親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

會經過收費道路嗎? 若要, 請問收費多少? 要自備零錢嗎? Thanks!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 Metro11 的帖子

兩樣都得, 但一般我都會在導航內 SET 左不要 TOLL ROAD, 咁就唔會去到收費路

另外, 以租車計, 若真要過收費路, 我多數在租車前已要埋佢地個AUTOTOLL, 方便過, 不過我多數寧兜少少路都唔會想上TOLL ROAD.

唔好意思...都好似無答到你問題...

大宅

彥彥媽咪 發表於 16-8-4 01:10

兩樣都得, 但一般我都會在導航內 SET 左不要 TOLL ROAD, 咁就唔會去到收費路

謝謝回覆! 我已由Brisbane市中心租車入了Gold Coast, 中途沒有收費路段。 租車職員説若途經Brisbane機場就有,但佢地話唔使停車比錢, 會影相之後bill番佢地, 而佢地就會charge番我信用卡。

複式洋房

Brisbane CBD 上 M3 去 M1 去Gold coast 唔使收錢

大宅

請問有冇需要租GPS? 仲有Brisbane 機場攞車係咪有surcharge?

大宅

jenhokp 發表於 16-8-7 11:25
請問有冇需要租GPS? 仲有Brisbane 機場攞車係咪有surcharge?

我在Hertz租埋佢個GPS, 我覺得有好d, 因手機有時定位未必夠快而自己又唔熟路。 我在Brisbane市中心租的, 機場租會有surcharge。

大宅

租GPS好貴,我會用手機!而家得閒睇定條路線,希望到時容易D跟。

子爵府

2024年龍年勳章

我又分享下我經驗

租車公司既 GPS 好耐之前用過, 但試過一次之後無再咁做, 因為間間比個部機都未必一樣, 有D 用GARMIN, 有D又用 PAPAGO, 我淨係每次要適應佢D 掣呀, MENU 呀咁都相當頭痕....

因此, 我一向都係自備導航, 我唔用手機, 因為我有時同時又要用佢打電話, 又要上網揾地方, 找資料之類, 唔想成日轉 SCREEN 轉來轉去....我個導航, 幾年前鴨記買, $6XX, 係 E-路航 (依家都係咁上下價錢, 但當然又新D MODEL啦), 有本港地圖方便我在香港用, 另外店主會幫我入埋 IGO 8 , 呢個就係世界地圖, 超好用, 去邊都有, 又有埋 tourist attraction, 有時唔知想去邊就禁入去睇佢介紹, 尤其係揾野食個陣, 都幾有用。我去過自駕既地方, 如: 加拿大, 美國, 杜拜, 澳洲....各城市都好用, 揾星快, 地圖係英文, 旁白可選廣東話, 有親切感, 最重要係我用開佢, 禁乜掣都熟哂, 一拎車幾下手勢就定到位, 唔駛揾來揾去, 咁最方便.

係租車公司租, 一般要 $10 一日, 六日要 $60, 即港幣 $360, 我去兩次外國已回本, 依家我賺緊架喇.

大宅

彥彥媽咪 發表於 16-8-8 00:01

我又分享下我經驗

好好喎! Thanks for sharing!

大宅

請問布里斯本自駕到黄金海岸, 大約幾耐?
你用邊間租車公司?

大宅

jenhokp 發表於 16-8-9 10:04

請問布里斯本自駕到黄金海岸, 大約幾耐?

昨天剛剛由Brisbane airport 去 Gold Coast, 用了80 分鐘左右。我用thrifty公司。

大宅

yuiyui888 發表於 16-8-9 10:23
昨天剛剛由Brisbane airport 去 Gold Coast, 用了80 分鐘左右。我用thrifty公司。

需要俾路費嗎?另外你在機場取車時需否再搭其他交通工具去取車?機場是否有counter?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

大宅

Fionyiu 發表於 16-8-19 18:00
需要俾路費嗎?另外你在機場取車時需否再搭其他交通工具去取車?機場是否有counter?
...

路可揀高速(toll) 或小路(不用俾$),行電子道路,租車公司會遲些charge back to your credit card. 大部分租車公司不用坐shuttle 去攞車,但較細的就要,係公司網站有寫的。一出來右邊就有counters

首頁

尾頁

跳至