婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

尋日囡囡啱啱沖完涼,99抱住bb嗰時借d意走嚟我度...

99: bb落樓下玩好無呀,有好多玩具又有小朋友喎!落去玩好無呀?

我(明知佢係對住我講): 你咪落囉...(其實千萬個唔願意因為信佢唔過,但係見係會所嘅遊樂場應該無問題先答應)

99(突然好大聲): 去咩啫!咁都要睇你俾唔俾架!!

我(已經好興但係唔想同佢嘈): 我出得聲你咪去囉!

99: 同嫲嫲出街街,嫲嫲帶你出去玩~

我(知佢仲嬲緊上個星期我唔俾佢帶出街,諗住好聲好氣): 我係驚你睇佢唔住啫...(囡囡啱啱識行會周圍搵嘢玩又易跌)

99(好大聲): 點會睇唔住呀!有幾難呀!點睇唔住呀!!(下刪幾十字)

我唔想同佢嘈已經唔出聲由佢發癲,但係佢又要搵嘢嚟講...

99(好得戚咁): bb,嫲嫲帶你落去玩,唔好成日困喺屋企!

我(聽到真係忍唔住): 朝早先帶過佢出街咋!呢幾日都有出街,點叫困喺屋企呀!!

99: ...

我嬲佢明知我同c6朝早先帶過囡囡出去玩,佢睇住我哋出門口嘅,我仲問過佢去唔去,佢依家講到我個女好似俾我軟禁喺屋企咁!次次我哋出完街佢就對住我講"又出街呀?",出又鬧,唔出又鬧!!佢都痴線架!!!

我唔俾佢帶bb出街唔係因為佢係99,係完全信佢唔過!佢唔識開奶唔識換片,粗手粗腳,成日夾硬扯囡囡手腳,搞到囡囡撞損哂!又污糟邋遢,自己隻手油淋淋都唔洗唔抹摸囡囡!又無觀念bb有咩食得有咩唔食得,囡囡未出牙佢都塞龍眼俾佢食,好彩無哽死咋,但係都痾咗幾日要睇醫生,佢死唔認關佢事!!

我同自己講過,佢呢世都唔駛旨意可以帶我個女出街!我連樓下都唔會俾佢帶!!豈有此理!我真係好鬼憎佢!!!

[ 本文章最後由 KoyeBaby 於 08-11-3 08:55 編輯 ]

大宅

…下次一於唔理好醜…係咪都唔准…佢係到阿支阿左就話佢,俾你落又有說話聽唔俾你又有,咁我做乜要就你!日日對住d咁既人…真係癲!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

I remember......the龍眼came out in whole piece ma ~~ she is insane!!!!

原文章由 KoyeBaby 於 08-11-3 08:52 發表
尋日囡囡啱啱沖完涼,99抱住bb嗰時借d意走嚟我度...

99: bb落樓下玩好無呀,有好多玩具又有小朋友喎!落去玩好無呀?

我(明知佢係對住我講): 你咪落囉...(其實千萬個唔願意因為信佢唔過,但係見係會所嘅遊樂場應該無問題先答應)

99(突然好大聲): 去咩啫!咁都要睇你俾唔俾架!!

我(已經好興但係唔想同佢嘈): 我出得聲你咪去囉!

99: 同嫲嫲出街街,嫲嫲帶你出去玩~

我(知佢仲嬲緊上個星期我唔俾佢帶出街,諗住好聲好氣): 我係驚你睇佢唔住啫...(囡囡啱啱識行會周圍搵嘢玩又易跌)

99(好大聲): 點會睇唔住呀!有幾難呀!點睇唔住呀!!(下刪幾十字)

我唔想同佢嘈已經唔出聲由佢發癲,但係佢又要搵嘢嚟講...

99(好得戚咁): bb,嫲嫲帶你落去玩,唔好成日困喺屋企!

我(聽到真係忍唔住): 朝早先帶過佢出街咋!呢幾日都有出街,點叫困喺屋企呀!!

99: ...

我嬲佢明知我同c6朝早先帶過囡囡出去玩,佢睇住我哋出門口嘅,我仲問過佢去唔去,佢依家講到我個女好似俾我軟禁喺屋企咁!次次我哋出完街佢就對住我講"又出街呀?",出又鬧,唔出又鬧!!佢都痴線架!!!

我唔俾佢帶bb出街唔係因為佢係99,係完全信佢唔過!佢唔識開奶唔識換片,粗手粗腳,成日夾硬扯囡囡手腳,搞到囡囡撞損哂!又污糟邋遢,自己隻手油淋淋都唔洗唔抹摸囡囡!又無觀念bb有咩食得有咩唔食得,囡囡未出牙佢都塞龍眼俾佢食,好彩無哽死咋,但係都痾咗幾日要睇醫生,佢死唔認關佢事!!

我同自己講過,佢呢世都唔駛旨意可以帶我個女出街!我連樓下都唔會俾佢帶!!豈有此理!我真係好鬼憎佢!!!
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

回覆 #1 KoyeBaby 的文章

哈哈,咩99都有,樓主同bb出街俾99鬧...
我都試過同自己個仔出街,俾99,姑9投訴話我"老粒"阿b走...我生出來都叫"老粒"..佢地以為果個係佢地個仔細!!!! 真係嬲到陣..後來佢地俾c6鬧..我個心都涼埋...
好多個腦都好似有問題gar...c6唔係度就寸番佢,唔好俾d衰人激親自己..

禁止訪問

子爵府

我都唔會俾阿仔單獨同6299出街,因為真係好唔放心。試過阿仔仲係得兩三個月時,有日我一定要出一出街,費事次次叫阿媽湊,99會唔鍾意,所以雖然唔係好願,都叫99幫我睇住阿仔,點知佢同62靜靜帶左阿仔出去飲茶,仲要我打返去冇人聽,打佢手提,佢先話我知。又試過62襯我入一入房,即刻抱左阿仔出去,話同佢落下面行下。依家又成日問阿仔去唔去呢度,去唔去果度,但係永遠唔會問下我得唔得閒先,有時我明知唔得閒都唔會出聲住,等到果日99打o黎我先話唔得,咁佢又唔係問我,我出咩聲姐。

別墅

我係唔會俾6299同bb單獨相處,每次我都要在場,因為我6299一定會俾d唔知咩bb食(如bb1歲時,99叫我俾d肥到出汁嘅叉燒bb食),99見我整粥仔俾bb就成日話又食埋d咁嘅嘢呀?我真係唔知1歲bb仲可以食咩,好彩99唔會去我屋企,唔係我顛都有份.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 cherry1498 於 08-11-3 10:16 發表
…下次一於唔理好醜…係咪都唔准…佢係到阿支阿左就話佢,俾你落又有說話聽唔俾你又有,咁我做乜要就你!日日對住d咁既人…真係癲!

我都係咁話~反正都有說話聽架啦!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 fungwongphie 於 08-11-3 10:28 發表
I remember......the龍眼came out in whole piece ma ~~ she is insane!!!!

嗰次真係嬲到震呀!!佢仲要大大聲話"咁咪好囉!",我真係頂佢...依家佢周不時都會問我bb便便情況點,諗諗下佢都唔知係咪又亂餵嘢,睇下有無又搞出個大頭佛!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 Cat1218 於 08-11-3 10:34 發表
哈哈,咩99都有,樓主同bb出街俾99鬧...
我都試過同自己個仔出街,俾99,姑9投訴話我"老粒"阿b走...我生出來都叫"老粒"..佢地以為果個係佢地個仔細!!!! 真係嬲到陣..後來佢地俾c6鬧..我個心都涼埋...
...

我本來諗住同一屋簷下,互相遷就下就無問題,但係原來我退一步,d人就會踩多我一腳!!我真係唔想再忍佢啦!反正佢都係有咩就屈我先,擺明唔妥我架啦!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 yucopooh 於 08-11-3 11:25 發表
我囡囡得6個月,所以99都無話要同囡囡落街,只係叫我俾囡囡同佢去街市(我當然唔俾啦),
從樓主呢件事上,我睇到,原來好多99都好like同新抱唱反調.

到你bb再大d恐怕你99都會咁...我尋日先諗到點解佢以前從來都唔會話自己帶bb出街,依家就成日都喺度講!我諗係bb大個咗,又識自己行,食奶次數又少咗,少好多麻煩佢先成日提住!!你都小心你99再遲d會好似我99咁呀...

民房

不好angry,,我的麻麻都是甘差,不過無法, 因為佢多數會向你老公投訴..同埋話你老公都是甘大的....到時你仲不開心

子爵府

原文章由 KoyeBaby 於 08-11-3 14:28 發表

我本來諗住同一屋簷下,互相遷就下就無問題,但係原來我退一步,d人就會踩多我一腳!!我真係唔想再忍佢啦!反正佢都係有咩就屈我先,擺明唔妥我架啦! ...

我都剛剛比99屈呀!!!
雖然係d少事, 但個心都up住up住咁.

男爵府

我成日都帶仔出街,
所以99都冇乜機會帶到我仔去街,
加上我仔成隻馬騮咁,
捉都捉唔住,
99根本搞唔掂.

我就比人話好成日出街,
但99又成日0係我地面前講,
話其他新抱好困住佢個孫,
又乜又物......
講到個孫好似比人軟禁咁;
包括我亞媽都有0係我面前話亞嫂,
而我就會力撐我亞嫂.

大佬, 人地要返工搵食嘛!
做亞媽邊個唔想日日帶小朋友去公園happy?!

去/唔去都有說話聽......
所以做返自己應該做的野就算,
其他話說, 左耳入, 右耳出.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 mikitten 於 08-11-3 11:27 發表
我都唔會俾阿仔單獨同6299出街,因為真係好唔放心。試過阿仔仲係得兩三個月時,有日我一定要出一出街,費事次次叫阿媽湊,99會唔鍾意,所以雖然唔係好願,都叫99幫我睇住阿仔,點知佢同62靜靜帶左阿仔出去飲茶,仲要我打返去冇人聽,打 ...

佢第時喺我側邊扮哂嘢我都唔會再理佢!62之前都試過唔同我&c6講聲就帶囡囡出街,嗰時囡囡得6,7個月大,仲要係"紅雨",我都唔知佢哋出去做乜!!嗰次c6剷到佢哋飛起,我諗佢唔敢唔問我就擅自帶囡囡出去!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 cutienat 於 08-11-3 11:36 發表
我係唔會俾6299同bb單獨相處,每次我都要在場,因為我6299一定會俾d唔知咩bb食(如bb1歲時,99叫我俾d肥到出汁嘅叉燒bb食),99見我整粥仔俾bb就成日話又食埋d咁嘅嘢呀?我真係唔知1歲bb仲可以食咩,好彩99唔會去我屋企,唔係 ...

6299又係會亂咁餵嘢架...如果我真係俾99自己帶bb出街,恐怕係佢食乜,bb就食乜...我煲粥嗰時99都鍾意喺側邊呢樣嗰樣,又唔諗下自己煮嘢幾難食!佢兩個仔都唔食佢煮嘅飯架,仲喺我面前扮代表!!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 siufai 於 08-11-3 14:58 發表
不好angry,,我的麻麻都是甘差,不過無法, 因為佢多數會向你老公投訴..同埋話你老公都是甘大的....到時你仲不開心

我又唔怕佢同c6投訴喎!c6都唔放心佢自己帶,佢真係同c6講盞俾c6話返轉頭~~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 ChuChu0808 於 08-11-3 15:22 發表

我都剛剛比99屈呀!!!
雖然係d少事, 但個心都up住up住咁.

係咩事呀?99次次屈我嘅其實都係小事,但係都唔代表我要硬食架?次次我都好唔開心,我d朋友話我99似係特登搵嘢嚟鬧我...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 JoJo* 於 08-11-3 15:24 發表
我成日都帶仔出街,
所以99都冇乜機會帶到我仔去街,
加上我仔成隻馬騮咁,
捉都捉唔住,
99根本搞唔掂.

我就比人話好成日出街,
但99又成日0係我地面前講,
話其他新抱好困住佢個孫,
又乜又物......
講到個孫好似比人軟 ...

我個女都係無時停架,又鍾意玩又鍾意扭計,所以我先同佢講驚佢睇唔住!因為佢唔止一次搞到囡囡撞瘀撞損,仲成日都掛住睇電視,連個bb去咗邊都唔知!!出到街容乜易整唔見我個女架!!最衰係佢無自知之明呀嘛,成日賴勁咁,聽到佢d理論真係...

子爵府

原文章由 KoyeBaby 於 08-11-3 16:27 發表

係咩事呀?99次次屈我嘅其實都係小事,但係都唔代表我要硬食架?次次我都好唔開心,我d朋友話我99似係特登搵嘢嚟鬧我...

真係好少事. 可能果個係99我先up住, 如果係自己呀媽講可能我唔會咁up.

事原尋晚呀B瞓瞓下半夜勁喊左5分鐘先收聲, 頭先同C6傾開電話講呢件事, 佢話99話可能係我尋日煲左d紅蘿蔔栗米水比呀B飲, 飲到佢肚痛 (瞓覺都痛醒) 所以喊喎!... 但99又唔諗下, 尋日呀B打完水豆針唔舒服 or 臨瞓前玩得巔, 係都講D野話我整到呀B喊.

係唔係好少事呀? 唉...女人就係咁, 少少事都要呻下.

首頁

尾頁

跳至