婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有無99對自己好好呢? 返而自己媽咪下下講$$$又計較?

大宅

好媽媽勳章

我係呀....媽咪一見我,就會叫我去街,買咩、食咩、都係我比$$$。但相反 奶奶 同佢去行街,飲荼,唔會要求我地比$$$。試過一次 媽咪話 TV 壞左,問我可唔可以買比佢。我都無托手踭,之後有次家庭聚會,家姐同我講 話夾左 $ 買 TV 比媽咪,問我比左 $$未。因無比 佢知媽咪會唱通街,好心提我。但我好嬲 同家姐講 : 部 TV 我已 full pay 電器公司了,媽咪無同我講係夾$。當然我無踢爆媽咪啦,媽咪收左 $..同時 又有 TV

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

never....雖然我99已經死左好多年(我直情未見過佢)
但我相信無人可以取代到我媽咪既崇高地位....我永遠都咁愛佢
連我老公都成日讚我媽咪架

[ 本文章最後由 瑤瑤~ 於 08-10-31 17:21 編輯 ]

大宅

幾時都係自己阿媽最好, 人地阿媽即係人地阿媽....

大宅

我99唔會比我媽媽差, 佢好愛錫仔女 (包括我同囡囡). 相反媽媽好女强人, 好少過問我地幾姐第, 不過好彩我家姐對我好好.

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 moontsui 於 08-10-31 17:15 發表
我係呀....媽咪一見我,就會叫我去街,買咩、食咩、都係我比$$$。但相反 奶奶 同佢去行街,飲荼,唔會要求我地比$$$。試過一次 媽咪話 TV 壞左,問我可唔可以買比佢。我都無托手踭,之後有次家庭聚會,家姐同我講 話夾左 $ 買 TV ...

我個太99咪又係咁....佢老人家好鍾意周街執紙皮、膠樽等等變賣....又辛苦又唔衛生(因為佢會儲埋一大堆0係屋企之後先一次過拎去賣)
咁我老公每個月都比幾千蚊零用錢佢架啦....又幫佢交晒d屋企費用....太99應該夠錢洗架....但唔想見到佢咁辛苦....就話每日再比多$10佢叫佢唔好再執街上d野啦(佢每日d野都唔值$10啦)....太99即刻收錢....但之後老公發現佢收左每日$10原來仲有再執野去賣....食兩家茶禮不知幾和味....一怒之下每個月淨係比返幾千蚊零用佢就算:;pppp:

男爵府

我6299都左休, 一個月都係夠几千元強積金同埋生果金生活, 但從來都冇開口問我地要錢, 因為佢地知道我地個個要供樓hkd13000.

由於年頭咁結婚,所以自己都比較手緊, 直到上個月我地就各自俾2000家用俾99同媽咪. 點知我媽咪收都唔收, 咁c6就叫我開個a.c幫我媽咪存起來..而99..雖然收左 , 但佢話唔想我地辛苦, 都係幫我地存起來. 以後我地有需要, 會俾反我地..真係唔知點講, 我同c6成日都叫佢地去買d野來補下, 佢地平時真係好節約..唉..我地都唔想佢地咁的年齡都享唔到福..

所以得閑都會盡量多陪下佢地..

珍珠宮

原文章由 iampaulineko 於 08-10-31 17:40 發表
我6299都左休, 一個月都係夠几千元強積金同埋生果金生活, 但從來都冇開口問我地要錢, 因為佢地知道我地個個要供樓hkd13000.

由於年頭咁結婚,所以自己都比較手緊, 直到上個月我地就各自俾2000家用俾99同媽咪. 點知我 ...

你真係好好彩....連99都咁識體諒你地
我太99就完全相反喇....八十幾歲人....積蓄都有接近百萬....無入老人院又無咩大病痛....有我老公每個月比幾千蚊佢做零用....再另外幫佢交埋屋企雜費....又買齊日用品比佢....每個星期返去探佢都請佢去食飯飲茶...過時過節又另外比錢佢
佢一d都唔知足不特止....仲次次都好多野complain....嫌三嫌四(明明好少事甚至無事都要嘈到拆天)....自己無記性無手尾又一定賴係我地偷左佢d野....幫佢搵返之後淨係識咀藐藐話「我鬼知咩」
睇錢更加大過天....有時我老公出左糧唔記得即時禁錢比佢....即刻好似大耳窿咁發爛渣追數....我諗如果比少一個崩(未試過)可能佢會即刻拎把刀斬死我地

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點都係媽咪好啲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我媽咪係好煩,但永遠無同我計錢....只係鍾意唔停咁講野...
我奶奶係超好人,佢既性格比我媽咪好好多...不過自己亞媽一定錫自己ga啦..所以都好難分邊個好d...但如果撇除大家既關係,我奶奶絕對好過我媽咪...

水晶宮

原文章由 瑤瑤~ 於 08-10-31 18:06 發表

你真係好好彩....連99都咁識體諒你地
我太99就完全相反喇....八十幾歲人....積蓄都有接近百萬....無入老人院又無咩大病痛....有我老公每個月比幾千蚊佢做零用....再另外幫佢交埋屋企雜費....又買齊日用品比 ...

講真既...你太99好有老人癡呆癥初期癥狀WOR...帶巨睇下醫生吧...
少奶奶的身份,丫頭的命...

複式洋房

mum...我諗都好難mouth: (i'm singel), cause 我媽咪好好架, 係我心目中都好難有人可越過佢 , 我情願有個好老公

珍珠宮

原文章由 54heima 於 08-10-31 23:26 發表

講真既...你太99好有老人癡呆癥初期癥狀WOR...帶巨睇下醫生吧...

其實我都唔知....不過佢對於幾十年前到而家每個親友對佢既恩恩怨怨佢又記得好清楚架喎....仲次次見親面都會如數家珍咁數晒出黎....驚死我地唔記得邊個幾多年前借過佢幾多錢唔還....邊個對佢唔好唔理佢咁(仲要次次都講到好激動好似岩岩發生咁)mouth:
不過都無用啦....你估我話帶佢睇醫生佢就去咩....如果可以我直頭想同佢睇精神科啦(我覺得佢有被迫害妄想症同埋躁狂症)
佢條頸仲硬過舊石....一個唔好彩佢仲周圍同人講話我地以為佢痴左線迫佢去睇醫生我地仲大鑊呀
我都唔敢奢求佢會有一日正常返....而家唔洗同佢一齊住已經萬幸喇

禁止發言

男爵府

絕對唔會, 就算到我死左個日我都係咁講, 因為我媽咪實在太鍚我啦!

我99對我好, 不過唔夠媽咪對我咁好!

大宅

我同你一樣,同佢飲茶永遠唔會比$,坐月又唔入黎幫我,返而99幫我買餸,雖然係煩啲....

060905,好羡慕你有個咁好既媽咪...

原文章由 moontsui 於 08-10-31 17:15 發表
我係呀....媽咪一見我,就會叫我去街,買咩、食咩、都係我比$$$。但相反 奶奶 同佢去行街,飲荼,唔會要求我地比$$$。試過一次 媽咪話 TV 壞左,問我可唔可以買比佢。我都無托手踭,之後有次家庭聚會,家姐同我講 話夾左 $ 買 TV ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我99永遠都唔會好得過我媽咪!!!!

大宅

原文章由 JLRLCH 於 08-10-31 17:01 發表
你地有無99對自己好好呢? 返而自己媽咪下下講$$$又計較?

錢方面...99絕對好過我ma多多聲....因為我ma眼中只有

大宅

same as my mum...

原文章由 Mrs.Fan 於 08-11-1 10:28 發表

錢方面...99絕對好過我ma多多聲....因為我ma眼中只有

大宅

媽咪始終最好.... 我由大肚到坐月都係媽咪照顧,囡囡由出醫院到而家3歲都係媽咪湊.媽咪真偉大我囡囡最愛都係婆婆,媽咪地位冇人可以代替

首頁

尾頁

跳至