自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

cattz288 發表於 16-7-30 08:15
係囉, 襯佢地行得走得, 點解唔陪多d? 比我唔會cancel
照去啦,有事飛番黎囉。自己父母都老啦,應該陪他們去玩下的。

侯爵府

GalGuy 發表於 16-7-30 02:07
上次復活節同老公+囝去日本
出發前兩個禮拜老爺(85歲)入院
住咗一個禮拜出院,但落柯打唔俾我哋飛

其實你地可以照去啦!好難得有咁既機會,老爺方便,萬一到時有事先飛番黎,有事起碼你老公响佢身邊。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:第2次旅行唔成,超唔開心

可能你覺得我自私,就62唔去旅行都就過一次,今次仲要同自己年紀唔細父母去家庭旅行,62又唔係咩大件事,我一定會同父母照去,重要係c6 support 自己

琥珀宮

引用:上次復活節同老公+囝去日本出發前兩個禮拜

原帖由 GalGuy 於 16-07-30 發表
上次復活節同老公+囝去日本
出發前兩個禮拜老爺(85歲)入院
住咗一個禮拜出院,但落柯打唔俾我哋飛
你一開打算照出發,就唔應該將62入院消息話比父母知

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

都取消咗,唔好再諗,或者改返大陸澳門近近地玩2日可以嗎?

大宅

回覆:seaheart88 的帖子

啱啱我有朋友就係經歷過,內心充滿內疚,如果過到自己嗰關咪無問題。

男爵府

我都會照去, 父母跟自己同孫仔一齊去旅行的機會很難得呢! 我好興幸前幾年不停同父母周圍去, 今年起佢地體能真係差左好多, 無法再跟我地出外旅行, 好心痛!!

我62有長期疾病, 呢幾年出人醫院如食生菜咁普通, 由最初好緊張好擔心, 到依家我地已視為平常事, 儘量平日對佢好, 咁就問心無愧.

預祝樓主下次旅行順順利利, 開開心心!

珍珠宮

回覆樓主:

難得c6都叫你去點解唔去呢?衰啲講62有咩事都有佢幫你頂住

子爵府

回覆:第2次旅行唔成,超唔開心

對上一次係老爺出落柯打唔俾我哋去
我算,自己+老公+囝仲有大把機會
點知老爺原因係:俾人知我出院冇耐你哋飛去玩會俾人講

尋日老爺又講呢樣嘢.... 面子緊要過乜...
雖然我老公仍然叫我哋照去,
佢明想帶父母去玩嘅心願(因為佢只完成到澳門遊)
但係原來我老公從來唔敢講我父母呢次一齊去

我勁嬲我老公對住佢老豆嘅無吉屎
不過我、老公、我父母都知我老爺係勁專橫要面嘅人
我父母好似之前有jm講,
驚我難做+教得佢哋個女(即係我)好好
我亦都唔捨得我老公單挑佢個麻煩老豆(獨子)

錢,第日可以搵返
希望我父母佢父母各位版友父母都健健康康
到聖誕我實有機會再帶父母外遊

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

其實我會照去囉,老爺有人睇住,吾使怕啦,而家吾去大家吾開心又嘥錢。。

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

[email protected] 發表於 16-7-30 02:27
如果62唔係咩大件事,有老公留低就夠啦,反正老公都俾你去,顧62之餘都要顧自己父母,你都話佢地都年紀大, ...

公爵府

引用:對上一次係老爺出落柯打唔俾我哋去我算,自

原帖由 GalGuy 於 16-07-31 發表
點知老爺原因係:俾人知我出院冇耐你哋 ...
原來只係為佢面子,咁真係唔需要理佢,你c6唔算無膽既,唔講唔使煩嘛,總之被發現佢會頂住就得啦,你聖誕再出發,真係唔好理62既無理要求啦。

琥珀宮

畀面勳章

其實應該照去

珊瑚宮

至驚去完番來比人講足一世

但如係我.............照去,吾理得咁多

今日不知明日事
玩具萬歲!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

都cancel 左, 算啦. 大家一家人, 企埋同一陣線未嘗唔係壞事.

男爵府

我又講下,作為新抱對於呢種事嘅想法。

我老爺最近又入咗醫院,最初入ICU, 轉入加護病房時,呢個時候美國姑仔返來香港(每年呢個時間都返),但住香港期間,抽咗一個星期去日本玩,老爺當時仲 在加護病房。對於我呢啲外人來講,真係覺得老爺好可憐。
而我自己,本來都計劃咗兩次去日本,一次係農曆年,但奶奶剛出院冇耐,計劃暑假去,但老爺現在又未出院,唔敢遠行,因同兩老住 …………

將心比己,如果你又係獨女,你老公在你父母有事時,照飛去旅行,你係 乜感覺。
仲有,上一輩,如果走時,一定希望所有親人在身邊,包括自己的孫。日本雖然是幾個鐘,但會快過由家去醫院見最後一面?

子爵府

之前3年99經常進出醫院,基乎完全不能去旅行.有年聖誕番去澳洲探父母,到步第二日99入院又要即時回港去醫院説好的澳洲之旅呢

公爵府

GalGuy 發表於 16-7-31 15:03
點知老爺原因係:俾人知我出院冇耐你哋 ...

睇到火到黎。

係咁我更加會照去。同你老公講你阿爸媽想去左好耐,想去日本係你爸媽的意思。點都要你老公親口同佢講,比壓力佢

男爵府

回覆:[email protected] 的帖子

子爵府

我一定去囉,一定唔會要自己父母失望。

首頁

尾頁

跳至