婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

旅行時以為胃痛,食藥冇用,痛足幾日,回港即看醫生,個e生話我胃抽筋,第二日都係痛,我睇第二個e生,即話我膽炎,又有膽石,入院即晚做手術,仁安做埋單83000,貴過生仔,好彩小朋友放假不用返學,不用接送

伯爵府

chankki127 發表於 16-7-25 10:48
旅行時以為胃痛,食藥冇用,痛足幾日,回港即看醫生,個e生話我胃抽筋,第二日都係痛,我睇第二個e生,即話 ...

係咪要個膽照超聲波。

大宅

瀟灑兔兔 發表於 16-7-25 14:51
係咪要個膽照超聲波。

做電腦掃描

子爵府

回覆 chankki127 的帖子

是否用微創 ?

伯爵府

旅行時以為胃痛,食藥冇用,痛足幾日,回港即看醫生,個e生話我胃抽筋,第二日都係痛,我睇第二個e生,即話 ...

我做微創已經做左接近3年, 頭半年傷口有小小痛, 而家連傷口都見唔到, touchwood, 無膽後食油d既野會肚餓, 痾爛c, 有人話皮膚都會乾等等我咩都無, 未做前既成日痛既感覺無左既, 對我黎講係好好, 當然長久唔知, 呢半天唔好羅重野做運動住, 後遺症人人唔同, 但唔會有太大問題, 唔好太擔心

伯爵府

fatping 發表於 16-7-26 21:04
我做微創已經做左接近3年, 頭半年傷口有小小痛, 而家連傷口都見唔到, touchwood, 無膽後食油d既野會肚 ...

係呢半年

大宅

Adagio 發表於 16-7-26 11:00
回覆 chankki127 的帖子

是否用微創 ?

Yes

大宅

我做微創已經做左接近3年, 頭半年傷口有小小痛, 而家連傷口都見唔到, touchwood, 無膽後食油d既野會肚 ...

我最大問題,就係仲有細囝得三歲,有時要抱,我呢排只係攬下佢,但我驚九月開學後,我要接送,瞓左要抱,如萬一要抱,係未驚傷囗會爆?出院呢幾日,都成日有少少暈感覺

大宅

出院後,每日都痾幾次

伯爵府

chankki127 發表於 16-7-26 22:59
我最大問題,就係仲有細囝得三歲,有時要抱,我呢排只係攬下佢,但我驚九月開學後,我要接送,瞓左要抱, ...

開頭痾係無問題, 你慢慢試下自己, 因做完手術頭一個月最好清淡,鄧肉汁都好, 我果時連鄧2個月黎飲, 之後試下肥牛呀,炒野呀,但最好起屋企試, 因如果真係油就痾你起自己屋企方便d同可知大約食幾耐就痾, 醫生教但我食幾肥都唔痾touchwood, 我同事個老豆做完後食炒菜心, 都未食完餐飯就痾鑊金。 抱小朋友超唔建議呀,傷口真係會痛, 外面好晒入面傷口其實最快要1年先好晒, 有無人幫到手? 無比佢坐BB車得嘛

男爵府

引用:旅行時以為胃痛,食藥冇用,痛足幾日,回港

原帖由 chankki127 於 16-07-25 發表
我果時傷口間唔時痛, 戚戚痛果隻, 維持咗約9個月時間, 痛嘅頻率係隨時間而少咗,大概都係9個月到就無再痛啦!

大宅

大宅

我驗身報告剛剛出來,發現有膽息肉0.2*0.2*0.6mm,請問需要做微創嗎?

伯爵府

guoda1668 發表於 16-8-17 11:42
我驗身報告剛剛出來,發現有膽息肉0.2*0.2*0.6mm,請問需要做微創嗎?

我交比醫生幫我決定, 佢會幫我睇本身既問題而決定, 唔好問人, 真係要問醫生, 睇多2個去評估風險, 我有朋友都有但唔做, 時時痛亦長期睇中醫控制, 我感覺好似袋住炸彈起身

大宅

fatping 發表於 16-8-17 14:46
我交比醫生幫我決定, 佢會幫我睇本身既問題而決定, 唔好問人, 真係要問醫生, 睇多2個去評估風險, 我 ...

多謝回覆!

大宅

請問你病發果陣係點痛法?同邊個位置痛? THX

大宅

靠自己 發表於 16-8-17 18:12

痛過陣痛,位置在心口右邊肋骨下

大宅

靠自己 發表於 16-8-17 18:12

係連續痛

大宅

回覆樓主:

我痛到要嘔……割左膽一年有多,仲係肚疴!

大宅

我係政府做切膽手術. 我好好彩, 遇到個好有經驗的醫生, 做得好, 傷口細, 縫得又好. 係醫院住一晚就出院.

不知道為什麼, 我出院後傷口其實無咩惦痛過, 可能我沒有什麼大動作吧.

手術已經過了6年, 手術後, 就算食油D既野都唔會再痛, 但一定係痾爛c, 我相信這會是終身的後遺症. 會比起會痛, 我情願痾爛c, 因為當初每一次痛, 都真係痛到受不了. 有時會痛到右手右背都會好酸痛的感覺.

首頁

尾頁

跳至