婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

隻賤人99話佢屋企就係BB屋企,佢不嬲都想湊BB,我無話過俾佢湊,佢已經同人講佢湊,仲唔返工,又成日話無$實質想c6俾多啲$,明知佢要養我同BB開支好大,都唔識體諒個仔,仲成日話我唔識做人老婆,我依家係自己屋企住,之前住佢個度,就係唔想對住佢,我打算搬出去住,暫時未揾到,但我一啲都唔覺得佢個度係BB屋企囉!我啲朋友話我99想我走,留底個B

子爵府

之前我同6299住,都同老公講話果度唔算係我屋企,將來我地搬出去住,先算有我地自己o既屋企。到我地搬時,99不停同阿仔講,你有兩個屋企,一個係廿二樓(我地新屋o係廿二樓),一個係xx(99住xx花園),仲要叫佢D妹個個見到阿仔就問佢有幾多個屋企,攪到阿仔成日返屋企就話返廿二樓,我就同阿仔講"返屋企就返屋企,唔好話廿二樓"。有時阿仔o係99面前話返屋企,99就即係話"係返廿二樓屋企,你有兩個屋企。",真係俾佢激死,雖然唔係乜大件事,但係人地問阿仔屋企o係邊,咁佢應該點答?點解要攪到咁複雜?

伯爵府

好媽媽勳章

第一次聽有99咁樣講野。你同99講,第日仔仔見學校唔可以咁講,叫佢唔好再教佢咁講,唔係無學校收。雖然99家又好,娘家又好,都可叫做自己家,但如不是一起住,稱呼上不是婆婆家或麻麻家好些嗎?
原文章由 mikitten 於 08-11-3 20:57 發表
之前我同6299住,都同老公講話果度唔算係我屋企,將來我地搬出去住,先算有我地自己o既屋企。到我地搬時,99不停同阿仔講,你有兩個屋企,一個係廿二樓(我地新屋o係廿二樓),一個係xx(99住xx花園),仲要叫佢D妹個個見到阿仔就問佢有 ...
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

伯爵府

原文章由 mikitten 於 08-11-3 20:57 發表
之前我同6299住,都同老公講話果度唔算係我屋企,將來我地搬出去住,先算有我地自己o既屋企。到我地搬時,99不停同阿仔講,你有兩個屋企,一個係廿二樓(我地新屋o係廿二樓),一個係xx(99住xx花園),仲要叫佢D妹個個見到阿仔就問佢有 ...

應該更正你奶奶:屋企就系屋企,呢到系嫲嫲屋企,乜嘢22樓屋企,XX花園啫,唔通佢重有個唔企系21樓or23樓或YY花園喎?咁樣會搞到細路哥好confuse!

子爵府

因為99一向都唔想我地搬,搬果排佢已經唔係好開心,所以費事再出聲,唯有自己成日同阿仔講,自己住果個先係屋企,xx係嫲嫲屋企。依家有時阿仔話返屋企,99話係返廿二樓,阿仔都會再話"係返屋企~"

子爵府

BK Milk勳章

原文章由 mikitten 於 08-11-3 22:10 發表
因為99一向都唔想我地搬,搬果排佢已經唔係好開心,所以費事再出聲,唯有自己成日同阿仔講,自己住果個先係屋企,xx係嫲嫲屋企。依家有時阿仔話返屋企,99話係返廿二樓,阿仔都會再話"係返屋企~" ...

叻仔

大宅

回覆 #6 Joanna.L 的文章

樓主,
你個CASE好似我呀...果時佢地都係千方百計俾説話我聽,做好多手腳想逼我走..好啦..到搬野果日..99話唔準揪走阿B,叫我自己走..點知佢個仔都跟埋我走...
而家時不時都會打俾C6話叫BB返來住.呢度係阿B屋企...HAHA 限孫限到傻左..妄想佢地返去陪佢過世

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

屋企:係我住果到..果度比到安全感我...

不過我自己都有d confuse,我住外國,但我香港屋企又係媽咪度,又係奶奶度....

大宅

我bb出世後,就返左媽咪度住~但我地1返去,我奶奶就會同我個仔講,而家我地返屋企喇,呢度係你屋企!....之後我就會走既時候同bb講,byebye麻麻啦,我地要返屋企喇~返到屋企要洗白白同眼覺架....之後我無再聽到我奶奶咁同我個仔講....佢最多會講,返去搵婆婆喇....但我都費事理佢!

大宅

我無同奶奶住,不過佢住隔離果座!
如果搬大d,
佢就會搬黎!
我諗到時果個就唔會係我屋企喇!
所以堅決唔買樓!
誓保家園!

男爵府

我们有四个屋企:

香港屋企
爷爷奶奶屋企
公公婆婆屋企
爸爸在大陆租的apartment 屋企

无分大小, 一视同仁!

原文章由 Joanna.L 於 08-11-3 20:05 發表
隻賤人99話佢屋企就係BB屋企,佢不嬲都想湊BB,我無話過俾佢湊,佢已經同人講佢湊,仲唔返工,又成日話無$實質想c6俾多啲$,明知佢要養我同BB開支好大,都唔識體諒個仔,仲成日話我唔識做人老婆,我依家係自己屋企住,之前住佢 ...
:-D :-D :-D :-D

男爵府

我62又係咁, 每一次我地去6299屋企食飯, 我62成日講「終於返屋企啦」, 又或者係6299屋企, 坐到咁上下, 我個女就想返屋企, 盈盈就會係到叫「返屋企」, 我62好唔高興咁話呢到咪屋企羅!

我心諗我地一家三口住個度先係屋企羅, 6299 = 爺爺屋企, 好彩我c6都係同我咁講o者, 每一次我地帶盈盈去6299屋企, 我地都係話去爺爺到, 唔係講返屋企, 我個女由朝到晚係婆婆屋企, 盈盈都係叫個到做婆婆屋企, 兩歲小朋友都知屋企咩定義啦!

大宅

我同99住, 但我從來唔覺得係屋企....
我每做一件事, 包括開機洗衫,做咩99都要管,
我有時候真係唔想收工, 一收工就返地獄....

別墅

有時好難怪...我老豆有時間我係邊...
我話係屋企...
佢都要問多句...边度屋企ar....
所以我依家答佢都會注明....
有時住左咁多年...唔好計較咁多la...
講多句無影響啩...

子爵府

我99真係識做人好多, 因為我個仔日頭就喺99到揍, 夜晚就跟我地返去, 咁我99日頭接咗阿仔時就話"返嫲嫲到", 夜晚我地接仔仔走時就會同仔仔講"返屋企啦"! 咁仔仔就清晰好多!

大宅

咁仲意bb, 叫你99自己生到飽啦!! 哈哈!!

伯爵府

哈哈 , 我剛剛搬左, 由奶奶到搬出去有3日了, 我老公同我講姑仔話奶奶哭喎, 哭咩呢?
就係掛住佢個孫女, 即我個女. 我個女好彩依家得2個月人仔啫, 如果感情耐d我唔知到時點算

複式洋房

因為d 99一來想獨霸個孫, 二來想俾說話新抱聽囉~:;pppp:

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Joanna.L 於 08-11-3 20:05 發表
隻賤人99話佢屋企就係BB屋企,佢不嬲都想湊BB,我無話過俾佢湊,佢已經同人講佢湊,仲唔返工,又成日話無$實質想c6俾多啲$,明知佢要養我同BB開支好大,都唔識體諒個仔,仲成日話我唔識做人老婆,我依家係自己屋企住,之前住佢 ...

有時d老人家真係好唔識體諒, 而加經濟咁差, 老公要養我同bb開支真係好大, 又唔係冇錢比佢, 成日話咩唔夠錢駛, 唉...家下你個仔開金礦咩...

首頁

尾頁

跳至