婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Del

侯爵府

我的育兒心得勳章

咁都要煩?好簡單,個b父母係邊個?完!為左所謂「尊重」老人家而交小朋友比佢娛樂,我有寵物都唔會咁做,你自己諗!

美菲絲    發表於 16-7-28 01:07

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-28 00:51
99一直都想洗走我地2公婆,想我地單獨放低bb俾佢湊同玩,但我一路都唔想,而c6又覺得無所謂,直到有次c6生 ...

你唔洗靠佢任何野既~~~~咪話之佢囉~~~唔俾就係唔俾~~~仲要俾你發現佢背住你做埋d叫左唔好做既野~~更加啋佢都傻啦~~

果日呀B返到屋企咁~~巳經有古怪啦~~~仲要依家有証人爆大鑊~~~更加大條道理同老公講~~~以後乜理由都唔會放低個B俾奶奶單獨湊~~~

要拒絕唔難~~~睇你堅唔堅定姐~~~說話可以講到好好聽既~~~一大堆唔想佢辛苦呀~~佢湊大左你老公乜都夠啦~~~你自己做人呀媽就要負責~~~講到你覺得放低俾奶奶湊就係不孝~~生得就要自己負責任~~~

你老公幫奶奶口既話~~~連老公都訓話一輪~~~問佢點做人個仔~~點做人老豆~~~然後抱起個B扮嬲你老公就行左去~~~等奶奶冇機會再講要單獨湊/表演一哭二鬧三上吊~~~

大宅

cream090909 發表於 16-7-28 01:00
咁都要煩?好簡單,個b父母係邊個?完!為左所謂「尊重」老人家而交小朋友比佢娛樂,我有寵物都唔會咁做, ...

但99到時又話我唔比佢湊孫玩孫,又話分化佢一家人,帶走佢個仔同個孫,又話搞風搞雨

大宅

美菲絲 發表於 16-7-28 01:06
你唔洗靠佢任何野既~~~~咪話之佢囉~~~唔俾就係唔俾~~~仲要俾你發現佢背住你做埋d叫左唔好做既野~~更加啋 ...

C6其實都有同99講話唔好帶b落街,但99唔聽,老公都好嬲,但佢好快就無事,因為始終係佢媽,所以佢無事之後下次又會叫我放低bb比99湊,開心下。但99真係次次搞到一鑊泡,同c6講又話我針對佢媽

侯爵府

我的育兒心得勳章

湊孫玩孫?去玩具反斗城買夠一打俾佢好唔好?!所以我咪話你選擇「尊重」佢老人家比個b佢娛樂既,自己諗囉!你俾得佢「玩」就預左,正如我俾玩具小朋友玩都預左佢會整爛件「玩具」一樣!你又怕99鬧又怕C6唔高興,咁你就俾件「玩具」即你個b 99玩飽佢,咁咪皆大歡喜囉!

美菲絲    發表於 16-7-28 11:10

別墅

我之前就係好似你咁,勁就奶奶,最終係害死自己同BB囉!我自己都好後悔點解要咁就佢!!

依家決定企硬,唔再比佢囉仔來玩!你要同c6表明立場,目標係為BB!BB咁細有咩事就一世架啦!你問老公呢個責任佢係咪負得起

我依家唔再就99

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

同佢講,各自湊返自己果仔,唔好煩!

wcpcelia    發表於 16-7-28 15:39
Jolin_Yuen    發表於 16-7-28 12:48
不知所謂的乙陸!!!

公爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-28 01:25
C6其實都有同99講話唔好帶b落街,但99唔聽,老公都好嬲,但佢好快就無事,因為始終係佢媽,所以佢無事之後 ...

啲男人就係咁,冇腦嘅……我果件俾我爆咗幾年,先至有啲改善,因為佢都見到99安全意識係好低,分別係佢過咗就冇事,我會耿耿於懷,愈來愈憎99……

子爵府

我咁諗...
如果我冇好好咁保護我B
就係我做阿媽嘅責任
為咗應酬一個冇血緣關係嘅人
畀個B人哋當寵物咁玩
係我唔啱

美菲絲    發表於 16-7-28 11:21

男爵府

想發火又唔想攪到咁

咁你咪唔好發火比個b比99“玩”囉
但有咩事到時你記住嬲都唔好嬲喎
因為根本上你係明知個後果你都要咁做囉
咪“打死無怨”囉
邊樣緊要, 自己衡量下啦

美菲絲    發表於 16-7-28 11:21

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-28 01:25
C6其實都有同99講話唔好帶b落街,但99唔聽,老公都好嬲,但佢好快就無事,因為始終係佢媽,所以佢無事之後 ...

所以咪話下次你唔好再咁傻放低個B俾佢單獨湊囉~~~要湊咪坐係到睇住佢湊~~~要你放低個B離開間屋就冇可能~~~

你唔放低個B~~~冇人叫你要口口聲聲話~~~唔放心俾奶奶單獨湊~~一陣又唔知佢搞d乜架麻~~~

你可以話冇地方去~~~老公話去邊去邊~~咪話你累想坐下~~唔想依家去囉~~~

既然你都講到係次次出事既~~~你老公仲講得出口你針對佢媽~~~機會一次又一次咁俾佢啦~~~但次次都出事喎~~~唔通真係要搞到個B出事先識停???定一話都唔停~~~繼續俾奶奶搞落去~~話同佢冇關呢??

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-28 01:22
但99到時又話我唔比佢湊孫玩孫,又話分化佢一家人,帶走佢個仔同個孫,又話搞風搞雨
...

冇話唔俾佢湊呀~~~咪成家一齊湊囉~~~~奶奶你唔係玩分化呀~~~要玩獨處~~~一家5口~~三代一齊係間屋到唔開心既~~~你係要自己帶住個孫週圍去~~~咁依家係邊個玩分化~~邊個帶走人地個仔呀?~~~

佢要留住個仔既~~~咪俾佢結婚呀麻~~~洗唔洗買張3人床返黎一齊訓?等你半夜摸住個仔訓~~一開眼就見到個仔~~好冇?

係話我帶走你個仔之前~~~你問左自己個仔肯唔肯先啦~~~(我就結婚前巳經講明唔可會同住架啦~~一係唔好結~~~你個仔應承既~~有乜你話你個仔/同你個仔講~~唔好黎話我/同我講~~)

子爵府

鳥嘴123 發表於 16-7-28 08:59
我咁諗...
如果我冇好好咁保護我B
就係我做阿媽嘅責任

有血緣都唔會俾個B佢當玩具/寵物玩啦~~~

我當年未嫁係自己娘家養隻狗~~~都睇唔順眼我自己父母縱隻狗~~~我話乜唔好~~佢地都話冇所謂啦~~狗仔好想食/好想去~~~所以果時我巳經諗好~~~有仔都唔可以俾佢地湊~~~

我對邊個都一視同仁~~~總之唔做得既就係唔做得~~~有份生既老公都一樣唔得~~~

大宅

引用:99一直都想洗走我地2公婆,想我地單獨放低b

原帖由 Ssssyiu 於 16-07-28 發表
99一直都想洗走我地2公婆,想我地單獨放低bb俾佢湊同玩,但我一路都唔想,而c6又覺得無所謂,直到有次c6生 ...
最緊要老公支持唔比b獨留99湊。

我奶奶行步路都仆下仆下。。
買送又重拎到佢死。
奶又唔識沖 (雖然而家早晚先飲)
片更加唔識換
佢煮野又咸

固此,我大條道理同老公話,
一定無可能佢單獨照顧bb..
老公亦深深同意。

所以,我奶奶成日都想bb快點識行,佢可以帶出街。
但,你估識行幾步,就可以同你去街市咩
唔要你抱至奇!!!
加上而家搶b咁嚴重,交比你出街??無野呀??

侯爵府

我的育兒心得勳章

美菲絲 發表於 16-7-28 11:20
有血緣都唔會俾個B佢當玩具/寵物玩啦~~~

我當年未嫁係自己娘家養隻狗~~~都睇唔順眼我自己父母縱隻狗~~~我 ...

Yes!!其實要比隻C6知道會一視同仁,我都做到好分明,就算婆婆做我都會出聲,當然婆婆好多時有分析能力知道要點做唔洗我開口,又會問過我先做,因為我係媽媽,佢會同我女講:問左媽媽先!呀嫲無腦程度直逼智力有問題人士,所以C6都會係我未出聲時就出聲!如果我C6話我針對佢呀媽,我都會直言:你咁講會唔會係你針對我所以覺得我針對你呀媽?你咁大個人無分析能力架咩?咁你返去同你呀媽訓啦!

美菲絲    發表於 16-7-28 14:22

翡翠宮

俾得佢湊就肯定預佐,除非唔俾佢湊喇

別墅

比d老人家湊我覺得無問題 點解成日要做d相反既野好討厭 咁咪抵死 唔會放手比佢湊 大家都無著數!

大宅

依家老公仲話要一星期返去住兩日,話慳錢,話唔好唔想又發脾氣,真係想迫到我痴線!

水晶宮

平時你同99嘅關係點架?你瞭解下佢帶bb落去街去邊

首頁
12345...7

尾頁

跳至