懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

唯有靠我地好好咁教育下一代,要有同理心,我唔想我既仔女變到而家d人咁冷血, 諗起去日本搭地鐵,d關懷座係唔會有人坐,就算係繁忙時間, 教育真係好緊要

子爵府

近幾年啲人玩電話呢個習慣,真係好差,啲人又玩到中毒,根本只會活在自己的世界裡,其他人其他事都唔關佢地事,對其他人的需要係完全睇唔到亦唔會關心!

男爵府

Jm們,唔好expect上車有人讓位,你會好過啲,冇希望就失手望少啲

男爵府

lala_lala72 發表於 16-7-23 13:39
唯有靠我地好好咁教育下一代,要有同理心,我唔想我既仔女變到而家d人咁冷血, 諗起去日本搭地鐵,d關懷座係唔 ...

香港依家唔係只有香港人,已經比好多丈陸移民黎香港嘅人銅化左,所以教育文化水平已經拉左落去。

複式洋房

我都未試過比人讓座。剛剛旺角上車有關愛位坐㡳左,隔離係個後生女。之後太子站有個婆婆推住車餸上車,不斷企係我面前攘黎攘去仲要比説話我聽........隔離個女仔一D感覺都冇

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

講起呢個topic, 岩岩我係尖沙咀聽完講座,又抽住一大袋禮物包,6個月緊係手腳慢啲架啦~我係月台比一個男人撞到我撞埋左度幕門,果下就真係堅嬲,當我有反應鬧人果陣門已經關左。。後面都有人出聲罵佢有冇咁心急呀~ 本身都唔期望有位坐架啦,但體諒下有啲老弱婦孺行得慢得唔得? 唔好一味見車就衝好冇?

大宅

winglll 發表於 16-7-22 13:42
已經5個幾月個肚已經突晒出黎,搭火車啲人都可以望一望你之後繼續坐
仲要今日勁熱火車 ...
就黎9個月, 日日搭巴士返工放工加埋企2個鐘.已經習慣左.
d後生男女霸住關愛座打機, 上網.

大宅

海砂兒 發表於 16-7-22 22:08
我果日搭車見到忍唔住影底!我自己本身5個月但個肚唔明顯,都冇期望會有人讓坐,但呢位姐姐個肚大到咁,全 ...
我日日返工都係咁啊, 我就黎35周.我就好似相中果位媽媽咁!!

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

咁我真係算好好彩,我搭東鐵線,由三個半月開始見肚到宜家六個月,十次有七八次都有人讓座,港人內地人都有,真係好感恩
我愛我家!

複式洋房

我都9個月啦,早排搭地鐵有個男人同我爭位坐,佢爭贏左,之後我係咁啤住佢,佢先睇到我大肚讓翻比我,不過唔係次次有人讓,有次搭地鐵一家大細坐幾個位都唔教下下一代要讓座,仲要小朋友成十幾歲,個老豆繼續扮睇我唔到囉。。過份

複式洋房

回覆樓主:

我就來36週了,日日搭地鐵,都甚少人讓座喇。

珍珠宮

而家好多時都咁樣,不過有時都有唔少好人
唔好太燥喇~

男爵府

回覆樓主:

我8個月都未試過有人讓座,次次我都係自己企埋一邊算,但求d人唔好逼埋黎

別墅

我5個幾月時試過,東鐵企左廿分鐘,有個西裝佬要落車啦先叫我去坐,我都就到啦,真係多謝曬喎!其實佢一早見到我個肚,我覺得呢啲比起唔讓仲cheap,我冇so佢,寧願唔坐,好人卡唔係咁易拎囉!

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

呢啲真係可遇不可求, 睇開啲

通常我會等多一班車/ 企埋一邊唔好俾人撞就算

侯爵府

jessica_tys 發表於 16-7-22 14:25
其實都好睇你坐邊條線, 我返工坐東涌線+港島線, SO FAR 到荔景多人轉車都有位坐, 去到港島線無論返工定放工 ...

無獨有偶,我5個幾月,只有2次有人讓座
都係港島線

家下我無期待有人讓位,但求咪迫埋黎推我就心足

複式洋房

回覆:冇人會讓坐,好燥

我8個幾月都係試過兩個人讓座俾我 其實一個係坐關愛座既婆婆 我當然無坐 但就不斷啤隔離個後生仔 佢同我同一個站上車 著住西裝爭位坐都算喇 點解連隔離個婆婆企起身讓位俾我 佢都可以當睇唔到聽唔到 可以咁心安理得咁繼續坐係度 呢d男人真係唔死都無用

別墅

回覆樓主:

今日坐港鐵,我前面3個十令廿歲嘅女仔,明明見到我大住個肚企喺佢地前面 都扮睇吾到成程喪傾計,其實我冇吾開心冇勞氣,我只希望係有個位比我扶得穩陣,但現今社會有呢D年青一代真係悲哀...

大宅

放開心情, 我每次有人讓座, 都當自己中獎.
你而家先5個月, 有排都未生啦!!
生氣會激親自己同BB.

首頁
12345...6

尾頁

跳至