論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我大女歲半,九月細仔出世,現時做得幾好的印印突然辭職,原來佢一早念住九月翻印尼,唔怪之得三個月前唔需要前雇主比機票翻印尼⋯⋯真係比佢玩死⋯⋯好啦唯有重新請人啦!穩左幾個agent,幾乎個個都話好似我呢d有兩個b嘅ftm,唔會有現成工人肯做,只可以請海外。但之前請過一個海外簡直係陰影,無得面對面,只有video睇,同電話傾,連FaceTime interview都唔得,真係好唔放心⋯⋯實在唔敢再博海外⋯⋯唉!!

象牙宮

見過几个工人?
13个 or 33个工人了?

全港30多万工人。

你 interview 300位, percentage 多少?
= 300/300,000 *100%
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

333s 發表於 16-7-26 22:01
見過几个?

13 or 33 工人?

13or33???

子爵府

aikozeng 發表於 16-7-26 20:46
我大女歲半,九月細仔出世,現時做得幾好的印印突然辭職,原來佢一早念住九月翻印尼,唔怪之得三個月前唔需 ...

我都係 ftm

大女8yrs old, 細女 3yrs old.

請之前做過香港/新加坡的 oversea 工人,算唔錯。

我可以俾到工人自己房,我兩個女咁大,都唔易請到香港完約的本地工人。。。

你情況比我更難。。。

子爵府

我大女歲半,九月細仔出世,現時做得幾好的印印突然辭職,原來佢一早念住九月翻印尼,唔怪之得三個月前唔需 ...

我反而請海外,因為希望佢係一張白紙,自己教,但我係ftm,有時間睇住。

子爵府

揾多两,三間agent, 揾有face time interview lor, 有得睇吓工人對答,動静好D
你而家嗰個啱啱本地完约?

衰格囉!攞咗前僱主機票錢,去你屋企做一陣,又有張機票,多麼完美!

別墅

細姐姐 發表於 16-7-26 23:28
揾多两,三間agent, 揾有face time interview lor, 有得睇吓工人對答,動静好D
你而家嗰個啱啱本地完约?

我而家呢個上一個僱主失業(佢話啦)所以斷約,但其實佢做野幾好,又乖,可惜唉

子爵府

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第一回

333s 發表於 16-7-26 22:01
見過几个工人?
13个 or 33个工人了?
唔喺好明你的答案,你知樓主問咩嗎????!

象牙宮

michelle9867 發表於 16-7-27 07:54
唔喺好明你的答案,你知樓主問咩嗎????!

難請人., 要有數字。見了多少个人, 先有理據
全港有卅多万工人, 你只見10个人, 就說難。 是不有D說不通???

你找工作, 寄 CV見工, 才幾个不會說難吧??。
難道一見就成功???

考試溫書, 你不會溫一小時去考吧? common sense

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第一回

???…

大宅

333s 發表於 16-7-27 08:14
全港有卅多万工人, 你只見10个人, 就說難。 是不有D說不 ...

三十幾萬有幾多個係待業的?

簡單供求問題喎

公爵府

我好好彩, 大 B ~ 2 歲 2 個月, 細 B~ 4 個月, 都請到個本地印, 但我 5 係經 agent, 係搵 d 工人姐姐介紹 d fd

翡翠宮

係難D, 我姐姐話佢地圍內做左好多年既幫傭; 無一個想照顧小朋友.

可能真係要請海外既好D

複式洋房

畀面勳章

aikozeng 發表於 16-7-26 22:24
13or33???
都唔知佢up乜....

水晶宮

回覆樓主:

請海外, 白紙一張, 可能仲易管理。

複式洋房

畀面勳章

333s 發表於 16-7-27 08:14
全港有卅多万工人, 你只見10个人, 就說難。 是不有D說不 ...
唔通全港30幾萬工人都係搵緊工??仲有,agent會唔會有30幾萬個工人比你選擇??
agent篩選十幾個比你,你再篩,in完工人,人地了解你屋企情況又未必肯打你工,,結果in完又in唔通咁樣唔叫難請人??

你諗野先至要用common sense掛~

大宅

我個海外只睇過CV雙方冇見過(emoji)

大宅

smallanna 發表於 16-7-27 11:04
唔通全港30幾萬工人都係搵緊工??仲有,agent會唔會有30幾萬個工人比你選擇??
agent篩選十幾個比你,你再篩 ...

大宅

本地真係難,搵overseas啦,有啲agent已經有埋video,覺得好再約自己face time,單睇cv到時會易貨不對辦

別墅

yeikaki 發表於 16-7-27 10:38
我好好彩, 大 B ~ 2 歲 2 個月, 細 B~ 4 個月, 都請到個本地印, 但我 5 係經 agent, 係搵 d 工人姐姐介紹 d ...

咁我都試下呢個方法先!唔該曬!請問你穩到後係另外穩agent幫佢搞visa嗎?

首頁

尾頁

跳至