自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

引用:我會照去旅行、珍惜和父母去的機會!

原帖由 wahahaic 於 16-07-30 發表
我會照去旅行、珍惜和父母去的機會!
父母和自己先最親、就算老公都未必一世,梗係陪自己父母先!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆:第2次旅行唔成,超唔開心

其實...揀咩都好,最緊要樓主認為最好選擇,心安理得。
我偏向唔去,玩得唔盡慶,而且爸媽(70後)會自覺女兒無家教,唔大睇。

公爵府

回覆樓主:

明白樓主心情,哩幾年都因為我奶奶不定時身體唔舒服,又唔系話咩大事,但唔舒服時始終要有人照顧下,所以我地plan都唔敢plan去遊行,怕就怕好似樓主咁臨時cancel,所以見到朋友隨時外遊真系好羡慕,好彩近年奶奶身體好咗,少咗病痛,又夾到小朋友放假,所以即時一家四口出去玩
樓主唔好唔開心,你既孝心,大家特別系你老公系睇得到既,會有回報
試下帶父母去澳門玩下,近近地,其實香港都有好多地方可以玩,又可隨時出發,只要大家都開心,去邊度都唔緊要喇

水晶宮

會照去喎,你父母都係老人家,點解要佢地就晒果邊?影響緊咁多個人喎

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

香港都好多地方玩,陪伴唔一定要外游,返去煮下飯佢地食,帶仔仔陪佢地一齊飲茶,又去探下爺爺,仔仔會學到好多嘢,呢個就係為人女兒新抱太太媽媽既責任,不過都要仲記得自己!加油,香港都好好玩既,好多美麗沙灘,島嶼,plan些唔需要點行既地方陪父母行下,都靚到好似外國咁既!

男爵府

引用:Quote:GalGuy+發表於+16-7-30+02:07+上次復

原帖由 bkfans 於 16-07-30 發表
你自己都話唔CRITICAL, 點解要CANCEL?

如果係咁, 你老爺走之前你都唔好再BOOK, 盞哂錢.
Agree!

珍珠宮

可惜,特別係父母年事已高,旅行更加買少見少

收拾心情,攪多次

大宅

照去。有時立即回港。

大宅

比我係你,我會照去。

水晶宮

GalGuy 發表於 16-7-30 02:07
上次復活節同老公+囝去日本
出發前兩個禮拜老爺(85歲)入院
住咗一個禮拜出院,但落柯打唔俾我哋飛

你老公話可以照去, 係你父母話 cancel, 你都冇得好怨.

侯爵府

我會照去。理得62呀!已經第2次。而且日本好部有咩事坪返來幾個鐘又有佢個仔陪佢

子爵府

開心吸收勳章

你老爺為咩入院呀?
心臟病,癌症尾期之類你就無謂博
費事你老公唔開心

若佢割痔瘡,你當然唔駛取消行程

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

下次再去

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

下次再去

大宅

回覆:GalGuy 的帖子

你老爺咁既年紀,好心唔好去啦,忍幾年。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

妳老公都叫妳照去, 其實可以照出發去旅行啦

公爵府

GalGuy 發表於 16-7-30 02:07
上次復活節同老公+囝去日本
出發前兩個禮拜老爺(85歲)入院
住咗一個禮拜出院,但落柯打唔俾我哋飛

我自己決定留低,無咩唔開心既。

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

唔知樓主在父母五十幾、六十幾果時有無同父母外遊,以往的外遊習慣係點

明白如果以往無外遊,會好想去都無可厚非

但比我都唔會揀有四大長老任何一個入左醫院時仲外遊
調轉諗吓如果係你父母有事(touchwood),你都會想老公留港陪伴你吧

已經取消左嘅就唔好諗啦,已成定局啦
留港玩吓,等父母同外孫有啲開心回憶

伯爵府

自己父母都緊要架,可能停次唔去,唔知幾時會去到,老公留係度就夠啦

首頁
12345...7

尾頁

跳至