論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

昨日星期日,行沙田一田,見到一位工人姐姐推住一位坐輪椅既婆婆,婆婆鼻插住喉,瘦瘦哋,精神一般

工人姐姐慢慢咁推婆婆行超市,見到得意嘢,會停低,係婆婆側邊細細聲同佢傾計,行行下見到個「鳥取縣」大西瓜,又停低,好溫柔咁指俾婆婆睇,婆婆邊聽,邊笑

個下感覺,真係覺得兩母女都未必咁融洽,好想拍低佢(不過當然無拍啦)

如果你係呢位工人姐姐既僱主,真係恭喜您,你請到好好既工人姐姐!

子爵府

總會有好姐姐的,我試過係醫院探病,見到對面床的姐姐同婆婆一見面就擁抱大笑,可能係無見幾日,姐姐細心為婆婆梳洗同餵食很感動,我問婆婆你同姐姐好好感情喎,佢話係,姐姐跟佢好多年感情很好,婆婆也很和藹,我覺得要保持這樣融洽的關係要雙方都真心付出才可以,好多時老人家會對姐姐呼呼喝喝或發脾氣就無法保持良好關係,我媽媽就是這種老人家,心中很滿意姐姐但總會間中無理取鬧,所以很遺憾不能做到一家人的關係。

水晶宮

回覆樓主:

聽到都很感動
我請嗰啲印傭,帶佢出街都人人話佢哋好,又0鍚我啲細路,不過事實係點只有我自己一家先知。

hsbc005    發表於 16-7-27 00:25

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

男爵府

响街見到人哋d工人姐姐硬係好d...自己果個...唉...

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

我見到呢d硬係會覺得可悲,香港人為左生活,忙到連陪伴屋企人既時間都要交托比工人。
其實老人家最開心快樂就係有仔仔女女孫仔孫女既陪伴,呢個先係最理想既畫面。

ANYWAY,好既工人而家真係好難得。

hsbc005    發表於 16-7-27 00:24

大宅

Absolutely agree.

男爵府

回覆樓主:

係有好工人嘅。 我係醫院見唔少, 不過d婆婆都係nice嗰d.

大宅

Cheddar85ang 發表於 16-7-25 21:39
聽到都很感動。
我請嗰啲印傭,帶佢出街都人人話佢哋好,又0鍚我啲細路,不過事實係點只有我自己一家 ...

對!

男爵府

我媽個工人都係咁。比我仲有耐性。成日氹我媽咪,好錫我媽咪。

子爵府

回覆樓主:

可惜萬中無一

首頁

尾頁

跳至