論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實, 我想講, 無錯, 請工人係抵過請鍾點, 同埋好多野要自己做翻,有時請鐘點的費用可能更是工人一個月人工的1/2 .....
但有D 野, 錢係買唔到...就係開心...

唔係個個咁好彩, 請到好工人..自問對工人好好, 佢當我豬頭炳, 我又送衫,又送袋, 提供靚咖啡, 佢做唔掂, 我同呀SIR等佢訓左,就自己做埋, 染滿工人 M 血 的廁所板, 呀SIR都一星期幫她清潔左2 次, 我再同她講要小心D ..... 佢煮唔夠飯, 我把自己O個 分俾埋佢, 驚佢無力湊我個女 .....

但永遠要同她執手尾, 清潔一定係7 折再7 折, 唔講唔做, 做又唔會做得徹抵, 睇住她(CAM) 可以 3 分鐘抹完地, 衫永遠反轉摺 , 成日天然呆加發夢 , 黎在一星期後就日日問我呀女幾時返學, 返幾點,知道她遲D 返全日, 笑到個口唔識合埋, 晚晚關門洗廚房2 個鐘, 但最後,成個廚房, 爐頭都仲係油,又唔好意思叫佢重做, 所以, 又自己再洗多一次...佢黎左之後, 呀SIR個個星期都肚瀉,呀女定期每日 2,3 次, 原來食物過期發霉照俾呀女(3 YRS)食, 奶樽從來唔拆奶咀洗, 從來唔拾, 玩具只用乾布抹, 煮俾我地食既菜同肉無洗, 水直接用水喉水,講完都係咁。。。我同呀SIR都返工, 一日到黑都係佢同女女一齊,33度中午同佢著長衫長褲,襟泠氯被訓覺 ( 但無開冷氣,無開風扇,無開窗) ...成日見唔到佢係廳, 女女成日自己一個係廳, 只見 女女由早上訓醒就俾電視佢睇直至我放工, 每日至少7, 8 個鐘.女女只係3 歲 !!!.工人就係廚房玩電話(因廚房無CAM) , 成日黑面.最重要係女女變得唔開心, 成日唔係睇電視, 就發呆.工人唔會同佢玩.. 直至她将血淋淋既M 巾 放在呀女牙刷隔離,黑心到呢。。。 想住俾多最後一次機會佢,只要佢講一句仲有心做, 我就會把頭家同呀女交到
手上.....佢話唔想做, OK, 我話你做得唔開心就走, 一個月通知都唔需要俾...第二日竟然同學校,AGENT 投訴我炒佢, 唔俾一個月代通知金她,話我虐待她....

我想講既係, 自從佢走左, 屋企氣氛好左好多,而我可以尊心工作, 唔需要成日睇住個CAM, 唔需要心痛個女, 心理壓力減少左, 同呀SIR 關係好左, 呀女開心好多.....有工人的日子裹, 我相信好多媽媽應該明白個種心理壓力 幾大.... 而今, 個人開心左, 怒氣小左 .....

好慨嘆, 亦好心痛香港的媽媽們....又要搵食又要養家....只可硬食...辛苦你地 !!!!

複式洋房

畀面勳章

辛苦唔緊要,最怕就係工人冇心對個小朋友,對佢成長有唔好既影響。

大宅

所以, 請工人前, 一定好好考慮清楚 !

wcpcelia    發表於 16-7-25 15:57
333s    發表於 16-7-22 17:48

大宅

不幸遇到唔啱的,就要放手,無謂要管,要鬥.
好姐姐仍然有的.
只要懂得尊重,定會找到合適的.

333s    發表於 16-7-22 17:49

男爵府

回覆:由有工人的日子 到無工人的日子

同感,我上個工人都係根本hea 做,bb 成日發呆,煮野清潔又亂黎,我成日因為管工人同老公嘈,有幾個月我係屋企就黑面,到個工人走左,成家都輕鬆哂

大宅

回覆 jeanerin 的帖子

我完全明白都身同感受中, 同你個個差唔多, 正安排, 應不請了, 好煩

大宅

回覆 Mikor 的帖子

我都有同老公為工人嘈

大宅

回覆 smallanna 的帖子

呢個我見到係, 所以呢樣野要佢走才可以改變

水晶宮

我都覺得無工人好似開心好多,我都期待呢一日正式來臨!
請佢返嚟係少少方便,但麻煩多多。
你講嘅基本都中,M巾大字形攤開留俾我哋去執,唉。

禁止訪問

大宅

我也期待衰人走的日子,我不要再擔驚受怕,好好享受和仔女放暑假的日子。

大宅

回覆樓主:

唔使再用工人是一種幸福
我也期待「屋企養少個外人」的日子,可惜我暫時還需要工人

大宅

purple_lily 發表於 16-7-23 00:05
唔使再用工人是一種幸福
我也期待「屋企養少個外人」的日子,可惜我暫時還需要工人

同意!

複式洋房

回覆樓主:

由兩个工人變成無工人,心理好大壓力,奈何無又唔得...兩个小朋友

伯爵府

可否開名,開少少都好

男爵府

可能我脾氣唔好
基本少少手尾我可以執
但如果好似你工人甘
唔洗我出聲我老公已會爆佢
M巾...我老公都唔會幫我扔啦
我只會叫佢即刻扔
電視 從來唔可以俾權力工人開
佢地會由朝開到黑 方便丫嘛 開左就唔洗陪玩
對工人不能太好 你老細都唔會你初初返工就同對你甘親甘好啦

子爵府

jeanerin 發表於 16-7-22 16:03
其實, 我想講, 無錯, 請工人係抵過請鍾點, 同埋好多野要自己做翻,有時請鐘點的費用可能更是工人一個月人工 ...
咁個工人係你屋企做咗幾耐?
印定菲?

第一次請工人?

最後,賠錢送佢走?

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我等到11月工人完約我都吾再用啦……我d仔都大吾使佢陪,佢就日日掛住玩電話,比水喉水我仔番學,吾使九點就入房,㕑房求求其其抹!請左工人十幾年真係化晒!好多野可以自己做就自己做!叫佢話佢都吾想講!吾想再聽到吾知!吾關佢事!吾想再見到黑面!比錢佢仲要睇佢面色!!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

想問樓住而家搵咩人睇女同做家務? 我都好懷念以前冇工人的日子, 雖然要辛苦d做家務, 但好free好自由好happy! 奈何而家細女得一歲, 冇工人唔知可以點

大宅

回覆 Mikor 的帖子

無錯, 真係一身鬆晒... 貼錢買難受

首頁

尾頁

跳至