心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

他是大陸人,佢係一個好上進的人,而且佢的心思都是放在事業上,看上去也不是'sa sa滾',現在佢還繼續進修,之前佢都想跟我計劃將來,但現在佢讀書,沒有再提過結婚了
而我現在也在進修,當初願意同佢發展係因為跟他在一起不會騷擾我讀書,但原來發展下去會有很多問題。例如:我自己一個人食飯,自己一個人搭車⋯想佢陪伴,佢又唔系身邊有時真的好沮喪,我知道他同樣經歷我所面對的以前,我們會嗌交、冷戰。但我珍惜跟他在一起,已經好少抱怨:mother:
我很快完結我的課程了,但佢的課程開始了,我可以好似佢咁嗎?他不算特別好,但我真的跟他在一起三年。我就是開始得閒,我開始想結婚,但現在佢好少提,只提工作,有時候一起買買六合彩,日子就這樣過了。我同佢這樣好嗎?我係一個破碎家庭長大的人,爸爸和媽媽感情不是太好,爸爸已經走了,媽媽老了,我也老了現在經常害怕失去,有時候訓得好差
有時候,我會覺得我跟男朋友會不會很快分手??當初的甜蜜好短暫咁

子爵府

你返大陸發展囉
除非你喺香港高薪厚職㗎啫

公爵府

回覆:異地戀好痛苦,可以維持多久?

幾多歲?

大宅

skyfree333 發表於 16-7-19 09:31
幾多歲?

就快32喇

我們都懂得感恩,因為不是所有事都理所當然的

大宅

鳥嘴123 發表於 16-7-19 08:30
你返大陸發展囉
除非你喺香港高薪厚職㗎啫

謝謝你的意見

公爵府

引用:Quote:skyfree333 發表於 16-7-19 09:31 幾

原帖由 moniquehappy 於 16-07-19 發表
就快32喇
你地會唔會慢慢淡淡下分手。。
32要走就要快唔等得了。。
不過你初初高係貪佢唔阻你讀書
姐係你兩個一向好獨立?

大宅

skyfree333 發表於 16-7-19 10:18
你地會唔會慢慢淡淡下分手。。
32要走就要快唔等得了。。
不過你初初高係貪佢唔阻你讀書
呵呵~~

瑪瑙宮

如果結婚, 係您上去, 定佢落黎? 您有呀母响呢度要照顧, 係咪佢落黎?

大宅

Nancy20090615 發表於 16-7-19 12:52
如果結婚, 係您上去, 定佢落黎? 您有呀母响呢度要照顧, 係咪佢落黎?
我未諗到呢d.對我嚟講結婚好長遠~~父母婚姻不愉快,唔想到時係一個惡夢.
我有想過同佢結婚, 因為阿媽都幾鍾意佢. 但有時阿媽都覺得結婚未必係好事....
發展異地已經好難,再加上自己父母不愉快的結局, 有時候好想分手... 唔想連累人.
畢竟人地在一個愉快家庭長大, 有阿爺阿婆阿爸阿媽姐姐, 有時睇見會好羨慕......
如果結婚,我希望喺香港啊!但人家屋企人未必喜歡!我見過佢阿媽好似有d微言.......又或者係我自己多心

瑪瑙宮

moniquehappy 發表於 16-7-19 13:47
我未諗到呢d.對我嚟講結婚好長遠~~父母婚姻不愉快,唔想到時係一個惡夢.
我有想過同佢結婚, 因為阿媽都幾鍾 ...
已拍拖幾年, 連呢 d 都未諗過? 您話您想响香港, 佢都會想响上面, 呢 d 好基本要有共識先談結婚喎.

大宅

回覆:異地戀好痛苦,可以維持多久?

樓主有諗過結婚,但又話有d嘢無諗到咁長遠!其實都幾矛盾~我明白有時女性會受到年齡因素而心情不安,但如果有心就要計劃清楚.
首先要有目標,再同男朋友講你想點做.如果你自己都唔清楚想點,你男友更加唔會知點配合你.又或者你男友可能都有佢嘅人生目標呢?咁你哋兩個要夾夾,夾到就一齊去實行,夾唔到樓主再考慮呢段感情係咪要繼續.

大宅

Nancy20090615 發表於 16-7-19 14:16
已拍拖幾年, 連呢 d 都未諗過? 您話您想响香港, 佢都會想响上面, 呢 d 好基本要有共識先談結婚喎.
...

謝謝你,我會慢慢跟佢商量下

大宅

p_s 發表於 16-7-19 14:21
樓主有諗過結婚,但又話有d嘢無諗到咁長遠!其實都幾矛盾~我明白有時女性會受到年齡因素而心情不安,但如果有 ...

謝謝你,我會想想

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

moniquehappy 發表於 16-7-19 13:47
我有想過同佢結婚, 因為阿媽都幾鍾 ...
ha..ha..香港同大陸都唔係好難相見.

別墅

總有一邊要犧牲架啦

大宅

Angel5320 發表於 16-7-19 16:38
係你既不會走,不是你的不須留,做好自己本份先~加油~

嗯,人長大了,覺得你講得岩,做好自己本分最實際:mother:

大宅

20150618bb 發表於 16-7-19 16:58
ha..ha..香港同大陸都唔係好難相見.

係,其實想見面好容易,但之前我要返學返工做功課考試,其實佔據我大部分都是呢d野,而佢好多時出差,所以有好有唔好,希望走下去吧!這是一個緣,總要珍惜!

大宅

mslung 發表於 16-7-19 17:53
總有一邊要犧牲架啦

別墅

回覆 moniquehappy 的帖子

真係要坐低好好溝通下,外人幫唔到咁多

首頁

尾頁

跳至