自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實係我有個朋友
事源係我朋友有個舊同事係一個private chat group 裡面發現有位同我朋友同一公司既同事share 左一張相而且帶有負面評論. 雖然相片無樣,但我朋友認得係佢既背面. 我朋友仲覺得有人係公司周圍唱佢. 大家覺得我朋友可否向公司投訴? 定能唔能告佢誹謗定點? 定點stop 啲人既傳啲負面消息....

子爵府

離職比較快

別墅

回覆 鳥嘴123 的帖子

如果有人肯幫佢指控個位同事,公司唔知接唔接受張相.

子爵府

chuchuco 發表於 16-7-26 23:32
回覆 鳥嘴123 的帖子

如果有人肯幫佢指控個位同事,公司唔知接唔接受張相.

其實嗰啲負面評論有幾嚴重呢?
如果只係喺佢背後講是非,講佢壞話,恥笑佢
只要唔影響公事,公司係唔會理
只會當係同事之間私下嘅交往

如果搞到咁大件事,又要指控對方、對質
又或者要進入法律程序,告對方誹謗
公司反而會覺得你地班人搞事,令到工作環境不安寧

其實公司只會處理同公事有關嘅事
同事之間的關係,公司唔會插手
佢又唔係法官, 唔負責主持公道
千祈唔好諗住公司會幫你
同事之間不和,上司會盡力調停或者安撫
但如果去到要指控、要對質
公司只會覺得你哋煩

所以我話,如果你朋友已經成為眾矢之的
所有同事都唔鍾意佢
都係離職方便D

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

鳥嘴123 發表於 16-7-27 06:41
其實嗰啲負面評論有幾嚴重呢?
如果只係喺佢背後講是非,講佢壞話,恥笑佢
只要唔影響公事,公司係唔會 ...

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

chuchuco 發表於 16-7-26 23:11
其實係我有個朋友
事源係我朋友有個舊同事係一個private chat group 裡面發現有位同我朋友同一公司既同事s ...
我覺得算啦,冇野需要做,好多人都會在背後話人,講少少覺得自己唔滿意既事,但所以都係背後,亦只是自己見解。你朋友嬲在佢被告知有呢件事發生啫,如果佢唔知,班人亦唔會話敢當話佢。

咁咪算囉,自己心中有數邊個人背後笑佢咪算囉,對佢地皮笑肉不笑就可以了,無謂攪到同事間關係咁差。
其實可能對方都係up下,未必認真,可能了解左你朋友又有另一番見解。

水晶宮

回覆樓主:

只係背面又冇樣,何必對號入座?
就算內容有幾差,就算8成真係佢,
真實的佢若同內容不相符就別主動鐘嗰頭埋去認la!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至