懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛出世bb好難啜,係唔係要篤大d個咀?
我有avent樽,但唔係好想用,如果chuchu都係食得唔好,咁avent係唔係用1號咀?

男爵府

我朋友都有篤大d個咀喎, 我未生, 未試過, 都係聽朋友仔經驗咋

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我都係買chuchu比b女用
初時我仲一心想餵人奶買晒母乳咀
結果b女啜得好辛苦..因為真係好硬
轉返普通咀都唔得
後來有mama朋友話我知初生bb如果用chuchu最好用黃色果隻咀比較軟身一d
滿月時因為食奶食得唔好..增磅好差
後來我返pigeon咀先食返好d咋

民房

dont make holes!! the sales sell chuchu bottle told me that the chuchu bottle 咀 is not hole, its a cross... will increase milk flow when bb drink with more energy. If u make hole, bb will get "choke" easily.

男爵府

我個女出世都係用CHU CHU到而家,坦白講,呢隻奶樽貪佢係PPSU料算喇.....佢D咀真係唔掂......我初初都係為左個女係食人奶而買左好多"人奶咀".....點知我個女根本唔夠力食到d奶......睇到都辛苦....
好啦,咁我又買黃黃地色o個隻好軟身ge黎試.....點知仲衰,就係"林"得滯,個女一啜,個咀已經扁哂......一滴奶都出唔到.....

而家佢都係用返跟住個奶樽o個隻......其實唔好gar.....不過大拿拿$80個,我仲買左超多...唔想waste money.......同埋我都冇理佢係咪十字咀,照樣剪大左個口呀!!!!!!唔想個女食到咁辛苦.....攪到佢累到寧願唔食仲死.........

大宅

原文章由 princess-catcat 於 08-11-3 21:09 發表
dont make holes!! the sales sell chuchu bottle told me that the chuchu bottle 咀 is not hole, its a cross... will increase milk flow when bb drink with more energy. If u make hole, bb will get "choke" ...

我都試過BB好難食奶的情況,
咁我用SEARCH找過,
有媽媽教用返佢跟樽個支黃色棒,
篤住來STEAM1/2次,
之後就易食好多了!
但係用多個星期個咀可能變較了,
或BB用力了食奶, 好快食晒支奶,
而且真係比較易"CHOKE"到,
所以各媽咪要小心!

大宅

如果咁,真係又貴又麻麻,我仲買定一包四個添

男爵府

我個女都啜唔到Chu Chu的奶咀,最後換左NUK的奶咀就ok.Chu Chu 奶瓶可以用Pigeon and NUK 奶咀.

大宅

咁見你地咁講, 我又想餵人奶喎, 咁應該配合邊隻牌子奶咀好呀??

複式洋房

可能真的因人而異, 我囝囝出世到依家都係用Chu Chu 樽同咀, 食得好好無問題, 反之, 試過其他唔係十字咀, 吸唔切, D奶流晒出流, 成條紗巾濕晒而且好易 "濁親"
但真係唔好cut個hole, 唔需要架!! 十字咀原理係按吸力大小出奶架!!

男爵府

原文章由 audrisleung 於 08-11-4 19:05 發表
可能真的因人而異, 我囝囝出世到依家都係用Chu Chu 樽同咀, 食得好好無問題, 反之, 試過其他唔係十字咀, 吸唔切, D奶流晒出流, 成條紗巾濕晒而且好易 "濁親"
但真係唔好cut個hole, 唔需要架!! 十字咀原理係按吸力大 ...

我個仔同你一樣...試過用nuk咀濁親,chuchu唔會漏奶,幾好
不過唔知點解會食到d奶變左做泡泡

珍珠宮

好媽媽勳章

我覺得對初生的肥bb黎講, 特別係7磅以上的bb, chu chu係無問題, 因為佢地氣力大, 吞得又快.

但對D瘦bb黎講, 啜真係好side力, 唔似得 Avent, 唔啜都有奶出.

所以我囝囝頭4個月都係用 Avent, 但之後4個月開始厭奶, 又嫌 Avent 唔啜就漏到周圍都係, 反而 chu chu因為要啜先出奶, bb唔食奶都唔會漏, 而且又驚有雙分A, 所以4個半月開始轉 chu chu.

我都有用支棒棒吉大 chu chu 個奶嘴+排氣孔, 無 "濁親"的問題, 我懷疑有些bb飲得慢舌唔切所以濁, 所以, 我個人覺得 chu chu只係適合初生的肥bb.

子爵府

原文章由 jaycee_mami 於 08-11-4 22:56 發表
我覺得對初生的肥bb黎講, 特別係7磅以上的bb, chu chu係無問題, 因為佢地氣力大, 吞得又快.

但對D瘦bb黎講, 啜真係好side力, 唔似得 Avent, 唔啜都有奶出.

所以我囝囝頭4個月都係用 Avent, 但之後4個月開始厭奶, ...

Agree~ 我個囡出世有7磅半, 佢一直用 chuchu - 冇問題~

男爵府

我bb得5.5lbs都ok,只係有時會有泡泡

大宅

我個bb出世都係緊緊得6磅,食chuchu奶咀時一個鐘都食唔到2安,之後我轉用pigeon奶咀,情況就好好多,因為chuchu奶咀需要bb自己出力啜,我個女無咁大力所以啜得唔好,相反我朋友個b就用得好好,所以真係因人而異。

別墅

可能啦
我個囡出世7磅幾, 用chu chu奶咀都無問題

首頁

尾頁

跳至