你唔好生第二胎住吧,一個都搞唔掂,仲黎多個你點照顧好。
呢度好多姐妹比意見你, 其實問大家, 或者買書學下都好好多, 加油!

男爵府

蘋果粥乜味架?
酸?
俾我都唔會想食囉!
佢唔食好正常。

男爵府

烚薯仔有無加奶撈黎食?否則無味佢點會食。
另外我小朋友唔食薯仔,所以可能佢都唔喜歡者。

男爵府

開心吸收勳章

紫色線 發表於 16-7-18 17:18
見到隔離有人問唔食飯 淨食餸有無問題

我又問下 我仔咁 可以點做

我記得之前同你傾過
我仔個時都唔願食粥,成日食到成身成頭都係, 現在幾個月後已經慢慢變好,
仲食得好好! 其實你bb都可以食得好的, 試試我們的方法,應該有改善。

伯爵府

回覆樓主:

我覺得樓主最吾好時間吾定時,個 b訓就餵幾啖。個零鐘又食其他野更係無餵口啦。格夠4個鐘先餵粥仔,爛飯仔。我自已中意薯仔,蕃薯,蕃茄。洋葱,菜心。加肉碎,魚肉個 d.
我都係人奶媽。吾好比呀 b做人肉奶咀呀。

首頁

尾頁

跳至