論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

今年5月開始第2個约
即系佢今次回鄉系entitled 7日定14日假?
我要比幾錢佢呢?
佢話我要比 20日粮 (本月做到20號) 加 200 蚊travel allowance 加 14日大假既錢
total =4817
系咪佢計得對?
請指教

水晶宮

ganggang 發表於 16-7-19 22:37
今年5月開始第2個约
我要比幾錢佢呢?

第一年有7天大假
第二年亦有7天,
即第一份合約共有14天大假。
現在工人回鄉一個月, 其中包括14天大假, 其餘的是否no paid leave??

假設工人做到20號, 而糧期是每月的最後一天.....
1) 7月份的糧正常出, 其中包括21-31/7 的9個工作天(即9日大假)。
2) 8月份的糧, 包括: (a) 1/8-5/8 的5個工作天(都係工人的大假), 要比人工; (b) 工人放no pay leave之後回港resume duty起至8月最後一天, 要比人工。

出於保障自己, 僱主可在工人回鄉前出7月份糧比佢。到工人8月尾回来, 先至出8月份糧比工人。

男爵府

ganggang 發表於 16-7-19 22:37
今年5月開始第2個约
我要比幾錢佢呢?

唔明?佢完上一個約時有冇放過假?
如冇,佢黎緊呢14日係有薪假期,你仲要俾每程100元的交通費(即佢由香港回老家,以及假期完了,由老家來香港的交通津貼)。但呢14日有薪假期你不用額外出錢,佢返黎香港夠期出糧出返正常月薪就可以。
如佢已經起續約時回鄉,5月到而家得2個月,佢應該得半日有薪假期

珍珠宮

好媽媽勳章

macvn123 發表於 16-7-19 23:00

唔明?佢完上一個約時有冇放過假?
佢第一年回左鄉7日,今次回鄉系當5月完约果次,即系今次有薪既其實系7日連埋d 星期日?
佢20/7~20/8 都番鄉下
即系點....

水晶宮

ganggang 發表於 16-7-19 23:50
佢第一年回左鄉7日,今次回鄉系當5月完约果次,即系今次有薪既其實系7日連埋d 星期日?
佢20/7~20/8 都番鄉 ...

總之工人第一份約係有14天大假, 佢之前有放大假, 呢次佢回鄉放假咪放埋餘下的大假 lor.

你作為僱主, 上勞工署睇下家傭每年有幾多annual leave, 及要白紙黑字寫低工人在咩日子放咗幾多日annual leave. 有時d jm 唔知你完全實況(因人地答你係以你提供的資料来答), 可能比你的資訊就會不全面, 什至出錯

男爵府

ganggang 發表於 16-7-19 23:50
佢20/7~20/8 都番鄉 ...

7月20-8月20日回鄉,第一年已放7日有薪假,咁即係:
7月糧:只出到7月27日(7月20、21、22、23、25、26、27日呢7日有薪,7月28-30日屬冇薪假,你出27日糧俾佢再加200元交通津貼。27日我會按4210*12個月/365日=138.4(或者齊頭140)日薪咁計返27日糧俾佢。
8月佢返來香港後,由8月21日開始計,共11日,出11日糧。
如有錯誤,麻煩各位媽媽指正

水晶宮

macvn123 發表於 16-7-20 00:16
7月糧:只出到7月27日(7月20、21、22、23、25、26、2 ...

我都係咁計。

不過, 7月20日, 如果工人係早機出發, 佢就由呢日起開始放假; 如果夜機, 佢日頭又有做野, 我会當佢呢日係工作天, 假期由21/7 開始計

珍珠宮

好媽媽勳章

birdbird 發表於 16-7-20 07:11
我都係咁計。

不過, 7月20日, 如果工人係早機出發, 佢就由呢日起開始放假; 如果夜機, 佢日頭又有做野, 我 ...
唔該晒你地幫我計,佢第一年無放7日,之前番果7日我系扣人工比佢番去,即系佢e 家有14日paid annual leave, 我系明呢點,但 佢e 家同我argue 話呢14日除左正常出粮(唔扣錢) 之外,仲on top 比多14日人工,系咪架?
即系佢叫我佢上機錢出34日粮加allowance 比佢
請指教

大宅

ganggang 發表於 16-7-20 09:39
唔該晒你地幫我計,佢第一年無放7日,之前番果7日我系扣人工比佢番去,即系佢e 家有14日paid annual leave, ...

paid annual leave仲要on top比錢佢?!
佢係咪發緊夢呀
其實同我地打工一樣之嘛,我地放有薪年假公司會照出糧(假設係連續性合約下的權益),唔會on top再出架

我諗你工人係誤會左paid annual leave嘅意思,意思係佢放假,但僱主照出足糧,又何來on top要再比呢

子爵府

合约係两年有14日假,何來14日加14日?

你叫佢去問勞工處,或agent

佢今日要上機,你咪俾佢14日加$100,其餘,番嚟再計, 你又唔會走佬,叫佢唔使驚

子爵府

ganggang 發表於 16-7-20 09:39
唔該晒你地幫我計,佢第一年無放7日,之前番果7日我系扣人工比佢番去,即系佢e 家有14日paid annual leave, ...
咁出34日糧又啱喎
7月20日加14日假期,咪34日

又何來14日加14日?

水晶宮

細姐姐 發表於 16-7-20 10:00
咁出34日糧又啱喎
7月20日加14日假期,咪34日

佢要14日大假錢, 得㗎, 成個月假期當no pay leave lor

水晶宮

回覆樓主:

工人今日上機, 你出7月份人工比佢, 叫佢返黎自己同勞工署計掂條数

珍珠宮

好媽媽勳章

melolo317 發表於 16-7-20 09:52
paid annual leave仲要on top比錢佢?!
佢係咪發緊夢呀
其實同我地打工一樣之嘛,我地放有薪年 ...
咪系lor, 我打去1823問都系"唔扣錢"感解,唔系on top 出多14日粮佢話之前其他employer 不lau 系感比wor
唔該晒你

水晶宮

ganggang 發表於 16-7-20 10:21
咪系lor, 我打去1823問都系"唔扣錢"感解,唔系on top 出多14日粮佢話之前其他employer 不lau 系感比wor
唔 ...

我最討厭工人話之前僱主呢樣果樣, 人地咁做但我唔做, 唔代表我錯。工人再咁厭煩, 我會叫佢揾番以前d僱主請佢。

大宅

很簡單,總之放大假照出糧,若放多啲假,就扣人工(無薪假).出糧按正常日子出,若放緊假,可等佢回來出.

男爵府

macvn123 發表於 16-7-20 00:16
7月糧:只出到7月27日(7月20、21、22、23、25、26、2 ...

請問如果工人請一個月no pay leave,那麼這個月當中有4個週六應係佢嘅休息日,這4日需要計人工畀佢嗎?謝謝!

子爵府

冇做嘢,何來休息日?

大宅

cindywy 發表於 16-7-20 20:55
請問如果工人請一個月no pay leave,那麼這個月當中有4個週六應係佢嘅休息日,這4日需要計人工畀佢嗎?謝 ...

樓上講得啱,冇做嘢何來休息日?
休息日係工作每七日而earn 返嚟的,否剛整個no pay leave都係唔會有錢

侯爵府

cindywy 發表於 16-7-20 20:55
請問如果工人請一個月no pay leave,那麼這個月當中有4個週六應係佢嘅休息日,這4日需要計人工畀佢嗎?謝 ...

No pay leave 一個月(假設1/8-31-8),咁7/8,14/8,21/8,28/8,呢4個星期日不是她的休息日,不用付。
但假如她有14天有薪假,連續放,期間的2個正常休息日要補回給她,換句話説,好像感覺變成有14+2=16的假期 都有薪。用8月做例,她放1-16/8,其中7/8及14/8是有薪假期間的休息日,有薪的。

首頁

尾頁

跳至