在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有時唯有忙裡偷閒下啦~~~
仔仔幸好返全日k1的(8:45-4:30)
女女7個月仍是訓得比較多
所以仔仔返學女女又訓時就可以休息下
我自己比較懶一星期只抺三次地
每日煮飯也煮得簡單d~~
所以都仲有些自己上下網的時間
不過要同d朋友出街就好耐都無啦~~~~
唉~~~!

別墅

原文章由 Hoining 於 08-11-1 19:39 發表
你好犀利ar,3個都搞得掂,你的仔仔有幾大?我一個都已經搞到我

我同你差吾多, but我要照顧3個仔仔, 都無工人一腳踢...

別墅

成日想放假,到老公放假時答應佢揍,等我放下假時,我又唔拾得.

子爵府

唔好唔開心啦,
我先頭情況都好似你咁,
所以而家啊女一到兩歲就俾佢返幼兒園,
而家先輕鬆d。
忍耐吓啦,到佢返學就好d架喇!
加油!

大宅

哈哈. 終於都有人感同身受喇......

我同你地個情況咪又係一樣.........我做 左全職媽咪3年半, 咩都要自己親力親為. 以前個女細, 去街巿都係用揹帶, 真係好辛苦. 我個女到而家, 返緊k1, 其實都算痴身. 不過佢好生性, 咩都識咩都明. 佢知道媽咪好辛苦, 好大犧牲去湊大佢同教佢.

所以我覺得係值得.

我地有機會做全職媽咪, 其實都好幸運, 好多人想自己湊都冇計. 所以我地應該比多d耐性同愛心, 教好個小朋友. 我地自己湊佢, 行到出去真係唔同. 因為我地同小朋友, 個關係真係好close.

大宅

好媽媽勳章

我成為全職媽媽已經9個月...開頭都覺得O.K....因為BB細個既時候只係食同瞓...但仔仔越大越痴身...又成日扭計...有時連食個公仔麵都無時間...加上我有2隻狗狗...其中1隻患上末期CANCER...已經食唔到...行唔到...我一個人照顧佢地...真係覺得好吃力...我都好想放下假...但又唔放心交比老公照顧...因為佢都係一個要人照顧既人...心情都好低落...好辛苦呀...

大宅

我有時都會覺得情緒好低落, 始終日日都好似要同個仔同埋d家務博鬥咁... 不過要down都唔好down太耐, 要好快收拾心情!! 有時聽見有人話自己唔水做好舒服, 日日都可以懶, 但我可以話, 而家比以前返工既我辛苦百倍! 以前幾辛苦, o係公司做到半夜都仲有收工既時間, 在公司得返半條人命時都仲可以去下飲水抖一下... 而家, 時間不由得自己去完全控制!! 亦都冇得收工!

不過, 我地同小朋友既親子關係一定好好多! 大家加油~

[ 本文章最後由 Barbie_jj 於 08-11-6 21:51 編輯 ]

別墅

我全職左2個月咋,不過我比較好彩, 自從有左, 99將間屋1開2俾左半間屋我地住,佢就住係隔離,晚上過去佢度食, 佢得閒就過黎睇下bb,我要出去佢又會幫我睇,唯1唔好就係隨時會有人入屋,同埋有時同99照顧bb既方法有d唔同,同埋有時老人家衛生意識唔係好得咁囉. 仲有我老公都好肯幫手做家務, 除左洗衫掃地一定係我之外,大部份都係佢做,連隻狗都係佢照顧, 所以我都最少一星期出街一次, 出去食餐飯放下自己假.

複式洋房

我做左全職媽媽9個月,之前從來無想過是這樣的辛苦。呢9個月以來只有病,先有有一個鐘sick leave去睇醫生,真係從來無停過。c6成日話放假幫我手,但次次放假一係瞓到黃朝白晏,一係就越幫越忙,因為佢跟本做唔慣家務。成日話幫輕下我,其實咪又係要照顧埋佢。
真係越做越沮喪,之前亞仔仲細,辛苦小小,揹住佢都仲可以去行下街,shopping下,現在佢越來越重,揹住佢去下超市以經想死,跟本無可能行街。試過用車車,點知原來香港大部份商店都好鬼窄,入到去都轉唔到灣。唯有window shopping。
阿仔越來越大,瞓覺時間又越來越少,想襯佢瞓左上下網都唔得。真係咩娛樂都無晒!
近來成日想去返工,咁就唔駛咁辛苦啦!

大宅

個囡快5歲, 做足咁多年全職媽咪, 有時星期五夜晚放在亞媽屋企過夜, 同老公可以出下街, 叫做放一晚假. 但而家個囡知道我地去街無帶埋佢去, 會識講你地去拍拖啦, 唔駛理我啦. (不過講時好似有骨).

大宅

其實如果我想放假都可以嘅,有時老公放早,我咪夜晚同d朋友出街,如果兩公婆想拍拖,咪將個仔帶返去婆婆到,返到去有表哥同佢玩,佢都開心架,有時我地兩公婆會返大陸按摩tim

伯爵府

全職媽媽想放假的話,如果無工人,奶奶or自己阿媽幫手,其實都幾難,如果唔係,唯一就係叫老公頂硬上放假幫下手,咁自己就可以出下街咁囉~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我會襯阿女上課時間行下街當放假,不過真係有一整天假,我個心都會"羅羅遠",所以做左阿媽至覺得"媽媽真偉大"

子爵府

好媽媽勳章

真係多謝大家!

其實都只係想呻吓,諗唔到都有好多人同我一樣。

我會加油嫁喇,希望大家都努力啦!

(阿仔快d大個,快d番學,我就可以free d 喇!哈哈~~)

首頁

尾頁

跳至