自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

上次復活節同老公+囝去日本
出發前兩個禮拜老爺(85歲)入院
住咗一個禮拜出院,但落柯打唔俾我哋飛
算,我有大把機會再去玩
(冇得claim保險呀陰功~)

後日同自己父母+囝先行出發再去日本
老公冇假,只join後半
今日上晝仲plan緊行程交通廁所食飯位
點知下晝老爺又入醫院
其實情況一啲都唔critical,老公都叫我照去
最多佢一個cancel
但係我+我父母都驚老人家有起事嚟唔喺身邊好大鑊
剛剛又將所有booking cancel

旅遊保險預咗冇得cover... 肉痛中
我父母心情由天跌落地... 心痛中
今次好難得我父母冇撞醫院覆診期肯陪我去外遊(佢哋都70後㗎喇)
我「蟻」咗佢哋好耐
好想趁佢哋仲行得走得食得玩得同個孫搭吓飛機外遊吓
呢排見老豆體能下降得比以往快.......
唔知仲有冇機會呢.... 哭泣中....

公爵府

回覆樓主:

其實你地今次冇需要cancel.....真係有事的話拿拿聲飛返黎得唔得?

wcpcelia    發表於 16-7-30 21:50
APIGMA    發表於 16-7-30 10:56
FJmom    發表於 16-7-30 09:30

珍珠宮

GalGuy 發表於 16-7-30 02:07

咁香港/澳門玩下先, 平衡下心情

公爵府

回覆:第2次旅行唔成,超唔開心

如果62唔係咩大件事,有老公留低就夠啦,反正老公都俾你去,顧62之餘都要顧自己父母,你都話佢地都年紀大,趁行得走得玩一次啦。

pwsmay    發表於 16-8-1 09:59
小可愛11    發表於 16-7-31 15:15
chatterbox_mom    發表於 16-7-30 21:32
Ericmo    發表於 16-7-30 11:52
ic34    發表於 16-7-30 11:30

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

咁你老公都叫你照去既話,比我係你,我會照去囉。

男爵府

畀面勳章

會照去,有事先飛返黎,你都有自己父母,也要好好珍惜/陪伴佢地。

cutiemapa    發表於 16-7-31 22:33

大宅

暑假日日都有機往返,點解會揀犧牲晒自己父母同的孫既歡樂去扮好新抱?

男爵府

白d講,如果男家老爺好有錢,你係千億身抱個種,當然會cancel,
否則,應該冇人會因為老爺入院而cancel同自己70幾歲既父母個trip掛?
你父母已經70幾歲喎,你會不會再認真考慮下?

男爵府

我爸爸响我22歲未揾到錢時已中風全身癱瘓,
過左幾年就過世,
我莫講話請佢去旅行,我連請爸爸食一餐好既,都從未做得到。

請珍惜。

珍珠宮

情況一d都唔 critical,老公又叫你地照去,點解要 cancel????

男爵府

回覆樓主:

此終係自己老公既父母,
比我一樣唔會去,
試想,自己父母有事入院,
老公照飛,
自己咩感受,
再者 有咩事,
唔好話日日有機返香港,
都要時間啦,
我爸有事果時,
我地一家人真係個個連工都唔返,
(情況好差果兩三日)
連我妹夫都請左兩日假陪住我妹,
就算真係要返工,都一個電話就走架,
香港遠極都一個鐘到啦,(市區)
真係睇情況啦,
情況差既 玩都玩得唔開心啦,
雖然唔係自己父母,
但都係老公既親人啊,

飛飛媽媽    發表於 16-8-1 11:22

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

老公叫得你去咪去囉,唔使cancel, 今次連你父母都無得去,好似唔合理,又唔係critical condition。可以revert 個cancel 嗎?

禁止訪問

男爵府

真係無必要cancel
我自己自私 一定係自己父母緊要過6299
62情況又唔係危急 c6又開到口叫自己照去
我一定唔會令我父母失望囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老爺入院入得咁密,真係唔critical?

我明白你同父母去唔到旅行既失落,不過85歲呢d年紀,呢一分鐘冇野但下一分鐘都好難講。老爺都幾親下,如果真係在你地去旅行時出左咩大事我諗我個心會唔多舒服,既然決定左取消就唔好諗太多啦

琥珀宮

其實今次旅行都有諗過呢個問題,但都係一閃即過…

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:上次復活節同老公+囝去日本出發前兩個禮拜

原帖由 GalGuy 於 16-07-30 發表
我會照去囉,自己父母都好緊要架! 唔去既日後咪又有可能會後悔,你老公陪62咪得囉

男爵府

開心吸收勳章

我會照去旅行、珍惜和父母去的機會!

公爵府

你去你預左男家會有條刺
仲可能間唔時俾說話你聽

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 GalGuy 於 16-07-30 發表上次

原帖由 李豆豆 於 16-07-30 發表
我會照去囉,自己父母都好緊要架! 唔去既日後咪又有可能會後悔,你老公陪62咪得囉

...
係囉, 襯佢地行得走得, 點解唔陪多d? 比我唔會cancel

放下自在

首頁
12345...7

尾頁

跳至