自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實,真係要改改佢,服裝靚d吸睛d,運動員醒神d............

巴西里約奧運下個月頭殺到,本地時裝設計師鄧達智(William)噚晚就喺fb放咗個Post關於唔同國家隊嘅制服見解,中國隊一向都係紅同黃為主色,屆屆都被人笑佢哋似「蕃茄炒蛋」,William都唔例外有同一感覺,佢仲留言:「平心而論,中國隊這次選擇的制服,真的好攞命!」,仲貼上3個尖叫emoji。

隔咗一陣,William再tag返佢呢個Post仲留言:「奇怪,從來未曾發生過,Post突然消失,不是被禁聲吧?」還post了其他國家隊好似巴西、加拿大、美國、英國隊制服,叫大家客觀點評評,自己亦同再留句:「蕃茄炒蛋,中國人至愛!」唔通說話唔啱聽,方丈小器了?
當中就有兩個設計師朋友中肯留言。
文麗賢:「人家是有能者當之,強國人要配合國情,是有關係者、會走後門者當之。人哋要用紅色,你又做好色,不明為何總是要挑最醜的紅,仲要加上黃色,真的醜到要叫。」
Henry Lau亦留言:「完全Match國家形像和Character同品味!!perfect design」,再加5個尖叫emoji。
《蘋果》就搵過William,佢就表示:「噚晚12點post,當中有唔同國家隊相,啲朋友都有留言,隔咗一陣,就只係得返我留言嗰幾句,之前留嘅內容冇晒。玩咁耐facebook冇試過,如果我撳錯嘢,我係見到。」
問到會唔會內容敏感被「河蟹」,William就話:「照計冇,好跪異,中國都選擇咗呢樣嘢,都預咗唔會全世界贏晒,中國咁大,唔會有呢啲嘢睇唔開啩?唔會為呢啲嘢小器啩?但真係唔見咗又解釋唔到,所以有一刻會懷疑自己被噤聲。」
「古巴咁窮,理得佢邊個設計,中國都有好多好勁設計師,唔係設計師問題,係揀出嚟、邊個拍板嘅問題。衫就一套,冇一個國家有高難度設計,係拍板嗰個人有冇見識,揀行出嚟有國體,要心服口服係靚,但嗰套衫(中國代表隊)真係醜樣到震,輯相揀啲人又騎呢,好似大媽與傻仔,人哋全世界揀嗰啲,係國家形象,有啲游水個啲又靚又型,就算啲人唔buy套衫,都會睇得靚。」
對於中國隊嘅「蕃茄炒蛋」裝多年被彈,有指係紅色同黃色國旗色有限制,William就稱:「Judy Mann話中國揀隻最醜紅色,我認同係唔醜唔揀,不過明白人哋係要跟番國旗隻色,唔可以有偏差,不過就算跟國旗隻色都好,都可以做得好啲,白色短裙似OL,人哋三角骨Bermuda短褲幾好睇,好靚。」

William放了唔同國家隊制服畀大家品論。

對中國隊設計感想,「真的好攞命!」

中國隊用國旗紅及黃為主色,多年被評為「蕃茄炒蛋」。

設計師Judy Mann就覺得中國隊揀最醜嘅紅色出事。

古巴隊都係用紅做主色。

古巴隊今屆由Christian Louboutin設計。

英國隊

美國隊

加拿大隊

韓國隊

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jordan_2006 發表於 16-7-28 15:58
其實,真係要改改佢,服裝靚d吸睛d,運動員醒神d............巴西里約奧運下個月頭殺到,本地時裝設計師鄧 ...
仲有呀, 張相邊個揀架, 啲女運動員為左唔好遮到後面班男運動員, 個個變左隻蝦米咁, 無啲大將之風, 未出場己見輸左個勢

wcpcelia    發表於 16-7-29 10:38
KWHeidi    發表於 16-7-28 17:06

子爵府

其實,真係要改改佢,服裝靚d吸睛d,運動員醒神d............巴西里約奧運下個月頭殺到,本地時裝設計師鄧 ...

真係唔靚。

韓國果套好靚

Jordan_2006    發表於 16-7-28 17:23

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

喂其他d相咁fashion
係得中國張相咁咕碌
講真關顏色咩事姐
陳冠希同阿伯換轉衫著個張相咁經典
大家都應該明白咩叫your face your fate丫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

水晶宮

啱啱都睇左呢d報導⋯⋯Image嘅野,大國真係有一手!profession designers唔用,靚仔靚女都唔用,而家出來效果,成班大叔大媽美食團咁⋯⋯的確——好特別!

山豬    發表於 16-7-28 17:24

公爵府

回覆樓主:

水晶宮

angelacch 發表於 16-7-28 16:17
仲有呀, 張相邊個揀架, 啲女運動員為左唔好遮到後面班男運動員, 個個變左隻蝦米咁, 無啲大將之風, 未出場己 ...

「蝦米?你不要少看我們,我們最小也是大蝦碌吧!」

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

韓國個對咁日本既

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ac917 發表於 16-7-28 16:36

「蝦米?你不要少看我們,我們最小也是大蝦碌吧!」 ...
蝦乾好喇

水晶宮

angelacch 發表於 16-7-28 16:39
蝦乾好喇

子爵府

祖國TASTE係咁上下啦

Jordan_2006    發表於 16-7-28 17:25

侯爵府

親子王國15週年勳章

其他國家啲相好吸睛

蕃茄炒蛋男制報條呔好出事...... 但佢地啲樣比我係街見到真係一睇就知係 "內地" 精英

子爵府

BB防敏心得分享勳章

咁多年都差唔多, 好難改架

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

公爵府

回覆樓主:

我唔覺好大問題喎。

Jordan_2006    發表於 16-7-28 17:26

子爵府

呢個會唔會好啲

子爵府

STELLA MCCARTNEY FOR UK

Jordan_2006    發表於 16-7-28 17:27
stagea    發表於 16-7-28 17:11

公爵府

dazzlelulu 發表於 16-7-28 17:08
呢個會唔會好啲

其實衫無問題,但佢哋d表情,post就.....

子爵府

平平地H&M for SWEDEN

首頁

尾頁

跳至