自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

kiki.kiki 發表於 16-7-28 14:57
仲有,解僱補錢一定要有一張用公司letterhead 列明所有人工,有薪大假(轉為錢多錢),賠償,代通知金.... ...
咁使唔使列埋條式係上面? eg HKD10'000 x 7 days (annual leave balance) / 30 = HKD2xxx

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

bing-jing 發表於 16-7-28 15:01
里封信冇講賠一個月通知期比佢噃
要係封信入面寫明? 係咪要寫晒全部佢應得果d? eg: 7月份人工/1個月代通知金/未放的大假
我知係得咁多

可唔可以係另外俾佢簽收人工果度寫?

我怕我英文唔好, 寫得唔啱, 到時比人演繹左第2個意思

伯爵府

miumiu0101 發表於 16-7-28 15:10
要係封信入面寫明? 係咪要寫晒全部佢應得果d? eg: 7月份人工/1個月代通知金/未放的大假
我知係得咁多

其實解顧信寫中文都得

珊瑚宮

miumiu0101 發表於 16-7-28 15:10
我知係得咁多

因為有冇比通知期去終止僱傭關係係最基本要履行的責任,所以通知信上會講埋嚟保障自己,至於其他,好似年假同各項詳細計法,我會在附件上提供,到時叫對方响附件度簽名認收支票同確認計法無誤

珍珠宮

引用:Quote:終極熊貓 發表於 16-7-28 14:42 如果

原帖由 miumiu0101 於 16-07-28 發表
我唔係咁意思, 我係真係驚寫多錯多我真係想問意見, 係意見, 唔係咩DEFENSE

如果你真心想幫我, 我萬分多謝
或者咁講,網上講說話總比面對面講說話來得輕易及不附責任,如果只係閒談,咁無所謂啦,又或者問邊煮一味餸,最壞後果咪只係唔好食,都無咩所謂

但講到炒人,有法律同金錢嘅原素
網上資料只作參考

因為可能某啲公司咁做無事,係好彩無麻煩人搞事,可能係合約例明等等無限可能

初初我第一個答覆,都係搵網上資源俾你作參考

而我見你提過起碼一次怕有漏洞
所以我先建議你搵勞工處拎advice,咁就最穩陣

你多慮了,我挖苦你我又唔會開心啲又唔會靚啲,何必呢~

我只係覺得,我無100%了解case,無100%本事幫你,我怕會誤事,先無俾一啲我確實出過嘅sample你~

就係咁 :)

珍珠宮

taiwoon 發表於 16-7-28 15:23
其實解顧信寫中文都得
因為我老細係外籍人士, 所以要寫英文, 雖然佢一定係唔睇內容就咁簽名, 但我唔常令到佢有麻煩難聽d講, 我做錯野要辭職無問題, 但我唔想搞到老細有事, 呢個係責任問題

珍珠宮

終極熊貓 發表於 16-7-28 15:42
或者咁講,網上講說話總比面對面講說話來得輕易及不附責任,如果只係閒談,咁無所謂啦,又或者問邊煮一味餸 ...
可能我太緊張了, 唔好意思其實我都知呢d事係case by case, 可以發生無限的可能
所以我想, 係封信上面只寫一d重要事項, eg lay off原因, 生效日期, 仲有剛剛jm所提的代通知金
萬一真係比人告上勞工處, 都仲有位去解釋

我其實打過去勞工處問過, 但你知, 佢講d野好無稜兩可, 我又唔係專做hr/admin野, 所以都唔知全部明白晒 (可能係我唔識問)

其實, 如果方便, 可以比一個sample我參考下嗎? 先多謝你

子爵府

miumiu0101 發表於 16-7-28 13:04
回覆 poekea 的帖子

就係搵唔到先上黎問

Google沒有﹖唔係掛....
Google冇既話,Yahoo、百度Baidu 都有把......

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

We are regret to inform you of our decision to terminate your service from (date) as the performance is not met our requirement.

我好憎果D同老細講俾一個月走的同事...(眼前有一個)

我唔明炒果個唔怕人地寫衰佢咩?

我記得有HR講過,出咗2次WARNING,都無改善,係可以唔洗補錢的

(有錯請指正)

珍珠宮

引用:We are regret to inform you of our decis

原帖由 奇異果小邱 於 16-07-28 發表
We are regret to inform you of our decision to terminate your service from (date) as the performance ...
未必,要睇出warning letter所犯何事

法律無限定出warning letter準則
但有出解僱咩情況要代通知金,咩情況唔洗

好好誇張咁講
A公司,工作期間玩電話已出warning letter
B公司,偷野先出warning letter

本身B嘅情況,唔洗warn唔warn,已犯刑事,報警即炒

咁情況咪唔同囉~

珍珠宮

引用:Quote:終極熊貓 發表於 16-7-28 15:42 或者

可能我太緊張了, 唔好意思其實我都知呢d事係case by case, 可以發生無限的可能
所以我想, 係封信上面只寫一 ...
首先唔洗緊張

工作表現欠佳 (員工因素)
公司重整架構 (公司因素)
已經可以中止僱傭合約

如以上各位所言,最重要補好錢,簽好簽收文件,一式兩份,就可以

同埋真係唔好意思,因為解僱信係公司資產,不便透露

只可以幫你所寫嘅加加減減

如果你真係想大家幫手睇睇
將所有野寫一次,敏感資料叉叉左去
大家再俾意見啦~~

珍珠宮

引用:Quote:終極熊貓 發表於 16-7-28 15:42 或者

所以我想, 係封信上面只寫一 ...
首先唔洗緊張

工作表現欠佳 (員工因素)
公司重整架構 (公司因素)
已經可以中止僱傭合約

如以上各位所言,最重要補好錢,簽好簽收文件,一式兩份,就可以

同埋真係唔好意思,因為解僱信係公司資產,不便透露

只可以幫你所寫嘅加加減減

如果你真係想大家幫手睇睇
將所有野寫一次,敏感資料叉叉左去
大家再俾意見啦~~

珍珠宮

好多謝有出意見幫我的JM
其實我DRAFT左一封好簡單的, 不過唔知有無重要野MISS左
我諗都係比你地幫我評下, 其實都只係上網東抄西抄而成

As per our meeting earlier today, this termination letter is to formally notify you that your employment with the Company will terminate effective as of today.
The reasons for the dismissal have been explained to you during the meeting.
You will receive a cheque for your salaries of July, pay in lieu of notice, and leave pay which are computed in accordance with your employment contract and the Employment Ordinance.

其實老細原意係想佢自己RESIGN, 再額外補錢比佢, 但佢堅持一定要公司出信解僱, 我只係怕佢有咩盤算, 所以係呢封信上的字眼先會咁小心, 唔好有咩錯誤演釋

唔該晒JM們

珍珠宮

引用:好多謝有出意見幫我的JM其實我DRAFT左一封

好多謝有出意見幫我的JM
其實我DRAFT左一封好簡單的, 不過唔知有無重要野MISS左
我諗都係比你地幫我評下, ...
大概可以呀~
1。你封信會有日期,company chop㗎可,因為你寫today,一定要somewhere補充日期

2。你會另外安排支票簽收信㗎可? 寫明人名,身份證號碼,日期,銀碼。 最好寫埋以後不得追究任何野(我唔肯定有無法律效力,不過寫下先~)

3。俾信時錄音,同中文/英文讀一次或解釋一次啲信及所有野,同問佢明唔明白,知唔知道等等,都係呢句,唔肯定有無法律效力,但我覺得可以保障公司

4。其實遲左㗎啦,俾完信,立刻熄佢電腦,望住佢報野即走~ 以免佢玩野~

珍珠宮

終極熊貓 發表於 16-7-28 20:28
大概可以呀~
1。你封信會有日期,company chop㗎可,因為你寫today,一定要somewhere補充日期

大概可以呀~ (太好了, 可以放低心頭大石)
1。你封信會有日期,company chop㗎可,因為你寫today,一定要somewhere補充日期 (會用公司信紙, 有老細簽名, 出信日期, 有佢個名同ID NO)

2。你會另外安排支票簽收信㗎可? 寫明人名,身份證號碼,日期,銀碼。 最好寫埋以後不得追究任何野(我唔肯定有無法律效力,不過寫下先~)
(會有另外一張寫左佢的人工, 代通知金, 大假, 係佢簽名的位置有註明全部簽左名就不可再追究)

3。俾信時錄音,同中文/英文讀一次或解釋一次啲信及所有野,同問佢明唔明白,知唔知道等等,都係呢句,唔肯定有無法律效力,但我覺得可以保障公司
(多謝你提我錄音, 但如果佢唔肯即刻簽名, 話要攞走COPY問下佢D朋友先<我估佢會咁做, 因為簽CONTRACT果陣試過>, 如果因為咁而過左7日期限, 咁我會唔會有事?)

4。其實遲左㗎啦,俾完信,立刻熄佢電腦,望住佢報野即走~ 以免佢玩野~

(其實佢人已經執晒野走左, 只係補返封信同比票佢就完事, 係怕佢返去同佢D朋友傾多兩傾, 再搞事啫)

好多謝你的意見

珍珠宮

引用:Quote:終極熊貓 發表於 16-7-28 20:28 大概

原帖由 miumiu0101 於 16-07-29 發表
唔可以拎走
有咩唔明即問
再唔係一齊打去勞工處問

珍珠宮

終極熊貓 發表於 16-7-29 13:16
唔可以拎走
有咩唔明即問
再唔係一齊打去勞工處問
明白, 謝謝

珍珠宮

最後都係搞唔掂, 佢話封信無寫明炒佢原因唔肯簽收, 仲話如果我7日內唔出糧要告我
我話你唔肯簽收唔緊要, 我會寄掛號去你屋企, 到時你可以再拎住封信上黎攞票, 你覺得有問題, 隨時都可以去勞工處

珊瑚宮

miumiu0101 發表於 16-8-3 12:36
最後都係搞唔掂, 佢話封信無寫明炒佢原因唔肯簽收, 仲話如果我7日內唔出糧要告我
我話你唔肯簽收唔緊要, 我 ...

其實佢嚟唔嚟,里都要七日內出糧比佢,只要里覺得係計啱數 ,就入票落佢戶口,佢有異議可以上勞工處,如果里唔出糧比佢,佢就可以追多里一樣欠薪

珍珠宮

引用:最後都係搞唔掂, 佢話封信無寫明炒佢原因唔

原帖由 miumiu0101 於 16-08-03 發表
我話你唔肯簽收唔緊要, 我 ...
佢鍾意你地寫佢 poor performance?~

首頁

尾頁

跳至